Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1998. (III.26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a gyermekjóléti szolgáltatásról és a gyermekvédelmi támogatásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 28

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1998. (III.26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a gyermekjóléti szolgáltatásról és a gyermekvédelmi támogatásokról

2014.01.01.

Sitke község Önkormányzati Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.), valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. felhatalmazása alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében az alábbi rendeletet alkotja:

I. CÍM

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése, megőrzése és a gyermekek védelme érdekében meghatározza Sitke község Önkormányzata által biztosított egyes szociális és gyermekvédelmi ellátások formáit, szervezetét, a szociális és gyermekvédelmi ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

II. CÍM

A rendelet hatálya

2. § (1)1 E rendelet hatálya – az 5. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével – Sitke község közigazgatási területén2 az Szt. 3. §-ában és a Gyvt. 4. §-ában meghatározott személyekre, valamint a község közigazgatási területén tartózkodó hajléktalanokra terjed ki.

(2) Az e rendeletben meghatározott önkormányzati szociális és gyermekvédelmi feladat- és hatásköröket:

a) az Önkormányzati Képviselő-testület,

b) a polgármester,

c) személyes gondoskodást nyújtó intézmény vezetője gyakorolja.

3. §3 (1)4 A hatáskör gyakorlója az e rendeletben megállapított jövedelemhatároktól az önkormányzati segély és a tanévkezdési támogatás esetén 20%-kal emelt mértékig, a közgyógyellátás esetén 30%-kal emelt mértékig eltérhet.

(2)5 Az (1) bekezdés szerinti méltányosságra okot adó körülmény, ha a kérelmező

a) egyedül élő nyugdíjas,

b) nyugdíjas,

c) házastársa nyugdíjas,

d) élettársa nyugdíjas, vagy

e) gyermekét egyedül nevelő szülő (ide értve a más törvényes képviselőt is).

III. CÍM

Eljárási rendelkezések

4. § (1)6 A képviselő-testület, vagy átruházott hatáskör esetén a polgármester hatáskörébe tartozó gyermekvédelmi, illetve szociális ellátásra irányuló kérelmet szóban, vagy írásban Sitke Község Önkormányzata hivatalos helyiségében és a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájánál lehet előterjeszteni.

(2)7 Természetbeni ellátásra vonatkozó kérelem a személyes gondoskodást nyújtó intézmény vezetőjénél is előterjeszthető, aki azt – sürgős és kellően méltányolható esetben – azonnal teljesíti. Egyidejûleg az írásba foglalt kérelmet az irodához juttatja.

4/A. §8 A szociális pénzbeli támogatási ügyekben elektronikus kapcsolattartásnak3 helye nincs, kivéve, ha azt jogszabály valamely ügyben , eljárási cselekményben kötelezővé teszi.

5. § (1)9 A képviselő-testület (illetve átruházott hatáskör esetén a polgármester) hatáskörébe tartozó szociális , illetve gyermekvédelmi ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles családja jövedelmi , vagyoni viszonyairól a kérelem előterjesztésére rendszeresített nyomtatványon nyilatkozni , és a nyilatkozatban feltüntetett jövedelmek valódiságát – amennyiben azt a jövedelem jellege nem zárja ki - irattal ( pl.: nyugdíjszelvény , munkáltatói igazolás , szerződés ) igazolni. 10A szociális , illetve a gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeli ellátások esetében - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az igazolás az Szt.10. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott időszakra vonatkozóan az Szt. 4. §(1) bekezdése szerinti jövedelmet tartalmazza. Az igazolásokat a kérelmező a kérelemmel egyidejűleg nyújtja be, illetve ha az ügyfél kéri, akkor az ellátást megállapító szerv szerzi be.

(2)11

(3)12

(4)13 Az Szt. 7. §.(1) bekezdése szerinti ellátásoknak a rászorulók – ide értve az Szt. 3. §.(2) bekezdésében meghatározott rászorulókat is – részére történő biztosításáról, intézkedések megtételéről a polgármester gondoskodik.

