Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásának rendjéről és a hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 06. 30

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2002. (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásának rendjéről és a hulladékkezelési közszolgáltatásról

2023.01.01.

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 8. § (1) bekezdésében előírt köztisztasági és településtisztasági feladatkörével összefüggésben, a 16. § (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény (a továbbiakban: Hgt.) 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. §1 A rendelet célja: Sitke község (továbbiakban: község) köztisztaságának fenntartására vonatkozó szabályok: megállapítása, a természetes és épített környezet megóvása a közigazgatási területén belül keletkező települési szilárd hulladék káros hatásaitól, azok célszerű és gondos kezelése által.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya a község közigazgatási területére, a hulladékkezelési közszolgáltatás tekintetében a község közszolgáltatásba bevont területeire terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a közigazgatási határon belül élő, működő vagy tartózkodó valamennyi természetes és jogi személyre, illetve nem jogi személyiségű egyéb szervezetre.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes (különleges kezelést igénylő) hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre.

II. Fejezet

INGATLANOK ÉS KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

A köztisztasággal összefüggő rendelkezések

3. § (1) A közterületek tisztántartásáról, télen a síkosság elleni védekezésről - e rendeletben foglaltak szerint - a közterülettel határos ingatlanok tulajdonosa, parkok, terek, játszóterek esetében az önkormányzat időlegesen közmunkások foglalkoztatásával, valamint külön szerződésben e feladattal megbízott szervezet, személy közreműködésével gondoskodik.

(2) Közterületen szemetelni, törmeléket, veszélyes hulladékot, állati tetemet, trágyát, fertőző vagy robbanásveszélyes anyagot, tűzveszélyes anyagot, tűzveszélyes hulladékot, szennyvizet, más folyadékot kiönteni vagy egyéb bármilyen jellegű környezetszennyező anyagot elhelyezni tilos.

(3) A közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése és a szükséges takarítás elvégzése annak a kötelezettsége, akinek a tevékenysége következtében a szennyeződés keletkezett.

(4) Közterületen szemetet, hulladékot csak erre rendszeresített és felállított hulladékgyűjtő tartályokba szabad elhelyezni. A hulladékgyűjtő tartályok kihelyezéséről és rendszeres ürítéséről – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével – az önkormányzat köteles gondoskodni.

(5)2 Az üzletek, vendéglátóegységek, elárusítóhelyek előtt a szemétgyűjtő tartályok tulajdonos, illetve használó általi elhelyezése a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal előzetes tájékoztatásával, önkormányzati tulajdonú ingatlan érintettsége esetén tulajdonosi hozzájárulás, illetve közterület-használati engedély megszerzését követően történhet. A szemétgyűjtő tartályok tisztántartása az üzemeltető kötelessége.

(6) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében

a) a belterületen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek és a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,

b) a külterületen lévő autóbusz-megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) az ingatlannal határos járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv), illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület, /a csapadékvízelvezető fedett folyóka kivételével/ szilárd burkolattal nem rendelkező utcák esetében az úttest középvonaláig terjedő terület, valamint a gépjárműbehajtók átereszeinek tisztántartásáról, a hulladék eltávolításáról,

b) az útest melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá a kapubejárók tisztántartásáról,

c) az épület tetőzetéről az esővíz, hólé járdára való csorgásának. illetve a hó lecsúszásának lehetőségek szerinti megakadályozásáról.

d) az ingatlanról a gyalogos járdára kinyúló ágak, bokrok megfelelő nyeséséről, a lehullott lomb összegyűjtéséről, a járda valamint az úttest között felburjánzó esetleges gaz eltávolításáról,

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak ellátása szórakoztató-, vendéglátó -és árusító helyek, üzletek, intézmények esetében a nyitva tartás ideje alatt - ettől eltérő megállapodás kivételével - a használó kötelessége.

