Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 09. 01

Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.09.01.

Csörötnek Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk.(2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §1 [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, annak bizottságára, valamint a Csörötneki Közös Önkormányzati Hivatal és a Csörötneki Csillagvirág Óvoda és Kisvakond Mini Bölcsőde önkormányzati intézményekre terjed ki.

2. § [Az önkormányzat bevételei és kiadásai ]

(1)2 A Képviselő-testület az önkormányzat – beleértve a költségvetési szerveit is – 2023. évi költségvetésének bevételi főösszegét 269.425.624 Ft-ban, kiadási főösszegét 269.425.624 Ft-ban állapítja meg. Az önkormányzat és költségvetési szerve egységes rovatrend szerinti kiemelt kiadási és bevételi jogcímek szerinti előirányzatait az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület költségvetési bevételek és költségvetési kiadások egyenlegét belső hiány finanszírozására szolgáló előző évi költségvetési maradvány 32.353.040 Ft igénybevétele tervezésével finanszírozza, ebből működési célú igénybevétel 2.213.880 Ft, felhalmozási célú igénybevétel 30.139.160 Ft.

(3) Az önkormányzat és költségvetési szerv, valamint az önkormányzat és költségvetési szerv összesen bontás szerint a költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait egységes rovatrend szerint a kiemelt kiadási és bevételi jogcímek, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban, a költségvetési egyenleg összegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban az 2–7. melléklete tartalmazza.

(4) A költségvetési hiány, költségvetési többlet finanszírozására szolgáló külső finanszírozási kiadások, finanszírozási bevételek tagolását a 8. melléklete tartalmazza.

3. § [Az önkormányzat létszám adatai ]

Az önkormányzat és intézményének engedélyezett létszámkeretét a 9. melléklete tartalmazza.

4. § [Az önkormányzat bevételei ]

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat támogatások, kölcsönök bevételeit, államháztartáson belülről, államháztartáson kívülről, ezen felül működési és felhalmozási bevétel szerinti bontásban a 10. melléklete tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a közhatalmi bevételeit a 11. melléklete tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatásait, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat a 5–7. mellékletbe tartalmazza.

5. § [Az önkormányzat kiadásai]

(1) A Képviselő-testület a támogatások, kölcsönök nyújtása és törlesztése államháztartáson belülre és kívülre bontás szerint, működési és felhalmozási kiadás szerinti bontásban a 12. melléklete tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a beruházások és felújítások kiadásait a 13. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat Európai Uniós támogatással megvalósuló programjainak megnevezését és összegét a 14. melléklete tartalmazza.

(4) A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Stabilitási tv.) 8. (2) bekezdése szerinti adósságot keletkező ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkező ügyeletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig, és a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit a 15. melléklete tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület a 2023.évi költségvetésében tartalékot a 16. melléklete szerint állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzat által - a lakosságnak juttatott támogatásait – ellátottak pénzbeli juttatásait a 17. melléklete szerint állapítja meg.

(7) A Képviselő-testület az önkormányzat intézménye a Hivatal intézmény finanszírozását, mint irányító szervi támogatást a 18. melléklete tartalmazza.

(8) A költségvetés mérlegadatait önkormányzat, költségvetési szerv, önkormányzat és költségvetési szerv együttesen bontásban működési és felhalmozású célú bevételek és kiadások szerint a 19–21. melléklete tartalmazza.

(9) Az önkormányzat a többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban a 22. melléklete szerint állapítja meg, a többéves kihatással járó feladatainak bevételi előirányzatait éves bontásban a 23. melléklete, a kiadási előirányzatait a 24. melléklete tartalmazza.

(10) A Képviselő-testület közvetett támogatást – adókedvezményeket tervez a magánszemélyeket kommunális adója esetében. A magánszemélyek kommunális adójának mértéke adótárgyanként 10.000 Ft. 40%-os adókedvezmény illeti meg a magánszemély adóalanyt, ha ténylegesen életvitelszerűen Csörötnek községben lakik. 60 %-os adókedvezmény illeti meg a magánszemély adóalanyt, ha ténylegesen életvitelszerűen Csörötnek községben lakik és az adó alapjául szolgáló lakásban egyedül él. Az önkormányzat által nyújtott 2023. évi közvetett támogatások összegeit a 25. melléklete tartalmazza.