(5)14

(6)15

6. §16 (1) Amennyiben a segély, a támogatás folyósításának a rendjét jogszabály eltérően nem szabályozza, az eseti jelleggel adott segélyt, támogatást a határozat végrehajthatóvá válásának napját követő 5 napon belül a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Gazdasági és Városfejlesztési Irodája utalja, vagy fizeti ki.

(2) Fellebbezésre tekintet nélküli végrehajthatóság, illetve egyéb indokolt esetben (különösen, ha a jogosult életét, testi épségét a késedelmes folyósítás veszélyeztetné) a segély, a támogatás a végrehajthatóvá váláskor házipénztárból is kifizethető.

7. § (1)17 A képviselő-testület a szociális és gyermekvédelmi hatásköreit az e rendeletben az egyes ellátások vonatkozásában meghatározott részletszabályokban nevesített szerveire ruházza át.

(2)18

IV. CÍM

Pénzben fizetendő ellátások

Aktív korúak ellátása7

8. §19 (1) Az Szt. 37. § (1) bekezdés b) - c) pontjaiban meghatározott személyek vonatkozásában az együttműködés intézményi feltételeiről a Sárvár és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulással (a továbbiakban: Társulás) kötött megállapodásban rögzített szerv (a továbbiakban: együttműködésre kijelölt szerv) útján gondoskodik.

(2) Az együttműködési eljárás szabályai a következők: A rendszeres szociális segélyben részesülő személy a kérelemnek helyt adó határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül az együttműködésre kijelölt szervnél köteles megjelenni, magát nyilvántartásba vetetni. Ezzel egyidejűleg az együttműködésre kijelölt szerv részletesen tájékoztatja az együttműködési kötelezettség feltételeiről , menetéről , illetve lényeges tartalmáról , az együttműködés elmulasztásának következményeiről, a beilleszkedést segítő program elkészítésének céljáról, menetéről , a programok típusairól.Az együttműködésre kijelölt szerv a külön jogszabályban meghatározott határidőn belül az érintett bevonásával az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő programot készít, melyben személyre szabottan kerülnek meghatározásra az együttműködés elemei. A beilleszkedést segítő programról, annak tartalmáról, a jogokról, kötelezettségekről a felek személyre szabott, közösen kidolgozott megállapodást kötnek. A nyilvántartásba vétel megtörténtéről, vagy elmaradásáról, továbbá ezek okairól az együttműködésre kijelölt szerv az ellátást megállapító szervet haladéktalanul tájékoztatja .

(3) A beilleszkedést segítő program a rendszeres szociális segélyben részesülő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva kiterjed:

a) az együttműködésre kijelölt szervvel való folyamatos - legalább 3 havonta személyes - kapcsolattartásra,

b) az egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló foglalkozásokon, tanácsadáson, illetve munkavégzésre történő felkészülési programban való részvételre.

(4) A (3) bekezdés a.) és b.) pontjaiban meghatározottak időpontját az együttműködésre kijelölt szerv írásbeli felhívásban közli a rendszeres szociális segélyben részesülővel, oly módon, hogy a felhívást legalább 5 nappal korábban kézhez kapja. Az írásbeli felhívás mellőzhető, ha a jelenlévő személlyel a soron következő megjelenési időpontot legalább öt nappal korábban írásban rögzített módon közlik. A rendszeres szociális segélyben részesülő köteles az írásbeli felhívásban , illetve a szóbeli közlésben meghatározott helyen és időpontban a programban való részvételre, közreműködésre alkalmas állapotban megjelenni, minden tőle elvárhatót megtenni a program sikeres végrehajtása érdekében. Az esetleges akadályoztatásról az együttműködésre kijelölt szervet előzetesen értesíteni, illetve az akadályoztatás okát igazolni köteles. Az együttműködésre kijelölt szerv az ellátást megállapító szerv részére szükség szerint, de legalább a rendszeres szociális segélyre való jogosultság éves felülvizsgálatakor megküldi a beilleszkedést segítő program végrehajtásáról készített írásos értékelést, amennyiben szükséges – a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával- módosítja a programot. Az együttműködési kötelezettség megszegéséről az együttműködésre kijelölt szerv haladéktalanul tájékoztatja az ellátást megállapító szervet .