(3) Tilos a helyiségek, területsávuk takarításánál keletkezett szennyeződést, szennyvizet közterületre, csapadék-levezető rendszerbe, csapadék-levezető árokba beleseperni, belevezetni.

(4) Az utcai hulladékgyűjtőkbe a hulladékgyűjtő térfogati jellemzőitől lényegesen eltérő hulladékot (nagy méretű tárgyat) elhelyezni tilos.

(5) Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmi területsáv, átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosokat egyformán terheli.

(6) A járdáról összegyűjtött szemetet, illetve szennyező anyagot közúton elhelyezni tilos.

(7) Az ingatlan előtti járdát szükség szerint, de legalább hetente egy alkalommal kell takarítani.

5. § (1) Közterületen megrendezett sport-, és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú hulladékgyűjtő edény, továbbá illemhely biztosításáról valamint a rendezvény alatt a terület tisztántartásáról, a rendezvényt követő megtisztításáról.

(2) Ivóvizet szolgáltató kutakat, közkifolyókat csak rendeltetésszerűen, ivóvízvételre szabad használni.

(3) A közterületen az ebek által okozott, szennyezés eltakarításáról az eb sétáltatója, más állatok által okozott szennyezés eltakarításáról az állat vezetője haladéktalanul köteles gondoskodni, az ehhez szükséges eszközöket köteles magánál tartani.

(4) Szennyező, illetve bűzös anyagokat (trágyát, ételhulladékot, moslékot, stb.) csak légmentesen elzárt tartállyal felszerelt vagy zárt rakterű járművei szabad szállítani.

(5) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezheti, az egészséget veszélyezteti vagy élősdiek számára tápot nyújthat, közterületen, illetve magánterületen elhelyezni vagy elhagyni tilos. Közterületet emberi ürülékkel (fekáliával, vizelettel, stb.) beszennyezni tilos.

(6) A település lakóterületén lévő természetes vízfolyásokba, állóvizekbe, árokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet bevezetni, szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni nem szabad.

6. § (1) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület be ne szennyeződjék. Ha bármilyen szállítmány fel-, vagy lerakásánál, vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződik, a szállító köteles azt fel-, vagy lerakás elvégzése után azonnal, illetőleg a szállítás során megtisztítani.

(2) Ha bármely jármű az üzemeltetése során a közterületét beszennyezi (szállított anyag lehullása, kifolyása, olaj folyás, föld felhordás, stb.), a jármű vezetője haladéktalanul köteles a szennyeződés eltávolításáról gondoskodni.

(3) Közterületen tilos a gépjárművek, mezőgazdasági gépek, egyéb járművek, berendezések mosása.

7. § (1) Az építési területek tisztaságáért és az építési tevékenységből adódó szennyeződés eltakarításáért (közterületek beszennyezésekor) a munkaterület átadásától, a felvonulási létesítmények eltávolításáig a mindenkori generálkivitelező a felelős.

(2) Építési, bontási, tatarozás munkákat, valamint minden közműépítéssel kapcsolatos burkolatfelbontás, illetve talaj feltárási tevékenységet úgy kell elvégezni, hogy az annak során keletkézért hulladék, illetve a kitermelt anyag a környezetet ne szennyezze, a csapadékvíz elvezetését ne akadályozza és a környező növényzetet, ne károsítsa, valamint a közlekedést ne akadályozza. A földmunkák végzésénél a termő talajréteget külön kell deponálni és a munka végeztével gondoskodni kel; a termőréteg fedőrétegként terítéséről. Építésnél, tatarozásnál, az úttest felbontásánál keletkezett por- és egyéb szennyező anyagok, elterjedését meg kell akadályozni. A porképző anyagokat vízzel locsolni kell. A munkálatok során a közterületi létesítményeket és fákat védőburkolattal kell körülvenni.

(3) Építési, felújítási, bontási munkákat úgy kell végezni, hogy az a lehető legkisebb és legrövidebb időtartamú szennyeződéssel járjon. Az építkezés, bontás helyét - amennyiben az lehetséges - a környező területtől kerítéssel kell elzárni.

