Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013(VIII.7.) önkormányzati rendelete

Bögöt Község Önkormányzata vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2020. 01. 24

Bögöt község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, (4) bekezdésében, 11.§ (16) bekezdésében, 13.§ (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97.§ (2) bekezdésében és Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109.§ (4) bekezdésében továbbá 143.§ (4) bekezdésének i) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Bögöt község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, illetve tulajdonába kerülő vagyonára:

 a) ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon) továbbá

 b) a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, illetve gazdasági társaságban és közhasznú társaságban az               Önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére.

2. §


(1) [1]Az önkormányzati vagyon hasznosításáról, a vagyonnal kapcsolatos rendelkezési jogok gyakorlásáról, a vagyontárgyak használatáról, hasznainak szedéséről, bérbeadásáról – (1a) bekezdés kivételével – a Képviselő-testület dönt.

(1a)[2] Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek alkalmi jelleggel történő hasznosításáról, használatba adásáról a polgármester dönt. E bekezdés értelmében alkalmi jellegű hasznosításnak, használatba adásnak minősül a legfeljebb 1 naptári napra történő hasznosítás, használatba adás.


(2) A Képviselő-testület vagyonának kezelésével - vagyonkezelési szerződéssel - más szervet is megbízhat. A vagyonkezelői jog ellenértékének mértékéről vagy ingyenes átengedéséről a Képviselő-testület dönt.


(3) Az Önkormányzat költségvetési szerve az alapító okiratban a működéshez használatba adott önkormányzati tulajdonban lévő vagyon tekintetében vagyonkezelő szerve, melynek során

 a) köteles a kezelésében lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, felújításával kapcsolatos   feladatok ellátására. Az önkormányzati vagyonkezelő szerv beruházást, felújítást csak a Képviselő-testület döntése alapján   végezhet.

 b) a Képviselő-testület, a polgármester a vagyonkezeléssel kapcsolatos tevékenységéről tájékoztatást, információt, adatot   kérhet, a vagyonkezeléssel kapcsolatos dokumentumokba betekinthet.

3.§


(1) A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű vagyon tulajdonjogát átruházni csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.


(2) A 20.000.000,- Ft-ot meghaladó értékű vagyontárgyat hasznosítani csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.


(3) Értékpapír vásárlás, elidegenítés a Képviselő-testület hatásköre.

4.§


(1) Önkormányzati követelésekről a következő esetekben lehet lemondani:

     a) csődegyezségi megállapodásban,

     b) bírói egyezség keretében,

     c) felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján a követelés várhatóan nem térül             meg,

     d) ha a követelés csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,

     e) a kötelezett nem lelhető fel.


(2) Az Önkormányzatot megillető követelésekről való lemondás hatáskörét a Képviselő-testület 100.000,- Ft alatti értékben a polgármesterre ruházza át.

5.§


A Képviselő-testület az önkormányzat tulajdonát képező ingatlanok esetén a tulajdonosi hozzájárulás megadását a nyomvonal jellegű létesítmények esetén a polgármesterre ruházza át.

6.§


(1) Az önkormányzat tulajdonában álló forgalomképtelen törzsvagyon felsorolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) Az önkormányzati feladatok ellátáshoz szükséges korlátozottan forgalomképes törzsvagyon felsorolását e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(3) Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű önkormányzat tulajdonában álló vagyon nincs.


(4) Az (1) és a (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó vagyontárgyak az üzleti vagyon körébe tartoznak. Az üzleti vagyon felsorolását e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza


(5) A Képviselő-testület kivételesen indokolt esetben e rendelet alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagy korlátozottan forgalomképes vagyonnak minősülő vagyontárgy besorolását megváltoztathatja.

7.§


(1) A rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló többször módosított 7/1993.(X.21.) önkormányzati rendelete, továbbá az önkormányzati rendelet összes módosítása.



Bögöt, 2013. augusztus 7.




            Farkas László                                                            Feketéné Csajbi Lívia

             polgármester                                                                         jegyző



Kihirdetve:             2013. augusztus 7.


Hatályos:                2013. augusztus 8.





Feketéné Csajbi Lívia

             jegyző

[1]

A rendelet szövegét az 1/2020. (I.23.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2020. január 24-től.

[2]

Beiktatta az 1/2020. (I.23.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2020. január 24-től.