(5) A (2) és (4) bekezdésekben foglaltak megszegése , elmulasztása az együttműködési kötelezettség megszegését jelenti, kivéve, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő a kötelezettség megszegését, illetve a mulasztást a (7) bekezdésben foglaltak szerint megfelelően igazolta. Az együttműködés súlyos megszegésének minősül az Szt.-ben meghatározott eseteken túl, az együttműködésre kijelölt szervnél történő nyilvántartásba vétel céljából való megjelenési kötelezettség elmulasztása, illetve az is, ha az együttműködésre kijelölt szerv (4) bekezdés szerinti felhívására ismételten nem jelenik meg, feltéve, hogy mulasztását a (7) bekezdés szerint nem igazolta.

(6) Beilleszkedési program típusai: munkavállalási tréning (erősségek, gyengeségek, készségek fejlesztése), munkakeresési tréning (önéletrajzírás , állásinterjúra jelentkezés), önsegítő csoport (érdekérvényesítés), kommunikációs készségek fejlesztése, konfliktuskezelő tréningek, problémaelemző és megoldó technikák, taktikák, mediáció, mindennapi életvezetési készségek tréningje (napi teendők szervezése , tanítása , tanácsadás) , családi szocializáció elősegítése; rehabilitációs, habilitációs program az Integrált Foglalkoztatóval együttműködve.

(7) A (2) , illetve (4) bekezdésekben meghatározottakon való részvételt akadályozó körülményként a háziorvos , kezelőorvos által igazolt betegség (az ellátott , illetve kiskorú gyermekének betegsége) , állampolgári kötelezettség teljesítése , hozzátartozó temetése , szülői felügyelettel , gyámsággal , gondnoksággal kapcsolatos kötelezettség teljesítése fogadható el . Egyéb , az előzőekben fel nem sorolt ok akkor fogadható el , ha az nyilvánvalóan az érintett önhibáján kívüli okból következett be.

Időskorúak járadéka

9. §20

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás21

10. §

Munkanélküliek jövedelempótló támogatása

11. § - 13. §22

Ápolási díj

14. § (1)23

(2)24 A képviselő-testület annak a nagykorú hozzátartozónak állapíthatja meg az ápolási díjat , akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át, egyedülálló esetén, 150%-át, és 18. életévét betöltött, tartósan beteg személyt gondoz..

(3)25 A képviselő-testület által az Szt.43/B. §-a alapján megállapított ápolási díj havi összegét az Szt. 44. § (1) bekezdés c) pontja határozza meg.

(4)26 Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül , ha az ápolást végző személy több egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási , ápolási igényének kielégítéséről , az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról , az esetleges veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzéséről .

(5)27

(6)28

Önkormányzati segély

15. §29 (1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.

(2) A polgármester a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel pénzbeli támogatást állapíthat meg.

(3) Önkormányzati segélyben elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(4) Az önkormányzati segély megállapításánál figyelembe vehető, az egy főre számított havi családi jövedelemhatár – a 15/A. § (1) bekezdésben foglalt kivétellel – nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175%-át, egyedül élő esetén a 250%-át, a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy más törvényes képviselő esetén a 250%-át.

(5) Az önkormányzati segélyt a rászorultsághoz igazodóan esetenként – a 15/A. § (2) bekezdésben foglalt kivétellel – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 100%-áig terjedő összegben lehet kérelemre és hivatalból is megállapítani.

(6) Az önkormányzati segély természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. Természetbeni ellátás különösen az Erzsébet-utalvány, az élelmiszer, a tüzelősegély, a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása, a tandíj, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló, gazdálkodást segítő támogatás.

15/A. §30 (1) A polgármester az elhunyt személy eltemettetésének a költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segélyt állapíthat meg annak, akinek a családjában az egy főre számított családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén a 300%-át.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének a költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének a 10%-ánál. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 210000 forint.

