Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (XI.16.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásokról

Hatályos: 2018. 11. 16- 2021. 12. 01

Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (XI.16.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásokról1

2018.11.16.

Hosszúpereszteg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet hatálya kiterjed Hosszúpereszteg község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező nagykorú személyekre, családokra.

2. § Az önkormányzat által nyújtott vissza nem térítendő támogatások formái:

1. lakásépítési támogatás

2. lakásvásárlási támogatás

3. letelepedést ösztönző támogatás

II. Fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

A támogatás feltételei

3. § (1) Az önkormányzat a (2) bekezdésben meghatározott igénylők részére Hosszúpereszteg községben történő első lakásának megvásárlásához, építéséhez vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújt az (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén.

(2) Saját lakásigénye kielégítése céljából lakásépítéshez, vásárláshoz, letelepedéshez annak a nagykorú személynek, személyeknek adható vissza nem térítendő támogatás:

a) aki, vagy akik Hosszúpereszteg községben lakóhellyel rendelkeznek, az adás-vételi szerződés megkötése után 30 napon belül lakóhelyet létesítenek, vagy akiknek a nevére szóló jogerős építési engedély rendelkezésre áll;

b) aki az építési engedély jogerőre emelkedésétől, illetve az adás-vételi szerződés létrejöttétőlszámított egy éven belül nyújtja be kérelmét;

c) akinek magának, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének lakástulajdona vagy tulajdonrésze- haszonélvezettel terhelt öröklés szerinti tulajdonszerzés kivételével- nincs;

d) a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a hatszorosát nem haladja meg;

e) adás-vétel esetén az ingatlan forgalmi értéke az adás-vételi szerződés, vagy előzetes szerződés szerint az 1 millió forint összeget meghaladja.

f) Vállalja, hogy a támogatás megállapítását követő öt éven belül a támogatással érintett ingatlant nem idegeníti el.

g) aki új vagy használt lakás megszerzéséhez támogatásban a képviselő-testület döntése alapján nem részesült.

A támogatás mértéke

4. § (1) Vissza nem térítendő támogatásként nyújtható pénzösszeg legfeljebb 150.000,- Ft.

Eljárási rendelkezések

5. § (1) Az 1. sz. melléklet szerinti kérelmet a Gércei Közös Önkormányzati Hivatal Hosszúperesztegi Kirendeltségénél ( továbbiakban Hivatal) kell benyújtani a képviselő-testületnek címezve.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) az adás-vételi szerződés, előszerződés vagy a jogerős építési engedély másolatát;

b) a kérelmezővel közös háztartásban élő személyek jövedelemigazolásait, jövedelméről szóló nyilatkozatait.

6. § (1) A kérelemről és a támogatási összegről az éves költségvetésben rendelkezésre álló keret mértékéig a képviselő-testület a kérelem beérkezését követő képviselő-testületi ülésen dönt.

(2) Amennyiben a jogosultak száma alapján kifizetett támogatás mértéke meghaladja az éves költségvetésben meghatározott előirányzatot, a képviselő-testület a forrás hiányában nem támogatott kérelmét összegyűjti, a rászorultságnak megfelelően rangsorolja és a tárgyévet követő év legelső képviselő-testületi ülésén bírálja el a rendelkezésre álló keret terhéig.

Támogatás folyósítása

7. § A támogatás összegét a kérelmező által megadott számlaszámára utalja át a Hivatal.

Támogatás elszámolása, visszafizetése

8. § (1) A támogatás felhasználásáról nem kell elszámolni.

(2) A tervezett építkezés, adás-vétel meghiúsulását, a támogatás felvételétől számított 5 éven belül a megszerzett új vagy használt lakás elidegenítését 8 napon belül be kell jelenteni a Hivatalhoz és a támogatást 30 napon belül vissza kell fizetni Hosszúpereszteg Község Önkormányzat részére.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Hosszúpereszteg Község Önkormányzatának 2/1995. (I.23.) sz. rendelete az első lakáshoz jutó fiatalok lakásépítésének, lakásvásárlásának helyi támogatásáról.

1. melléklet

Kérelem
1

Az önkormányzati rendeletet a Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 2. napjával.