Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 3/2015. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 16
az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 3/2015. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet bevezető része nem megfelelő hivatkozást tartalmazott. Az 1997. évi CXL. törvény 77. § arról szólt, hogy a települési önkormányzat közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosít.
A módosítás a felhatalmazó rendelkezésre javítja ezt a hivatkozást. Ugyanezen törvény 83/A. § szövege:
(1) A települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján – a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően – rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.
(2) A települési önkormányzat a közművelődési rendeletét a – Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés keretében – legalább ötévente felülvizsgálja.
(3) A közművelődési rendeletet az önkormányzat a közösségi színtérben vagy a közművelődési intézményben közzéteszi.
A 2. §-hoz
Függelék nem része a rendeletnek, hivatkozást sem tartalmazhat róla, ennek törlése történik meg a módosítás során.
A 3. §-hoz
A rendelet eddig külön szakaszban szabályozta a rendelet célját, és külön szakaszban a rendelet hatályát. Ilyen szabályozás nem szükséges, mivel azt magasabb rendű jogszabály tartalmazza. Emiatt szükséges a két szakasz hatályon kívül helyezése.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.