16. §31

17. §32

Tanévkezdési támogatás33

17/A. §34 (1) A Képviselő-testület a beiskolázással együtt járó költségek fedezéséhez való hozzájárulásként pénzbeli tanévkezdési támogatást állapíthat meg.

(2) A tanévkezdési támogatásra az a Sitke község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező gyermek és a fiatal felnőtt jogosult,

a) aki a tárgyév szeptember hónapban

aa) általános iskolai oktatási intézményben tanulói,

ab) középiskolai oktatási intézményben tanulói, vagy

ac) felsőoktatási oktatási intézmény első évfolyamán hallgatói

jogviszonnyal rendelkezik; és

b) a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, a gyermekét egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében a 360%-át nem haladja meg.

(3) A tanévkezdési támogatás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője, fiatal felnőtt kérelmező esetén a fiatal felnőtt nyújtja be.

(4) A tanévkezdési támogatás iránti kérelemhez a (2) bekezdés ab) és ac) alpontjaiban foglalt esetekben mellékelni kell a tanulói vagy a hallgatói jogviszony fennállásának az igazolását. A (2) bekezdés aa) alpontjában foglalt esetben a tanulói jogviszony igazolást az ellátást megállapító szerv hivatalból szerzi be.

(5) A tanévkezdési támogatás iránti kérelmet a (6) bekezdésben foglalt kivétellel tárgyév június 30. napjáig kell benyújtani.

(6) Amennyiben a (4) bekezdés szerinti igazolás benyújtására a tárgyév június 30. napját követően kerül sor, a tanévkezdési támogatás iránti kérelmet legkésőbb a tárgyév szeptember 30. napjáig kell benyújtani.

18. §35 (1) A tanévkezdési támogatás mértékét a Képviselő-testület az Önkormányzat tárgyévi költségvetése ismeretében határozza meg, amely nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 50%-át.

(2) A tanévkezdési támogatás iránti kérelmet a Képviselő-testület

a)amennyiben a kérelem a tárgyév június 30. napjáig benyújtásra kerül, a tárgyév július havi ülésén,
b)amennyiben a kérelem a tárgyév június 30. napját követően szeptember 30. napjáig benyújtásra kerül, a tárgyév október havi ülésén
bírálja el.
(3)A tárgyév július hónapban megállapított tanévkezdési támogatást a tárgyév augusztusában, augusztus 5-éig, a tárgyév október hónapban megállapított tanévkezdési támogatást a tárgyév novemberében, november 5-éig kell folyósítani.
V. CÍM

Természetben nyújtott szociális ellátások

Lakásfenntartási támogatás

19. §3637 (1)

(2)

(3)38

(4)

(5)

(6)

20. §3940 (1)

(2)

(3)

21. §41

Köztemetés

22. § (1)42 A polgármester – a halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül - köteles gondoskodni annak a Sitke község közigazgatási területén elhúnyt személynek közköltségen történő eltemettetéséről, akinek

a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésére köteles személy, vagy

b) az eltemettetésére köteles személy az eltemettetéséről nem gondoskodik.

(2) A köztemetés a helyben szokásos legolcsóbb temetés a szükséges kellékekkel és egy élővirág koszorúval.

(3)43 A polgármester az Szt. 48. § (3) bekezdése szerinti megtérítési kötelezettség alól akkor mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt, ha a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimumának 150%-át és a kötelezettség teljesítése a család mindennapi megélhetését veszélyeztető, aránytalan terhet jelent.

Közgyógyellátás

23. § (1)44 Az Szt-ben felsorolt eseteken túl közgyógyellátásra való jogosultság állapítható meg azon személynek, akinek havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át eléri és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180%-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg.

(2)45

(3)46

(4)47 Az (1) bekezdésben meghatározottakon túl, közgyógyellátásban részesíthetők azok a szív-, vese-, tüdő-, máj-, csontvelő átültetésen átesett személyek is, akiknek havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri az (1) bekezdésben meghatározott összeget, és családjuk jövedelme meghaladja ugyan az (1) bekezdésben említett jövedelemhatárt, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át .