(4) A közterület-használati engedély, ül. burkolatbontási hozzájárulás jogosultja az általa elkerített, tárolt építési-, bontási törmeléket és a munkavégzéssel kapcsolatban keletkezett egyéb szilárd hulladékot a munkavégzés befejezésétől számított 48 órán belül köteles elszállítani.

(5) A közterület-használati engedéllyel rendelkező az elfoglalt közterületnek és 5 m-es környezetének tisztántartásáról, hulladékmentességének biztosításáról gondoskodni köteles.

Közutak, közterületek tisztántartása speciális szabályai

8. § (1) Járdákon síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (pl.: salak, homok, zúzalék stb.) kívül rendkívüli körülmények esetén só környezetkímélő anyagokkal keverten alkalmazható. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezett gondoskodik. Ezen anyagok tárolása tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon történhet.

(2) Klorid tartalmú anyagok használata zöld területeken és azok közvetlen környékén tilos.

(3) A tömegközlekedési eszközök által használt közutak kivételévei a belterületi utakon a síkosság elleni védekezésre környezetkímélő szóróanyagok használhatók fel, rendkívüli körülmények esetén sóval keverten.

(4) Az ingatlan előtti járdát szükség szerint, de legalább hetente egy alkalommal kell takarítani, téli időszakban- havazás, jégképződés esetén- lehetőleg azonnal de legalább naponta egy alkalommal kell a hótól és jégtől megtisztítani, illetve a síkosságot megszüntetni.

(5) A havat a járda úttest felőli részén kell összerakni úgy, hogy a gyalogos közlekedésre legalább 1 méter széles terület maradjon.

(6) Hórakást tilos elhelyezni:

a) tömegközlekedési járművek megállóhelyeinél, közüzemi és közérdekű létesítményre, ül. ezek köré (pl.: vízelzáró csap, gáz és egyéb közlétesítmény, stb.),

b) útkereszteződésben, úttorkolatban,

c) útburkolati jeleken,

d) kapubejárat elé, annak szélességében,

e) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyeinél, a jármű megállóhelye és a járdaközön,

f) közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein

(7) A közterületek tisztántartása nappal és éjszaka időbeni korlátozás nélkül végezhető.

III. Fejezet

A KÖZTISZTASÁGGAL ÖSSZEFÜGGŐ EGYÉB SZABÁLYOK

9. § (1) A község területén lévő egyes ingatlanok- ezen belül - különösen a lakóépületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek - tisztántartása az ingatlan tulajdonosának a feladata.

(2) A lakásra és emberi tartózkodásra szolgáló épületek, építmények közös használatú területeinek (udvar, lépcsőház, folyosó, terasz, mosókonyha, pince, padlásrész, ruhaszárító, illemhely előtere, stb.) tisztántartásáról, rendszeres takarításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

10. § (1) Ivóvizet szolgáltató kút környékét a telken belül úgy kell kiképezni, hogy a lecsorgó víz a kútba vissza ne folyhasson. Az elcsorgó víz elvezetéséről a kút fenntartójának kell gondoskodni.

(2) Ivóvizet szolgáltató kút, közkifolyó környékén mosakodni, állatokat itatni tilos.

(3) Ásott kutak esetében biztosítani kell azok résmentes fedését, abba csapadékvizet, szennyvizet vezetni tilos.

IV. Fejezet

TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS

11. § (1)3 A képviselő-testület a 2. § (1) bekezdésében írt települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésére, elszállítására, ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez, és e tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített és természeti környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3)4 Az ingatlan-tulajdonos az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék gyűjtéséről, a begyűjtésre feljogosított részére történő átadásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.

(4) Tilos a hulladékot elhagyni, - a gyűjtés, a begyűjtés, lerakás szabályaitól eltérő módon felhalmozni, rendezetlen körülmények között elhelyezni. kezelni.

