Cák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 28
az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–9. melléklethez
A 2021. évi költségvetésben a főösszegek módosulását nagyban befolyásolja több elnyert pályázat, melynek hatására a felhalmozási összegek is jelentősen módosultak. A tartalék összegében történt nagyléptű változás oka az adóbevételek alul tervezése, előző évben elszámolt támogatási összegek folyósítása, illetve az adott évben elnyert pályázati összegekből céltartalékként megjelölt támogatási összegek, melyek a költségvetési évet követően teljesülnek.
A személyi juttatásokban az előző évtől eltérően nem történt lényegi változás. A pincesor feladatait helyi munkaerővel sikerült megoldani, aki a könyvtári és közművelődési feladatokat is ellátja.
A közfoglalkoztatás támogatási, illetve kiadási összegét eredetileg nem terveztük, melynek kifizetése változtatott a munkabér és járulék fő összegein. Év közben a betervezettnél magasabb összegű normatív jutalom teljesítésére került sor. A pincesoron az elmúlt évek kedvezőtlen történéseinek ellenére a 2021. évben is szép számban érkeztek a látogatók.
A dologi kiadásokban változást eredményezett az önkormányzat saját forrásaiból finanszírozott karbantartási munkálatai, melyek a település javát szolgálják.
A gépjármű adó 2021.04.01-től a Vas Megyei Államkincstár bevételét képezi.
Számos beruházás valósult meg a településen az adott évben, melyeket az 5. mellékletben található táblázat részletez.