23/A. §48

Természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás

24. §4950 (1) A rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás – legfeljebb az Szt.47. § (2) bekezdésében meghatározott mértékig - természetbeni ellátás formájában nyújtható, ha a segélyben, támogatásban részesülő családban a Gyvt.68. §-ában meghatározott védelembe vett gyerek él.

(2) Természetbeni ellátás formájában a rendszeres szociális segélyt és foglalkoztatást helyettesítő támogatást a gyermek lakóhelyéül is szolgáló lakás fenntartásával összefüggő költségek ( pl.: bérleti díj, lakáshitel törlesztés, közüzemi díjak) , illetve gyermek napközbeni ellátását, oktatását, nevelését biztosító intézmény térítési és egyéb díjainak ( különösen az étkezésért, tankönyvért fizetendő díjaknak) fedezésére kell biztosítani.

(3) A rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás természetbeni ellátás formájában való nyújtására irányuló eljárás során be kell szerezni a gyermek gondozását ellátó gyermekjóléti szolgálat családgondozójának javaslatát, amennyiben a segély, támogatás természetbeni ellátás formájában való nyújtására irányuló eljárás nem az ő javaslatára indult. A gyerekjóléti szolgálat javaslata különösen a rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás természetbeni ellátás formájában való nyújtása szükségességének okait, valamint a természetbeni ellátás javasolt formáit tartalmazza.

(4) A rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás természetbeni ellátás formájában való nyújtására irányuló eljárás során a gyermeket gondozó szülőt, gyámot meg kell hallgatni. A meghallgatást úgy kell megtartani, hogy a gyermekjóléti szolgálat javaslatát a szülő, gyám a meghallgatás időpontját megelőzően legalább öt nappal korábban kézhez kapja. A meghallgatáson a szülő a gyerekjóléti szolgálat javaslatára vonatkozóan nyilatkozatot tehet. Ha a szülő, gyám a rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás természetbeni ellátás formájában való nyújtására vonatkozó, a gyermekjóléti szolgálat által tett javaslattal részben, vagy egészben nem ért egyet, de a természetbeni ellátási formát nem kifogásolja, akkor nyilatkozatában javaslatot tehet a természetbeni rendszeres szociális segély és foglalkoztatást helyettesítő támogatás formájára.

VI. CÍM

A támogatások közös szabályai

25. §51

VII. CÍM

Szociális szolgáltatások52

Alapszolgáltatások53

26. § (1) A képviselő-testület az alábbi szociális alapszolgáltatásokat , illetve gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatásokat biztosítja:

a) gyermekek napközbeni ellátása,

b)54

c) étkeztetés,

d) házi segítségnyújtás,

e)55 gyermekjóléti szolgáltatás.

Gyermekek napközbeni ellátása

27. § (1) A gyermekek napközbeni ellátását a képviselő-testület óvodai, általános iskolai napköziotthonos ellátás formájában biztosítja.

(2) Az intézményvezető dönt a felvétel tárgyában a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő, vagy a kiskorú gondozója kérelmére.

Étkeztetés

28. §56 Étkeztetésre – melyet az önkormányzat főzőkonyha működtetésével biztosít – az a személy jogosult, aki legalább napi egyszeri meleg étkeztetést önmaga, vagy eltartottja részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani kora, egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt.”

28/A. §57

Házi segítségnyújtás

29. §58 (1) A képviselő-testület az Szt. 63. §-ban meghatározott személyek részére a házi segítségnyújtást 59 ellátási szerződés útján biztosítja.

(2) A szolgáltatást a házi gondozási körzetben élő, e rendelet hatálya alá tartozó személyek részére biztosítja a szolgáltatást végző. A házi gondozási körzet területe Sitke község közigazgatási területével egyezik meg.

Gyermekjóléti Szolgáltatás

30. §60 (1) Sitke község Önkormányzati Képviselő-testülete a gyermekjóléti szolgáltatás szervezését, irányítását és összehangolását képesítési előírásoknak megfelelő személy foglalkoztatásával (továbbiakban: gyermekjóléti szolgálat) biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgálat feladata a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetésének megelőzése, a kialakult veszélyeztetettség megszûntetése a családból kiemelt gyermek visszahelyezésének elősegítése.