(5)56 A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási feladatokat az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: szolgáltató) végzi.

(6) A szolgáltató megszűnése vagy az önkormányzattal kötött szerződés (önkormányzat általi) felmondása esetén az önkormányzat nyilvános pályázatot hirdet az (1) bekezdésben meghatározott hulladékkezelési közszolgáltatás intézményes ellátásara.

(7) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza, létre, hogy a Szolgáltató az ingatlan-tulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(8) A (7) bekezdésben meghatározott jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Szolgáltató az ingatlan-tulajdonost a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és feltételeiről írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.

A közszolgáltatás kötelező igénybevétele

12. § (1) Az ingatlan-tulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A Szolgáltatónak és az ingatlan tulajdonosnak jogaikra és kötelezettségeikre, valamint a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozóan szerződést kell kötni, melynek tartalmi elemeire jelen rendelet 18. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(3)78 A természetes személy ingatlantulajdonosnak a kötelező közszolgáltatás igénybevétele során részt kell vennie a házhoz menő elkülönített szelektív díjmentes hulladékgyűjtésben, mely során családi házaknál gyűjtőzsákban havonta egy alkalommal történik a papír-, műanyag-, fém-, és a vegyes összetételű kompozit csomagolási hulladék gyűjtése. A fentieken túl az üveg csomagolási hulladékot a hulladékgyűjtő sziget konténerében kell elhelyezni.

A közszolgáltatás szüneteltetése

13. § (1) Az ingatlan-tulajdonos legalább 30 nappal a kívánt időpont előtt írásban kérheti a Szolgáltatótól a szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás szüneteltetését távolléte idejére, ha legalább 30 napig megszakítás nélkül nem tartózkodik az ingatlanán, és az ingatlant más nem használja.

(2) Ha a szüneteltetés (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.

(3) Amennyiben a szüneteltetés ideje alatt a helyi közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kerül kihelyezésre, úgy - az ingatlan-tulajdonos egyidejű értesítése mellett - a Szolgáltató a hulladékot köteles elszállítani, a hulladék mennyiségének megfelelő, e rendelet szerinti díj felszámítása mellett.

9Az üdülőingatlanokra és az időlegesen használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

13/A. § (1) Az ingatlantulajdonos az üdülőnek minősülő, vagy időlegesen használt ingatlan esetén, amennyiben az 13. §-ban meghatározott feltételek fennállnak, kérheti a szolgáltatótól a hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás szüneteltetését, feltéve, hogy az ingatlantulajdonos által megjelölt időszakban az ingatlant ténylegesen senki nem használja.

(2) Az ingatlan üdülő rendeltetését az ingatlan-nyilvántartás adataival kell bizonyítani.

(3) Ha az (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, az ingatlantulajdonos a szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.

(4) Amennyiben a bejelentett használaton kívüli időszak alatt a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kerül kihelyezésre, úgy – az ingatlan-tulajdonos egyidejű értesítése mellett – a szolgáltató a hulladékot köteles elszállítani, a hulladék mennyiségének megfelelő díj felszámítása mellett.

A közszolgáltatás ellátásának rendje

14. § (1) A települési szilárd hulladék gyűjtése, tárolása (beleértve a háztartási és intézményi fogyasztásból származó hulladékot is) kizárólag oly módon történhet, hogy ne idézzen elő szennyezést, vagy károsítást sem épületen belül, sem azon kívül, sem pedig közterületen.

(2) A települési szilárd hulladék gyűjtése, tárolása, szállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék se a szállító járműbe való ürítéskor, se a szállítás folyamán ne szóródhasson szét, ne porozhasson, és környezetszennyezést ne idézzen elő.

(3) A háztartási hulladék elszállítása kizárólag az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű célgéppel végezhető.