(11)3 A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítéséről az előirányzat felhasználási ütemtervet az önkormányzati előirányzatok szerinti bontásban a 26. melléklet, a költségvetési szerv szerinti bontásban a 27. melléklet és a 27/A melléklet tartalmazza.

6. § [A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) A Képviselő-testület az egységes költségvetést - a bevételek beszedését és a kiadások teljesítését - a költségvetési törvény, az államháztartási törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat és ezen költségvetési rendelet előírásainak megfelelően hajtja végre a Hivatal útján.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert és az önálló intézmény vezetőjét a költségvetési rendeletben meghatározott bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére.

(3) A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (2)-(3) bekezdése alapján a költségvetés végrehajtása során

a) az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra vonatkozó hatáskörét a polgármesterre,

b) a Hivatal bevételi előirányzatai és kiadási előirányzatai módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra vonatkozó hatáskörét a költségvetési szervet vezető jegyzőre ruházza át, azzal, hogy az Áht. 34. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettség teljesítése érdekében az előirányzatok módosítása vagy átcsoportosítása körében tett intézkedések alapján összeállított rendelet-módosítást terjesszék a képviselő-testület elé.

(4) A polgármester saját hatáskörében jogosult a jegyző ellenjegyzése mellett a költségvetés egyes előirányzatait érintő átmeneti intézkedéseket tenni az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetve annak következményei elhárítása érdekében szükségessé váló halaszthatatlan kötelezettségek teljesítésére.

(5) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert 200 ezer Ft erejéig az esetleges tartalék és a többletbevétel terhére rendkívüli esetben kötelezettséget vállalhat - előirányzat nélkül - utólagos elszámolási kötelezettség mellett a soron következő testületi ülésen.

(6) Az önkormányzati költségvetési intézmények:

a) kezességet nem vállalhatnak,

b) értékpapírt nem vásárolhatnak,

c) váltót nem bocsáthatnak ki,

d) a költségvetési támogatást betételhelyezésre nem fordíthatják,

e) egyéb, átmenetileg szabad pénzeszközt betétként a számlavezető pénzintézetnél abban az esetben köthetnek le, ha ez a folyamatos pénzellátást nem veszélyezteti,

f) hitelt, kölcsönt nem nyújthatnak.

(7) Amennyiben az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri éves eredeti előirányzatának 10 %-át, vagy a 100 millió forintot, és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani, akkor a képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki a felügyelte alá tartozó költségvetési szervhez.

(8) Az önállóan gazdálkodó költségvetési szerv pénzellátása finanszírozása havi bontásban történik.

(9) A Képviselő-testület a költségvetés egyensúlyának megteremtéséről a működési célú forráshiány fedezetéről a számlavezető pénzintézet útján működési célú (likvid) éven belüli hitel felvételéről gondoskodik.

(10) Amennyiben az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti előirányzatának 10 %-át, vagy a 100 millió forintot, és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani, akkor a Képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez.

(11) A Képviselő-testület a keletkező többletbevételek felhasználásáról a bevétel keletkezését követően dönt.

(12) Működési célú hitel felvételéről való döntés a Képviselő-testület kizárólagos jogkörébe tartozik.

7. § [Az átmeneti gazdálkodás szabályai]

(1) A Képviselő-testület a naptári év kezdetétől a költségvetési rendelet megalkotásig tartó időszakra vonatkozó átmeneti gazdálkodásáról rendeletet nem alkot.

(2) A polgármester jogosult az önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére a költségvetési rendelet megalkotásáig.

(3) Az átmeneti időszakban a beszedett bevételek és teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépülnek.

8. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § [ Átmeneti rendelkezések]

A rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az 1. § a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (11) bekezdése a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3/A. mellékletet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése iktatta be.

6

A 4. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6/A. mellékletet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 7. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 9. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 13. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 18. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 19. melléklet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 4. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 27/A. mellékletet a Csörötnek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 5. § (3) bekezdése iktatta be.