(3) A gyermekjóléti szolgálat feladatainak ellátása során együttmûködik a védőnői szolgálattal, a házi gyermekorvossal, a közoktatási intézményekkel, nevelési tanácsadóval, rendőrséggel, ügyészséggel, bírósággal.

(4) A gyermekjóléti szolgálat intézkedést kezdeményezhet a jegyző, illetve a gyámhivatal felé, ha az alapellátás nem vezet eredményre, vagy attól eredmény nem várható.

Intézményi térítési díj

31. §61 (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért fizetendő személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő fizeti meg. Ha az étkeztetésben részesülő cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, a térítési díj megfizetéséről a törvényes képviselő gondoskodik. A személyi térítési díjat az igénylő szociális helyzete és az intézményi térítési díj figyelembe vételével kell megállapítani.

(2)62

VIII. CÍM

Záró rendelkezések

32. §63 (1) Egy fő, ill. egy családtag részére nyújtott önkormányzati szociális támogatás naptári évenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb havi összegének tizenkétszeresét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott értékhatártól a képviselő-testület az Ör. 3. § (2) bekezdésében meghatározott méltányosságra okot adó körülmény esetén, legfeljebb64 20%-kal eltérhet.

33. §65

34. §66 (1) E rendelet a a kihírdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 1998. április 1-től kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Sitke község Önkormányzati Képviselő-testülete többször módosított 3/1998. (IV.07.) számú rendelete hatályát veszti.

35. §67 Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rend., és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rend. rendelkezései az irányadók.

1

Módosította: 1/2003.(I.29.) Ör., hatályos 2003. január 29. napjától

2

“lakóhellyel rendelkező” szövegrészt hatályon kívül helyezte : 9/2004.(VI.17.) Ör. 2004.06.17-től

3

3.§ (1)-(2) bekezdését hatályon kívül helyezte 9/2004.(VI.17.) Ör.2004.06.17-től, 3.§(3) bekezdését hatályon kívül helyezte:1/2006(I.30.) Ör 2006.01.30-tól, 3.§ (4) bekezdést hatályon kívül helyezte 5/2001.(III.29.) Ör; majd 3.§-sal kiegészítette 13/2008.(X.21.) Ör hatályos 2008.10.21-től

4

Módosította :3/2011.(II.15) Ör. 1.§-a (kiegészült a (2) bekezdéssel, egyidejűleg a hatályban volt 3.§rendelkezése (1) bekezdés jelölést kapott. Hatályos 2011.02.16 Újraszabályozással módosította a 6/2012. (II.16.) Ör. 1.§-a, hatályos 2012.02.17-étől azzal, hogy e rendelet 2.§ (2) bekezdése alapján az Ör. e rendelettel megállapított szövegét az e rendelet hatálybalépését követően benyújtott kérelmek elbírálása során kell alkalmazni. A 3. § (1) bekezdés Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2014. január 1-től.

5

A 3. § (2) bekezdés Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 3/2014. (II.11.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2014. február 12-től.

6

Módosította: 1/2006. (I.30.) Ör. , hatályos 2006. január 30-tól. Módosította: Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (II.12.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2013. február 13-tól. A 4. § (1) bekezdése Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 6. §-a szerint módosított szöveg. Hatályos: 2014. január 1-től.

7

Módosította: 7/1999. (V.7.) Ör., hatályos 1999. május 8-tól

8

Bevezette: 18/2005.(IX.26.) Ör., hatályos 2005. november 1-től, A mondatban az „ügyintézésnek” kifejezés helyébe „kapcsolattartásnak” kifejezés lép módosította 11/2009.(X.27.) 2.§ (2) hatályos 2009. október 27-től

9

Módosította: 18/2005. (IX.26.) Ör., hatályos 2005. November 1-től

10

a szakasz 2. mondatát módosította: 1/2008.(I.15.) Ör., 2008. január 15-től; majd 2. mondatát módosította 11/2009.(X.27.) Ör 1.§ (1) bek hatályos:2009.10.27-től

11

hatályon kívül helyezte : 9/2004.(VI.17.) Ör. 2004. június 17-től

12

Módosította: 7/1999.(V.7.) Ör., hatályos 1999. május 8-tól, majd hatályon kívül helyezte: 8/2011.(V.31.) Ör. 5.§ (4) bekezdés Hatályos: 2011.06.01.

