Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 12. 01

Bögöt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.12.01.

Bögöt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Bögöt község településfejlesztési koncepciójának (továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (továbbiakban stratégia), arculati kézikönyvének (továbbiakban: kézikönyv), településképi rendeletének, valamint a településrendezési eszközöknek a megalkotására, módosítására irányuló eljárásokban a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szerint alkalmazandó partnerségi egyeztetésben részt vevőkre terjed ki.

2. § (1) A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei a koncepció, stratégia, a kézikönyv, településképi rendelet, valamint a településrendezési eszközök megalkotására és módosításra irányuló eljárásokban a teljes nyilvánosság biztosítása érdekében a következők:

a) az Önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján hirdetmény kifüggesztése, és

b) a közterületeken elhelyezett önkormányzati hirdetőfelületeken hirdetmény kifüggesztése,

c) az Önkormányzat hivatalos honlapján (www.bogot.hu) tájékoztató anyag megjelentetése,

d) a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatalban személyes ügyfélfogadás keretében tájékoztató anyag rendelkezésre bocsátása, és

e) az előzetes tájékoztatási, vagy a munkaközi tájékoztatási anyag elkészültét követő 15 napon belül a Bögöt község Önkormányzata székhelyén (Bögöt, Assisi Sz. F. u. 2/A) tartandó lakossági fórum.

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjai szerinti hirdetmény tartalmazza az adott eljárás tárgyától, típusától függően az értelmezéshez szükséges részletezettséggel elkészített rövid összefoglaló dokumentumot, a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt és a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető. Az (1) bekezdés c),d) pontjai szerinti tájékoztató anyag tartalmazza a hirdetményt és az adott eljárási szakasznak megfelelő részletes szakmai anyagot (előzetes tájékoztató anyag, vagy munkaközi tájékoztató anyag) . A lakossági fórum résztvevői számára az (1) bekezdés c) és d) pontjaiban foglaltak szerint kerül rendelkezésre bocsátásra az adott tájékoztatási (egyeztetési) anyag.

(3) A partnerek tájékoztatása egyes módozatai közül az (1) bekezdés a) és c) pontjai szerinti tájékoztatók megjelentetésének azonos napon kell megtörténnie.

(4) Amennyiben a partnerek (1) bekezdés szerinti tájékoztatása egyes módozatainak időpontjai eltérnek, úgy a tájékoztatás megtörténtének időpontja az (1) bekezdés a) és c) pontjai szerinti tájékoztatók megjelentetésének időpontja.

3. § (1) A partnerek javaslatainak, véleményeinek megadása

a) a lakossági fórumon vagy a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatalban ügyfélfogadás keretében

aa) írásban ( személyesen vagy meghatalmazott útján előterjesztett levélben), vagy

ab) szóban személyesen, vagy meghatalmazott útján szóban

történhet.

(2) A személyesen, vagy meghatalmazott útján szóban megtett javaslatról, véleményről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(3) A javaslatokat, véleményeket a hirdetményben megjelölt címre a tájékoztatás 2. § (3) bekezdése szerinti tájékoztatás napját követő naptól számított 15 napon belül lehet megadni.

(4) A (3) bekezdés szerint beérkezett vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(5) A szakmai javaslatok alapján a főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozó döntés-tervezetet készít a polgármester részére.

(6) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indoklásáról a polgármester javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

(7) A tájékoztatás egyes módozatainak megtörténtét, a partnerek által adott javaslatokat, véleményeket a képviselő-testületi döntéseket előkészítő iratokban (az ügy aktájában, az előzetes tájékoztatási, munkaközi tájékoztatási anyagokban, valamint az előterjesztésekben) az ügyiratkezelés szabályainak megfelelően kell dokumentálni és nyilvántartani.

4. § (1) Az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket – szakmai indokok esetén azok részletes kifejtésével, jogszabályba ütköző javaslat, vélemény esetén a jogszabályra történő hivatkozással - írásban kell megindokolni, és a döntést írásban postai úton meg kell küldeni az érintett partnernek. észrevételt tevőnek.

(2) Az el nem fogadott javaslatokat, véleményeket a képviselő-testületi döntéseket előkészítő iratokban (az ügy aktájában, az előzetes tájékoztatási, munkaközi tájékoztatási anyagokban, valamint az előterjesztésekben) az ügyiratkezelés szabályainak megfelelően kell dokumentálni és nyilvántartani.

5. § (1) A koncepció, stratégia, településrendezési eszköz, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát a polgármester az önkormányzat honlapján(www.bogot.hu) történő közzététellel biztosítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közzétételt a hatálybalépés napjától a hatályon kívül helyezésig folyamatosan biztosítani kell.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő eljárások soron következő szakaszaiban is alkalmazni kell.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Bögöt község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (XI.25.) önkormányzati rendelete a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról 19. § (1) bekezdése a következő j) és k) pontokkal egészül ki

„j) a partnerektől beérkezett vélemények tisztázása érdekében a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetés kezdeményezhet (Ör. 3. § (4) bek.)

k) a beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról javaslatot tesz a képviselő-testület felé (Ör.+.§ (6) bek.)”