Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 21

Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.12.21.

Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatását

a)a 2. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével,
b)a közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezetek támogatásával és
c)a település közművelődési tevékenységének megszervezése során – elsősorban civil szervezetek bevonásával – a helyi lakossági képviseletét
biztosítja.

2. §1 (1) Az önkormányzat

a)a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása és
b)a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása
közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg.
(2)Az önkormányzat az (1) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás keretében
a)a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét a 3. § (2) bekezdésben meghatározott közösségi színtérben biztosítja,
b)a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
c)évente egy alkalommal fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret tart fenn és működtet.

(2) A közösségi színtér a Csörötnek, Vasúti út 7. szám alatti épületben működik, elnevezése: Kuntár Lajos Közösségi Színtér.

(3) A közösségi színtér integrált közösségi és szolgáltató tér (IKSZT) formájában működik. Az IKSZT könyvtári szolgáltató helyként is működik.

4. § (1) Az önkormányzat gondoskodik az általa megszervezett közművelődési alapszolgáltatások jogszabályban meghatározott minimum követelményeinek, személyi és tárgyi feltételeinek biztosításáról.

(1a)2 A közösségi színtér a hét három napján, napi 4 órában tart nyitva, melyből legalább egy nap szabadnapra vagy munkaszüneti napra esik, továbbá legalább a hét egy napján magába foglalja a 16.00-19.00 óra közötti időszakot.

(2) Az önkormányzat a közösségi színtér használatának, nyitvatartási idejének és a közművelődési alapszolgáltatások igénybevételének rendjét külön szabályzatban állapítja meg. A szabályzatot a közösségi színtér épületében ki kell függeszteni.

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait éves költségvetéséből finanszírozza,

a)az önkormányzat saját bevétele,
b)a központi költségvetésből származó támogatások és
c)egyéb, különösen pályázati úton elnyerhető támogatások
terhére.
(2)Az önkormányzat a költségvetésében tervezett keret terhére támogatást nyújthat a helyi közművelődési feladatok ellátásában közreműködő személy, szervezet részére.
(3)A közművelődési tevékenység gyakorlásához az önkormányzat a közösségi teret térítésmentesen biztosítja, kivéve ha az igénybevevőnek a közösségi színtérben folytatott tevékenységéből bevétele származik.

6. § Az önkormányzat az egyes közművelődési feladatainak eredményesebb ellátása érdekében kapcsolatot tart és együttműködik különösen

a) a járásban működő köznevelési intézményekkel,

b) a községben működő, közművelődési tevékenységet folytató civil szervezetekkel,

c) területi és országos szakmai szervezetekkel,

d) a történelmi egyházakkal,

e) magánszemélyekkel.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. §

1

A 2. § a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1a) bekezdését a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.