Cák község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019.(X.1.) önkormányzati rendelete

a Hegyalja utcai szennyvíz viziközműre történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2019. 10. 02
Cák Község Önkormányzata Képviselő- testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVIII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Cák község Önkormányzatának a Hegyalja utcában  tulajdonában lévő víziközműre közvetlenül vagy bekötővezetékkel utólagosan csatlakozó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira.


(2) Nem terjed ki a rendelet személyi hatálya azon nem lakossági felhasználókra, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján víziközmű-fejlesztési hozzájárulást fizetnek vagy az alól a törvény alapján mentességet élveznek.


 (3) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a műszakilag átadott víziközmű-beruházás keretében létrejött – Cák Község Önkormányzata saját elhatározásából önállóan vagy az érdekeltek együttműködésével megvalósított - víziközműre történő utólagos csatlakozásra.


(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokra.


(5) Amennyiben a tulajdonos a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az érdekeltségi egységnek megfelelő összeg megfizetésére köteles.


Értelmező rendelkezések


2. §


(1) Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen közterületen új közmű létesítése, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti csatlakozó vezeték megépítése.


(2) Közműfejlesztési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapítható pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő- testület a közmű által kiszolgálandó ingatlanok tekintetében megállapított.


(3) Önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.


(4) Közművel ellátott ingatlan: az az önálló helyrajzi számmal rendelkező telek, amelyre a hatályos jogszabályi előírások szerint az ingatlan előtt meglévő közműgerinc-vezetékről a bekötés kivitelezhető.

(5) Utólagos csatlakozó: az az ingatlantulajdonos, aki közmű létesítésekor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá, az együttműködésből bármely oknál fogva kimaradt, vagy szándékát késve jelezte.


(6)   Érdekeltségi egység: egy érdekeltségi egységnek számít nem lakáscélra hasznosított ingatlanok esetében minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, így különösen:

a) azon ingatlan, amelyet az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi szám alatt tartanak nyilván (pl. egy családi házas ingatlan vagy egy társasházi lakás) ide nem értve a még be nem épített lakótelket;

b) minden olyan önálló helyiség-csoport, amit egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanon belül önálló lakásként birtokolnak és használnak;

c) több szomszédos, külön helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlan, amelyet természetben egy lakóingatlanként birtokolnak és használnak.


(7)   Nem lakáscélú helyiség: a helyiség nem lakáscélú, ha kizárólag ipari, építőipari, mezőgazdasági, vízgazdálkodási, kereskedelmi, tárolási, szolgáltatási, igazgatási, honvédelmi, rendészeti, művelődési, oktatási, kutatási, egészségügyi, szociális, jóléti és más gazdasági célt szolgál.


A közműfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések


3. §


(1) A beruházással érintett területen közművesítésbe bevont ingatlanokat terhelő közműfejlesztési hozzájárulás mértéke a meglévő szennyvíz közmű hálózatra történő utólagos csatlakozás esetében 250.000 Ft/ingatlan.


(2) A közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.


4. §


(1) A közműfejlesztési hozzájárulás fizetésére vonatkozó kötelezettség és annak mértékének megállapítása tárgyában a jegyző jár el, döntését az érintettekkel határozatban közli.


(2) A hozzájárulást a beruházás üzembe helyezését követően, az 5 § (1) bekezdése szerinti határozat véglegessé válásától számított 60 napon belül az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára kell megfizetni.


(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan ingatlan-nyilvántartásban - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatala időpontjában - bejegyzett tulajdonosát (közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint), vagy az ingatlan használóját, bérlőjét terheli. Amennyiben az ingatlan-nyilvántartásban széljegyen szerepel a tulajdonos neve, úgy az ingatlan adásvételi szerződésének alapján a hozzájárulás mértéke a leendő tulajdonos részére megállapítható. Amennyiben a hozzájárulás költségeinek megfizetését az ingatlan használója vagy bérlője vállalja, úgy a bérleti, használati jogviszonyt az érdekeltnek szerződéssel igazolnia kell.


(4) A közművesítésbe bevont ingatlant érintő tulajdonos változás esetén, az ingatlan korábbi és új tulajdonosa egyetemlegesen felel a hozzájárulás megfizetéséért.


(5) A hozzájárulást megállapító határozat ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani a képviselő- testülethez.


(6) Kivételes méltánylást érdemlő esetben a képviselő- testület a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésére legfeljebb 3 év időtartamra részletfizetést engedélyezhet, vagy 50 % mértékű kedvezményt biztosíthat, ha a kérelmező magánszemély ingatlantulajdonos és családja tartós létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, különösen, ha haláleset, elemi kár váratlan kiadást okoz és a kérelmező emiatt a hozzájárulás összegének megfizetésére nem képes, feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedül élő esetén a négyszeresét.


5. §


A víziközmű beruházások esetében alkalmazandó egyéb rendelkezések:

a) A hozzájárulások megfizetésére kötelezett a már meglévő közmű hálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás teljes összegét az Önkormányzat javára meg nem fizeti, illetve a részletfizetési kérelme nem került elbírálásra.

b) A hozzájárulás címén meghatározott összegek nem tartalmazzák a hálózatra történő rákötés kivitelezési munkáinak költségeit, melyet igénylő köteles finanszírozni.


Záró rendelkezések


10. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A közműfejlesztési hozzájárulás kivetése önkormányzati hatósági ügy, amely eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.




          Paukovics Józsefné                                                                                  Dr. Vaskó János

                polgármester                                                                                                  jegyző



Záradék:

Ez a rendelet 2019. október 1. napján kihirdetésre került.

Kőszegszerdahely, 2019. október 1.


Dr. Vaskó János

jegyző