13

Módosította: 9/2004.(VI.17.) Ör., hatályos: 2004. június 17-től

14

hatályon kívül helyezte: 1/2008.(I.15.) Ör., 2008. január 15-től

15

hatályon kívül helyezte : 11/2003.(V.26.) Ör. 2003. május 26-tól

16

A szakaszt módosította: 18/2005.(IX.26.) Ör., hatályos 2005. november 1-től. A 6. § Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2014. január 1-től.

17

Módosította: 9/2004.(VI.17.)Ör., hatályos 2004. július 17-től

18

hatályon kívül helyezte: 1/2006.(I.30.) Ör., 2006. január 30-tól7 A 8.§- és az azt megelőző alcímet módosította 4/2009.(II.12.) Ör. 1.§-a hatályos:2009.02.12-től

19

Módosította:3/2011.(II.15.) Ör.2.§-a hatályos:2011.02.16

20

módosította: 9/2004.(VI.17.) Ör., hatályos 2004. július 17-től, hatályon kívül helyezte: 2/2007.(II.13.) Ör., 2007. február 13-tól

21

Elnevezést módosította: 1/2003.(I.29.) Ör., hatályos 2003. január 29-től. Az ellátást hatályon kívül helyezte az 1/2006.(I.30.) Ör., 2006. január 30-tól, azzal, hogy a 2005. évi CXXVI. Tv. 28.§ (9)-(10) bekezdéseiben meghatározott személyi kör részére történő rendszeres gyermekvédelmi támogatás megállapítása, ill. továbbfolyósítása vonatkozásában a Rendelet 10.§-ának 2005.12.31-én hatályos szabályait kell alkalmazni)

22

hatályon kívül helyezte: 3/2000.(II.14.) Ör., 2000. május 1-től

23

Hatályon kívül helyezte :8/2011.(V.31.) Ör. 5.§ (4) Hatályos : 2011.06.01. ; A 8/2011.(V.31.) Ör. 5.§ (5) bekezdése alapján: Az Ör 14.§ (1) bekezdés alapján megállapított jogosultságok esetén e rendelet hatályba lépését megelőzően hatályos szabályok irányadók.

24

Módosította: 11/2003. (V.26.) Ör., hatályos 2003. május 26-tól, majd módosította 8/2011.(V.31.) Ör. 1.§-a hatályos:2011.06.01.

25

módosította: 18/2005.(IX.26.) Ör., hatályos 2005. szeptember 26-tól,majd módosította 3/2011.(II.15.) Ör. 3.§-a hatályos:2011.02.16

26

módosította: 1/2006.(I.30.) Ör., hatályos 2006. január 30-tól

27

hatályon kívül helyezte: 18/2005.(IX.26.) Ör., 2005. szeptember 26-tól

28

hatályon kívül helyezte: 18/2005.(IX.26.) Ör., 2005. szeptember 26-tól

29

A 15. § és az azt megelőző alcím Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 3. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2014. január 1-től.

30

A 15./A. §-t Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.11.) önkormányzati rendelet 4. §-a iktatta be. Hatályos: 2014. január 1-től.

31

Hatályon kívül helyezte: 8/2011.(V.31.) Ör. 5.§ (4) bekezdése Hatályos: 2011.06.01

32

A 17. § -t és az azt megelőző alcímmegjelölést Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 7. § a) pontja hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

33

bevezette: 12/2003.(VII.23.) Ör., hatályos: 2003. július 23-tól

34

A 17/A. § Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 3/2014. (II.11.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2014. február 12-től.

35

A 18. § Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 3/2014. (II.11.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos: 2014. február 12-től.

