Hosszúpereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2019. 08. 24

Hosszúpereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Hosszúpereszteg Község Önkormányzata felé az államháztartás alrendszerein kívüli jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, társadalmi, civil szervezetek, továbbá természetes személyek részéről érkezett vissza nem térítendő pénzeszközre, ingó és ingatlan vagyonra (a továbbiakban együtt: támogatás) és Hosszúpereszteg Község Önkormányzata részéről az államháztartás alrendszerein kívüli jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, társadalmi, civil szervezetek, továbbá természetes személyek részére nyújtott támogatásra.

(2) A Rendelet hatálya nem terjed ki a településen működő egyházak részére nyújtott támogatásra.

2. Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


2. § Államháztartáson kívüli ingatlan vagyon, továbbá alapítványi forrás átvételéről a képviselő-testület dönt.

3. § (1) Az átvételt megelőzően az átvevő megvizsgálja az átvétel következtében esetlegesen felmerülő kiadásokat, és egyéb kötelezettségeket.

(2) A felajánlott ingó és ingatlan vagyon esetében a döntés meghozatala előtt az átvevő megvizsgálja annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket, és egyéb kötelezettségeket.

4. § Az átadó meghatározza a felajánlott ingó és ingatlan vagyon hasznosításának mikéntjét és a vagyontárgy besorolását.

5. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodás tartalmazza:

  1. a megállapodást kötő felek megnevezését, egyéb azonosításra szolgáló adatait, képviseletében eljáró személyeket,
  2. a forrás átvételéről szóló döntést (államháztartáson kívüli ingatlan vagyon, továbbá alapítványi forrás átvétele esetében),
  3. az átvett forrás pontos megnevezését, értékét, összegét, annak célját,
  4. az átvett forrás felhasználására vonatkozó szabályozást, ingó és ingatlan esetén a hasznosítás módját, feltételeit,
  5. a forrás rendelkezésre bocsátásának ütemezését,
  6. az átvett forrás felhasználásáról szóló elszámolás módját, határidejét,
  7. a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit.

6. § A polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló keretében tájékoztatják a képviselő-testületet az államháztartáson kívülről átvett forrásokról és azok felhasználásáról.

3. Az államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


7. § A költségvetésében meghatározott keret erejéig a képviselő-testület egyedi támogatási kérelem alapján nyújthat támogatást.

8. § (1) Az egyedi támogatási kérelem írásban vagy elektronikus úton, indokolással ellátva nyújtható be, melyben meg kell jelölni a támogatás célját és a kért támogatás összegét.

(2) A pályázathoz és az egyedi támogatási kérelemhez csatolni kell a rendelet 1. melléklete szerinti nyilatkozatot.

9. § (1) A támogatásban részesülővel az önkormányzat képviseletében a polgármester támogatási megállapodást köt.

10. § (1) A támogatott a támogatás felhasználásáról az adomány kivételével legkésőbb a tárgyévet követő év március 1-ig záradékolt és hitelesített számlamásolatok csatolásával írásos szakmai, pénzügyi beszámolót és számlaösszesítőt készít, melyet a polgármesternek címezve kell a Gércei Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani.

(2) A számlákon fel kell tüntetni a támogatási szerződés számát, illetve a záradék szövegét: „A számla összegéből ………………..,- forint kizárólag Hosszúpereszteg Község Önkormányzata által biztosított támogatás terhére került elszámolásra.”, melyet a támogatott aláírásra jogosult képviselője aláírásával hitelesít.

11. § (1) A támogatási összeg kizárólag a kérelemben felsorolt tevékenységekkel kapcsolatban felmerülő költségek fedezetéül használható fel.

(2) A kiállított számlának a támogatott nevére kell szólnia.

(3) Amennyiben a beszámolásra kötelezett beszámolási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, az elszámolási határidő leteltétől számított 8 napon belül fel kell hívni figyelmét arra, hogy kötelezettségét elmulasztotta.

(4) A beszámolót a jegyző bírálja el, és szükség esetén hiánypótlásra szólítja fel a támogatottat 5 munkanapos határidő kitűzésével.

(5) Amennyiben a beszámoló a megadott határidőig nem érkezik meg, illetve a hiánypótlást követően sem elfogadható, a támogatott köteles az elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét, a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás elszámolással alá nem támasztott hányadát egy összegben visszafizetni az önkormányzatnak az erre történő felhívástól számított 15 napon belül.

(6) Amennyiben a támogatott beszámolási kötelezettségének a hiánypótlási felhívás ellenére sem tesz eleget, illetve a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a beszámolási kötelezettség évében a támogatott a rendelet alapján önkormányzati támogatásban nem részesülhet.

(7) A képviselő-testület kérelemre, méltányolható okból engedélyezheti a támogatás eltérő célú felhasználását.

(8) A képviselő-testület a beszámolási határidőt kérelemre meghosszabbíthatja.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Hosszúpereszteg, 2019. augusztus 22.


                             Farkas Margit                                           Szabó Andrásné

                               polgármester                                                  jegyző


Záradék:


Ezen rendelet 2019. augusztus 23-án kihirdetésre került.

                                                                                                /: Szabó Andrásné:/

                                                                                                       jegyző

Mellékletek