Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 29

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


A rendelet hatálya Hosszúpereszteg község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárásokra terjed ki.


2.§


(1) E rendelet alkalmazásában hivatali helyiség:

a) Önkormányzati Hivatal Hosszúpereszteg, Árpád u. 78. tárgyaló

b) Művelődési ház, Hosszúpereszteg, Széchenyi u. 18. nagyterem

(2) Hivatali munkaidő: a Gércei Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

3.§


(1) A 2.§-ban meghatározott hivatali helyiségen-, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezését a házasságkötési szándék anyakönyvvezető előtt történő bejelentésekor kell kezdeményezni.

(2) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül hétfőtől csütörtökig 16.00 órától 19.00 óráig, pénteken 14.00 órától 19.00 óráig, szombaton 10.00 órától 19.00 óráig engedélyezhető.

(3) A házasságkötés hivatali helyiségen kívül abban az esetben engedélyezhető, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(4) Hivatali helyiségen kívüli helyszín esetében az anyakönyvvezető köteles meggyőződni a helyszín házasságkötésre való alkalmasságáról. Alapvető alkalmassági feltétel az elkülönített helyiség vagy a szabadtéri helyszín előkészítése.

(5) Az anyakönyvi eseményeket a hatályos jogszabályok alapján úgy kell megszervezni és lebonyolítani, hogy az emelje az anyakönyvi események színvonalát, kifejezze a házasság intézményének méltóságát.

4.§


Az anyakönyvvezető közreműködéséért járó díjazás rendje: ha az anyakönyvvezető a rendkívüli munkavégzésért meghatározott szabadidő kiadását nem kéri, ebben az esetben az anyakönyvvezetőt 5.000 Ft összegű díjazás illeti meg szertartásonként.

5.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről és az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 10/2012.(V.30.) önkormányzati rendelete.


Hosszúpereszteg, 2017. április 28.



                  Farkas Margit                                                                                  Szabó Andrásné

                  polgármester                                                                                           jegyző


E rendelet 2017. április 28-án kihirdetésre került.


                                                                                                          Szabó Andrásné

                                                                                                                  jegyző