Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőről, a temető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 03

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.03.
a temetőről, a temető használatának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja az önkormányzat településüzem,letetéssel kapcsoaltos közfeladatai között határozza meg a köztemetők kialakítását.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében felhatalmazza a helyi önkormányzatokat, hogy a településen kialakított köztemetők működését és üzemeltetését önkormányzati rendeletükben szabályozzák.
Vasszécseny Község temetőinek működéséről és üzemeltetéséről szóló rendelkezéseket Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (IX. 10.) temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendelete tartalmazza.
A Vas Megyei Kormányhivatal 2022. évben törvényességi célellenőrzést folytatott a települések temetőkről szóló rendeleteinek átfogó felülvizsgálata érdelében.
A hatályos vasszécsenyi szabályozóval kapcsolatban az alábbi jogszabálysértést állapították meg:
Az önkormányzati rendelet bevezető része nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Ennek oka, hogy jogszabályváltozás következtében a temetőkről szóló önkormányzati rendeletet meg kell küldeni az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnek véleményezésre.
Felhatalmazás nélküli jogalkotás, jogszabályismétlés miatt szükséges hatályon kívül helyezni a következő szakaszokat.
1. § az önkormányzati rendelet hatályára vonatkozó rész
A rendelet hatályánál területi hatályt szükséges megállapítani a kötelező önkormányzati feladatot ellátó köztemető helyrajzi számának megjelölésével (személyi hatályt nem kell szabályozni),
4. § (2) bekezdésében a mélység meghatározása jogszabályismétlés, mert a Korm. rendelet 11. § (3) bekezdése már szabályozza,
7. § is jogszabályismétlés
A mellékletek nem felelnek meg a mellékletek tagolására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.
A rendeletben nincsenek folyamatosan sorszámozva az alcímek.
A fentieken túl javasolt megemelni az urnasírhely valamint az urnafülke sírhelymegváltási díját.
A módosítások mennyisége célszerűvé teszi, hogy a képviselő-testület a 8/2013. (IX. 10.) temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendeletét hatályon kívül helyezze és új rendeletet alkosson.