15. § (1)10 A háztartási hulladék gyűjtése és tárolása 80, 120, illetve 240 liter űrtartalmú kukában, valamint a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, a szolgáltató nevét feltüntető feliratú műanyag zsákban (együtt gyűjtőedény) történhet

(2) Az ingatlan tulajdonos az átvett gyűjtőedényeket az ingatlan területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag a vonatkozó szabályok szerinti közterület-használati engedély alapján lehet.

(3) Az ingatlan-tulajdonos köteles a gyűjtőedényeket - a konténer kivételével - a hulladék elszállítása céljából a Szolgáltató által megjelölt időpontban, .a közterületen, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen /általában az ingatlan bejárata közelében/ elhelyezni. 'A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(4) A közterület szennyezésének elkerülése érdekében a hulladék elszállítása céljából kihelyezett kuka, konténer fedelének lecsukott, a zsáknak bekotort állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza.

(5) A gyűjtőedényt legfeljebb a szállítási napot megelőző napon, 18 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést.

(6) A kihelyezett gyűjtőedényből guberálni tilos.

(7) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati teteme: vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtés, ürítési végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, illetve a szállító járműben rongálódást idézhet elő.

(8) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt üríteni nem lehet, az ingatlan-tulajdonos a Szolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni. Köteles továbbá az így okozott esetleges kárt megtéríteni.

(9) Amennyiben a települési szilárd hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyezés keletkezne, a szennyezett területet megtisztítani és fertőtleníteni annak kell, aki azt okozta.

(10) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedények ürítése során esetlegesen keletkezett szennyeződés takarításáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.

(11) Az ingatlan-tulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetük tisztántartásáról.

(12) A Szolgáltató tulajdonát képező, az ingatlan-tulajdonos rendelkezésére bocsátott vagy általa bérbe vett és rendeltetésszerűen használt gyűjtőedények szükség szerinti javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról az ingatlan-tulajdonos bejelentése alapján a Szolgáltató köteles gondoskodni.

(13) A Szolgáltató tulajdonát képező gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata, valamint eltűnése vagy megsemmisülése miatt keletkezett kárt az az ingatlan-tulajdonos köteles megtéríteni, aki a gyűjtőedényt átvette, illetve az köteles viselni, aki a gyűjtőedény használati jogát megszerezte.

(14) A Szolgáltató kárát az ingatlan-tulajdonos a kár bekövetkeztétől számított harminc napon belül köteles megtéríteni.

16. § Az ingatlanon elhagyott egyéb szilárd hulladék kezeléséről az köteles gondoskodni, akinél a hulladék keletkezett. Ha a keletkezés helye és a tulajdonos személye nem állapítható meg - ellenkező bizonyításig - ez a kötelezettség az ingatlan tulajdonosát terheli.

17. §11 A gyűjtőedényben elhelyezhető települési szilárd hulladék súlya:

a) 80 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 40 kg

b) 120 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 60 kg

c) 240 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 110 kg

lehet.

A hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

18. § (1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződést kötő feleket: a Szolgáltató és a Megrendelő ingatlan-tulajdonost.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a Megrendelő rendelkezésére bocsátott gyűjtőedényt űrtartalom és darabszám szerint,

d) az ürítési gyakoriságot és az ürítés idejét napok szerint,

e) a Megrendelő által meghatározott, az ingatlanon előreláthatólag keletkező hulladék mennyiségét, amelyre a közszolgáltatást a Megrendelő igénybe veszi.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a gyűjtőedények használatának jogcíméről és módjárói,

b) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

c) a közszolgáltatás mértékét meghaladó, a Megrendelő igényei szerinti esetleges többletszolgáltatásról és annak díjáról,

d) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

e) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

f) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

19. § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás fenntartása terén az önkormányzat feladata különösen:

a) a helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltatás ellátására Szolgáltató kiválasztása, a Szolgáltatóval szerződés megkötése,

c) gondoskodás a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezésére szolgáló ártalmatlanító hely, hasznosítóhely kialakításáról, fenntartásáról, üzemeltetéséről, megszüntetéséről, illetve rekultivációjáról,

d) a közszolgáltatási díjnak és a díjfizetés rendjének megállapítása,

e) a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos egyes - a jogszabályban meghatározott hatósági jogkörök gyakorlása,

f) a közszolgáltatással összefüggő - egyéb jogszabályban nem rendezett – önkormányzati feladat- és hatáskör megállapítása.

