Egyházasrádóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2002. (III. 25.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2016. 11. 18- 2022. 11. 18

Egyházasrádóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2002. (III. 25.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről1

2016.11.18.

Egyházasrádóci Önkormányzat Képviselő-testülete ( továbbiakban: önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. §. I(1) bekezdésében és a 41.§. (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999.(X.1.) Korm. r. (továbbiakban: Vhr.) szabályaira az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A jelen rendelet hatálya Egyházasrádóc község közigazgatási területén lévő temetőkre (továbbiakban: temető) terjed ki.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét az önkormányzat képviselő-testülete útján teljesíti.

2. § (1) Halottat eltemetni csak a temető területén szabad a temető fenntartója által meghatározott sírhelytáblákba, sorokba az elhalálozás idejének megfelelő sorrendbe.

(2) Az egyházasrádóci temető lezárt részébe (kegyeleti parkba) a sároslaki lezárt temetőbe temetkezni tilos.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) A temetőben a következő temetési helyeket kell biztosítani:

- egyes sírhelyek 210 mx 0,90 m
- kettes sírhelyek 210 m x 1,90 m
- gyermek sírhelyek 1,30 m x 0,60 m
- urnahelyek 0,60 m x 0,80 m
(2) Sírok egymásközti távolsága legalább 0,60 m, gyermek síroknál 0,30 m.
(3) Sírboltok, családi sírhelyek létesítésének engedélyezéséről a képviselő-testület egyedi elbírálással dönt.
(4) Urna sírhelyen földbetemetés egymástól való távolsága legalább 0,30 m, mélysége 1 m. Urna sírhelyre rátemetni tilos, használati ideje 10 év, de engedéllyel további 10 évre meghosszabbítható.

4. § (1) Egyes sírhelyen csak egy nagy koporsó helyezhető el, gyermek sírhelyen pedig egy 10 éven aluli gyermek koporsója helyezhető el.

(2) Az eltemetett holttestre sírnyitási engedéllyel legfeljebb még egy halott rátemethető.

(3) Kettes sírhely két nagy koporsó elhelyezésére szolgál. Kettes sírhely egy-egy részében ugyanolyan mértékben történhet rátemetés, mint az egyes sírban.

5. § (1) A sírhelyek használati ideje a megváltástól számított 25 év, urna sírhelynél 10 év.

(2) A kettes sírhely teljes használati díját a sírhely megváltásakor kell kifizetni. A kettes sírhely be nem temetett része a kijelölt személy halálesetére előjegyezhető.

(3) Sírhely díjakat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.A sírhelyek feletti rendelkezési jog 25 év után újra megváltással továbbra is érvényes.

6. § (1) Az örök emléksírok /díszsírhelyek/ a temetőnek erre a célra kijelölt részén fenntartott egyes vagy kettes sírhelyek, amelyeket az önkormányzat képviselő-testülete kiváló érdemek elismeréséül örök temetkezési hely céljára adományoz.

(2) Az örök emléksírokat akkor is fenn kell tartani, ha a temetőt kiürítik. A temető átrendezése vagy megszüntetése esetén az emléksírokat új parcellának vagy temetőnek erre a célra kijelölt részébe kell áthelyezni. Az áthelyezés iránt az önkormányzat képviselő-testülete intézkedik.

7. § (1) A sírok kiásását és betemetését, az elhunyt ravatalozását és temetéssel kapcsolatos egyéb munkákat az elhalt hozzátartozója által megbízott temetkezési vállalkozó végzi.

(2) A temetőben a sírok rendszeres gondozását - a sírok közötti területet is beleértbe -a hozzátartozók kötelessége elvégezni.

(3) Sírgondozás céljára a temetőben lévő vízcsapról a vizet bárki ingyenesen használhatja.

(4) A sírgondozás következtében keletkező hulladékot, koszorú és virágmaradványokat a temetőben kijelölt szemét lerakóhelyre kell elhelyezni.

Síremlékek, sírboltok

8. § (1) Síremlékek felállítását bejelentés alapján 1,8 méter magasságig el lehet végezni, a magassági méreten kívül csak építési hatóság engedélyével.

(2) A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet és azt szilárd alapra kell helyezni.

(3) Sírboltot csak a temető fenntartójának hozzájárulásával lehet kiépíteni.

Temető rendje

9. § (1) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, amely a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit sérti.

(2) Tilos a temető területén gépkocsival, egyéb járművei közlekedni, a temető területére kutyát vagy más állatot bevinni, vagy beengedni.

(3) Tilos a temetőben az arra kijelölt helyen kívül a hulladékot máshol tárolni vagy eldobni.

(4) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat /koszorút, virágot, dísznövényt, virágcserepet, vázát, sírgyertyát, sírlámpát szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezéséhez a temető fenntartójának hozzájárulása szükséges.

(5) Magas növésű fát sírra ültetni nem szabad.

(6) Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél ügyelni kell, hogy tűzveszély ne keletkezzék.

(7) Tizenkét éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt hozzátartozóval tartózkodhat.

(8) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető fenntartója felelősséggel nem tartozik.

Vegyes rendelkezések

10. § (1) E rendelet 9. §-ába leírtakat megszegők szabálysértési cselekményt követnek el és 30.000.- ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyúttal az Önkormányzat 10/1997. /VII.30./ számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet 2

Sírhelydíjak

Felnőtt sírhely

egyes

10.000,-ft

Felnőtt sírhely

kettes

20.000,- ft

Urna sírhelv

egyes

10.000,-ft

Urna sírhely

kettes

20.000,- ft

Ezek a díjak a sírhely díjának 25 év utáni megváltására vonatkoznak.
1

Az önkormányzati rendeletet az Egyházasrádóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 19. napjával.

2

Módosította Egyházasrádóc Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016.(XI.17.) önkormányzati rendelete