36

Módosította: 8/2011.(V.31.) Ör. 3.§-a, hatályos 2011. szeptember 1-jétől

37

19.§-t hatályon kívül helyezte az 1/2012. (I.24.) Ör. 3.§-a, hatályos 2012. január 27-étől

38

Módosította: 12/2011. (IX.27.) Ör. 1.§-a, hatályos: 2011. szeptember 28-ától

39

Módosította: 8/2011. (V.31.) Ör. 3.§-a, hatályos: 2011. szeptember 1-jétől

40

20.§-t hatályon kívül helyezte az 1/2012. (I.24.) Ör. 3.§-a, hatályos 2012. január 27-étől

41

hatályon kívül helyezte: 3/2004.(II.11.) Ör., 2004. február 11-től

42

Módosította: 11/2003.(V.26.) ör., hatályos 2003. május 26-tól

43

bevezette: 1/2008.(I.15.) Ör., hatályos 2008. január 15-től

44

A bekezdést módosította: 1/2006.(I.30.) Ör., hatályos: 2006. július 1. napjától, majd módosította: 8/2011.(V.31.) Ör. 5.§ (3) bekezdése hatályos: 2011.06.01

45

hatályon kívül helyezte: 1/2006.(I.30.) 2006. július 1. napjától

46

hatályon kívül helyezte: 1/2006.(I.30.) 2006. július 1. napjától

47

Kiegészítéssel módosította a 13/2012. (IV.20.) Ör. 1.§-a, hatályos 2012.04.21-étől

48

Kiegészítéssel módosította a 24/2012. (XII.18.) Ör. 1.§-a, hatályos 2012. december 19-étől. A 23/A. §-t a 16/2013. (X.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte. Hatálytalan: 2013. november 1-től.

49

hatályon kívül helyezte: 1/2006.(I.30.) Ör. 2006. január 30-tól. Az új címet és szabályozást bevezette: 3/2007.(II.13.) Ör., hatályos 2007. február 13-tól

50

A 24.§-t és az azt megelőző alcímet újraszabályozással módosította 1/2012. ((I.24.) Ör. 1.§-a, hatályos 2012. január 27-étől

51

hatályon kívül helyezte: 6/2005.(II.10.) Ör., 2005. február 10-től

52

Elnevezést módosította: 1/2003.(I.29.) Ör., hatályos 2003. január 29-től

53

módosította: 6/2005.(II.10.) Ör., hatályos 2005. február 10-től

54

a „szociális információs szolgáltatás” szövegrészt hatályon kívül helyezte: 3/2007.(II.13) Ör., 2007. 02.13-tól

55

bevezette: 9/2000.(X.5.) Ör., hatályos 2000. október 6-tól

56

A szakaszt módosította: 1/2008.(I.15.) Ör, hatályos 2008. január 15-től

57

hatályon kívül helyezte: 3/2007.(II.13.) Ör., 2007. február 13-tól

58

módosította: 5/204.(II.27.) Ör., hatályos 2004. február 27-től

59

a „- kivéve az ebédkihordást, melyet társadalmi gondozókkal lát el – „ szövegrészt hatályon kívül helyezte: 1/2008.(I.15.) Ör., 2008. január 15-től

60

az ellátást bevezette: 9/2000.(X.5.) Ör., hatályos 2000. október 6-tól

61

számozást módosította: 9/2000.(X.5.) Ör., hatályos: 2000. október 6-tól

62

hatályon kívül helyezte: 5/2007.(III.14.) Ör., 2007. március 14-től

63

számozást módosította: 9/2000.(X.5.) Ör., hatályos 2000. október 6-tól

64

Módosította: 8/2011.(V.31.) Ör. 5.§ (3) bekezdés Hatályos 2011.06.01

65

hatályon kívül helyezte: 1/2006.(I.30.) Ör, 2006. január 30. napjától

66

számozást módosította: 9/2000.(X.5.) Ör., hatályos 2000. október 6-tól

67

A 35. §-t Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 20/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelet 5. §-a iktatta be. Hatályos: 2014. január 1-től.