Porpác Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (V.30.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 05. 27

Porpác község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. Törvény 13.§ (1) bekezdés 5. és 11. pontjaiban és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 44/C.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet területi hatálya Porpác község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya Porpác község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkező, nem közművel begyűjtött háztartási szennyvízre (továbbiakban: szennyvíz) terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a szennyvíz keletkezése szerinti ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, egyéb jogcímen használójára (továbbiakban: ingatlan-tulajdonos) terjed ki.

A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai


2.§


(1) Az önkormányzat a szennyvíz kezelését (gyűjtését, szállítását, ártalmatlanítását) Sárvár város közigazgatási területén a közműves szennyvízelvezetés rendszerébe nem tartozó ingatlanok esetén kötelező helyi közszolgáltatás útján biztosítja.

(2) Az önkormányzat a közszolgáltatás ellátását Szabó Norbert vállalkozó szolgáltatóval (továbbiakban: szolgáltató) kötött közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

(3) Az összegyűjtött szennyvíz a Vasivíz Zrt. szombathelyi szennyvíztisztító telepén, mint ártalmatlanító helyen kerül elhelyezésre.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja és időtartama, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei


3. §


(1) Azokon az ingatlanokon, ahol a közműves szennyvízelvezetés feltételei adottak, a szennyvíz ártalmatlanítása elsősorban azon keresztül történő elvezetéssel történik.

(2) A nem közművel összegyűjtendő szennyvíz esetén az ingatlan-tulajdonos köteles gondoskodni:

a) Az ingatlanon keletkező szennyvíz ingatlanon belüli vízzáró, közműpótló berendezésben való gyűjtésről oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj, vagy talajvíz szennyezését, a közterületre, vagy a szomszédos ingatlanra ne juthasson át,

b) a közszolgáltatás igénybevételéről, a szennyvíz keletkezésének a közműpótló berendezés befogadóképességének megfelelő gyakorisággal.

(3) Az ingatlan-tulajdonos köteles a szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni a szolgáltatónak.

4.§


(1) A Szolgáltató mindenkor köteles a tulajdonos bejelentésétől számított két munkanapon belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A Szolgáltató a szolgáltatást nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel stb.) alapján alapos okkal feltételezhető, hogy közcsatornába a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető. Ez esetben a szolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként a bevizsgált anyag nem tekinthető szennyvíznek, úgy a Szolgáltató – a laboratóriumi vizsgálat igazolt költségének a megrendelőre történő áthárításával – a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.

(3) A szolgáltató köteles a szennyvíz eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat öt évig megőrizni.

5.§


(1) Az ingatlan tulajdonosa köteles díjat fizetni a szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért.

(2) A közszolgáltatás díjait, mely egytényezős díj az önkormányzat a Vgt. előírásai figyelembevételével állapítja meg egy éves időszakra.

(3)A közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő egységnyi díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlan-tulajdonos köteles, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a közszolgáltatás igénybevételére köteles.

(5) Az ingatlan-tulajdonos a díjat a szolgáltató részére – a szolgáltató által kiállított számla ellenében – utólag, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles megfizetni.

Záró rendelkezések


6.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Porpác, 2013. május 28.


            Tóth Teodóra                                                             Dr. Szijártó Valéria

             polgármester                                                                         jegyző



Ez a rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Porpác, 2013. május 30.



                                                                                              Dr. Szijártó Valéria

                                                                                                          jegyző

1. melléklet a 6/2013. (V. 30.) önkormányzati rendelethez[1]



Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési és szállítási költsége



Nettó 1470 Ft/m3, mely összeg tartalmazza az ártalmatlanítás díját is.

[1]

A rendelet szövegét a 12/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2015. január 1-től