Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (XII.8.) önkormányzati rendelete

A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről, tilalmáról, és a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 12. 09- 2019. 12. 31

Hosszúpereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdés aa) alpontjában és a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Reklámok, reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó településképi követelmények


1.§


(1) Helyi egyedi védelem alatt álló épületen reklám nem helyezhető el.

(2) Utasvárón reklám nem helyezhető el.

(3) Plakát, falragasz az épületek közterület felé néző homlokzatain nem helyezhető el.

(4) Választásról, népszavazásról, önkormányzati rendezvényről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző 3 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó tájékoztató molinó, transzparens a közterületen, valamint magánterületen elhelyezhető.

(5) Reklámcélú védőháló, valamint ponyva – az építés, felújítás ideje alatt, de legfeljebb 6 hónapos időtartamra – épületállványon elhelyezhető, amennyiben azt más jogszabály nem tiltja. A felületen továbbá az építkezésre vonatkozó tájékoztatás, épületterv, látványterv tüntethető fel.

(6) Építési reklámháló kihelyezése az építési tevékenység időtartamára településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően lehetséges.

Településképi bejelentési eljárásra vonatkozó szabályok


2.§


(1)  A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul, a bejelentési kérelem nyomtatvány jelen rendelet 1. melléklete. A bejelentéshez papír alapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(2)  A dokumentáció tartalmát a jegyző ellenőrzi. Amennyiben a benyújtott dokumentáció nem felel meg az (1) bekezdésben meghatározott tartalmi követelményeknek, a polgármester a tervezett tevékenységet megtiltja.

(3)  Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánytalan, a polgármester feltétellel vagy anélkül tudomásul veszi a bejelentést, illetve megtiltja, ha a nem felel meg a meghatározott követelményeknek, vagy nem illeszkedik a településképbe.

(4)  A polgármester a döntését hatósági határozatban hozza meg.

(5) Amennyiben a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenység közterülethasználati hozzájáruláshoz is kötött, a közterület-használati hozzájárulás kiadására csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a megengedő határozat birtokában és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

3. §

(1)  A településképi bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását a polgármester ellenőrzi.

(2) Amennyiben a bejelentés elmulasztását vagy eltérő végrehajtást tapasztal, akkor a kötelezési eljárást lefolytatja.

(3)  A településképi bejelentési eljárás díj és illetékmentes.


Záró rendelkezések


4.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Hosszúpereszteg, 2017. december 7.



Farkas Margit                                                                                    Szabó Andrásné

polgármester                                                                                           jegyző       


Záradék:


A rendelet kihirdetése 2017. december 8-án megtörtént.

                                                                                                             Szabó Andrásné

                                                                                                                    jegyző   

Mellékletek