Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 05

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.05.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Vasszécseny Község Önkormányzata 2023. évben is fő feladatának tekinti a nyújtott közszolgáltatások és közfeladatok színvonalának megőrzését a költségvetés lehetőségeihez mérten. A pályázati lehetőségek figyelembevételével új beruházások megvalósítása, a központi finanszírozás átalakítása mellett a szociális juttatások megfelelő színvonalának megtartása, az intézményhálózat működtetése, a helyi civil szférával történő együttműködés.
Az éves költségvetésében kerülnek meghatározásra az adott költségvetési évre vonatkozóan a gazdálkodással kapcsolatos teendők, a szükséges előirányzat keretek. A költségvetést költségvetési rendeletben kell megállapítani, melynek elfogadásához minősített többség szükséges.
A 2023. évi költségvetési rendelet előkészítéséhez, elfogadásához, megalkotásához a legfontosabb előírásokat a következő jogszabályok tartalmazzák:
Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XC. törvény (továbbiakban: 2023. évi költségvetési törvény).
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.),
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény,
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény,
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.),
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr),
az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól szóló 353/2011. (XII. 30.) Kormányrendelet
A Mötv.111. § (4) bekezdésében és az Áht. 23. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések értelmében a költségvetési rendeletben külső finanszírozású működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
A Mötv. 117-118. §-ai rendelkeznek a helyi önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszeréről. Az Országgyűlés a feladatfinanszírozási rendszer keretében, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott módon támogatást biztosít a feladatot meghatározó jogszabályban megjelölt közszolgáltatási szintnek megfelelően a kötelezően ellátandó feladatokhoz oly módon, hogy a feladatfinanszírozási rendszernek biztosítania kell a helyi önkormányzatok bevételi érdekeltségének fenntartását.
A képviselő-testület a stabilitási törvény 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek megkötését nem tervezi.
A tervezés egyik alapelve, hogy a kiadási oldalon mindazokat a kötelezettségeket meg kell tervezni, melyek 2023. január 1-jén az önkormányzat számára ismertek és bevételi oldalon a központi költségvetési kapcsolataik meghatározhatók.
Indokolás
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének tervezett kiadási és bevételi főösszege: 928 198 900 forint
Bevételi előirányzatok:
Az önkormányzat bevételeit
a költségvetési bevételek
működési célú támogatások az államháztartáson belülről,
a közhatalmi bevételek,
a működési és felhalmozási bevételek,
a működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök,
valamint a finanszírozási bevételek képezik.
A tervezésnél a 2022. évi várható tényadatokat vettük alapul.
A működési célú támogatás a tavalyi összeghez képest közel 28,6 millió forinttal emelkedett. Az államháztartáson belülről kapott működési célú támogatások tartalmazzák az önkormányzatok általános támogatását, a szociális és kulturális feladatok támogatását.
Önkormányzatunk működését 119.492.647,-Ft-tal támogatja az állam. Ez az összeg tartalmazza a településüzemeltetéshez kapcsolódó kiadások (zöldterület gazdálkodás, közvilágítás, köztemető és közutak fenntartása) támogatását, az egyéb önkormányzati feladatok, valamint a polgármesteri illetmény támogatását és a hivatal működését.
Az önkormányzat köznevelési feladataira közel 20 millió forinttal kapunk több támogatást, a szociális és kulturális feladtok ellátásának támogatására tervezhető összegek csökkentek.
Helyi adó bevételeink szintén a 2022. évi tény adatokat alapul véve kerültek megtervezésre.
Működési bevételeink között szerepelnek: az étkezési térítési díj bevételek, illetve a földbérleti díj.
Költségvetési bevételeinket növeli a finanszírozási bevétel, ami pénzmaradványban jelenik meg. Várható összege 366.408.420,-Ft, amely felhalmozási és működési célt is szolgál.
Kiadási előirányzatok:
A kiadások személyi kiadásokra, munkáltatót terhelő járulékokra, dologi kiadásokra, ellátottak pénzbeli juttatásaira, egyéb működési célú kiadásokra és felhalmozási kiadásokra terjednek ki.
A személyi jellegű kiadások összegénél figyelembe vettük a minimálbérek emelkedéséből adódó különbözetet.
A munkaadókat terhelő járulékok is ehhez igazodóan alakulnak.
Vasszécsenyben jelenleg 1 fő főállású közalkalmazott látja el a hivatalsegédi illetve az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokkal kapcsolatos takarítási feladatokat. 1 fő közalkalmazott lát el karbantartói feladatokat, további 1 fő közalkalmazott pedig igazgatási feladatokat. A háziorvosi szolgálat 2 asszisztense, valamint a védőnő tartozik még az önkormányzat állományába, utóbbi három egészségügyi szolgálati jogviszony keretein belül dolgozik. Közcélú foglalkoztatottként a munkaügyi központtal együttműködve 2 fő dolgozik a településen. A közcélú foglalkoztatottak bérét 100%-ban állami finanszírozás fedezi. A mostani munkaviszonyuk február végéig tart. Márciustól indul az idei évi közfoglalkoztatási program, amelynek kondíciói még nem ismertek. Az önkormányzati dolgozók közül a közfoglalkoztatottak nem részesülnek cafetériában, a közalkalmazottak arányos mértékben kapnak béren kívüli juttatást.
A kötelezően ellátandó közművelődési feladatok ellátására megbízási szerződést kötött az önkormányzat, amely alapján egyéni vállalkozó közművelődési szakember 12 havi díját kellett betervezni havi 110.000 forint összegben. Ez nem a személyi jellegű kiadások között, hanem a dologi kiadások között szakmai tevékenységként szerepel.
A dologi kiadások tervezett összege 108.954.267,- Ft, ez jóval meghaladja a 2022. évben tervezett összeget. Ennek oka egyrészt a működtetési költségek emelkedése – energiaárak, háziorvos helyettesítés.
A szociális feladatok egyéb állami támogatása nyújt fedezetet az önkormányzat rendkívüli települési támogatására, a települési támogatásra, valamint a költségvetési törvényben meghatározott egyéb szociális jellegű kiadások alap állami támogatással nem fedezett részére. Ezen kiadásokra beterveztük az állam által biztosított teljes összeget.
Az egyéb működési célú kiadások tartalmazzák az államháztartáson belülre, illetve kívülre átadandó pénzeszközöket, többek között a vérszállítás díját, a kistérségnek átadandó pénzeszközt (orvosi ügyelet+tagdíj), a Bursa támogatást. A helyi civil szervezetek támogatása az idei évben nem került betervezésre.
Felhalmozási kiadásaink között kerültek megtervezésre a különböző pályázatokhoz illetve felújításokhoz kapcsolódó kiadások. Ilyenek például Rákóczi, Gyöngyös utca és a ravatlozó felújítása, bölcsőde bővítése, ezek egy része önerő, egy része pályázati forrás.