(2) A közszolgáltatás a közszolgáltatás ellátására feljogosított Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött, és a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására terjed ki.

(3) Az önkormányzat a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos feladatainak megvalósítása során, a hulladékgazdálkodás törvényben megfogalmazón céljainak elérése érdekében együttműködik más települési és térségi önkormányzatokkal.

A szolgáltató feladatai

20. § (1) A Szolgáltató- köteles a közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről, a hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjéről /gyakoriság, időpont, útvonal/, annak változásáról az ingatlan-tulajdonosokat előzetesen írásban értesíteni, vagy felhívás közzétételével tájékoztatni.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó háztartási hulladékot /a kerti hulladék kivételével/, egyéb szilárd hulladék köréből a háztartási hulladékkal összetételében hasonló, azzal együttesen kezelhető hulladékot a Szolgáltató, a közszolgáltatási szerződésben foglalt napokon köteles elszállítani az önkormányzat által - más települési önkormányzatokkal közösen - létesítendő ártalmatlanító helyre, annak használatba vételéig saját, vagy bérelt (használt) hulladéklerakó telepére, ahol a szakmai és környezetvédelmi szabályok betartásával gondoskodik az ártalmatlanításáról.

(3) Ha a szolgáltatást végzők észlelik, hogy a szeméttároló tartályban olyan anyagot, tárgyat helyeztek el, amely nem minősül háztartási hulladéknak, akkor annak elszállítását megtagadhatják.

(4) Szolgáltató köteles legalább évi egy alkalommal lomtalanítást szervezni.

(5) A Szolgáltató a települési szilárd hulladék gyűjtésével, szállításával kapcsolatos tevékenységéről köteles évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a képviselőtestületnek benyújtani.

(6) A Szolgáltató évente egy alkalommal kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségei - önköltségelemzéssel alátámasztott, a képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket is tartalmazó - változása ménékének és az infláció függvényében.

(7)12 A közszolgáltatási szerződés sem tartalmazhat diszkriminatív rendelkezéseket, tiszteletben kell tartania a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, valamint a szükségesség és arányosság alapelveit, különös tekintettel a szolgáltató és az ingatlan-tulajdonos jogai és kötelezettségei szabályozásánál és a szolgáltatási díj meghatározásánál.

(8) Szolgáltató köteles a közüzemi szolgáltatással kapcsolatos valamennyi lényeges, a szolgáltatást igénybe vevő számára releváns, üzleti titoknak nem minősülő információt elektronikus formában is közzétenni, különösen az általános szerződési feltételeket, a hatályos díjszabásokat, és jelen szakasz (1) és (4) bekezdésében foglaltakkal kapcsolatos tájékoztatást.

13A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) kezelésére vonatkozó rendelkezések

20/A. § (1) A Htv. 38. § (3) bekezdése alapján megadott személyes adatokat a közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatai ellátása céljából, kizárólag a közszolgáltatói jogok gyakorlása és kötelezettségek teljesítése érdekében kezelheti.

(2) A közszolgáltató felel az adatbiztonság követelményének érvényre juttatásáért.

Az ingatlan-tulajdonos közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségei

21. § (1) Az ingatlan-tulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy:

a) a települési szilárd hulladékot - különös tekintettel a hulladék további kezelésere – az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolja,

b) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe vegye, a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek átadja, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlítse,

c) a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy a hulladék mások életét testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

d) az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartsa.

(2) Az ingatlan-tulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vágy-egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, meg kell jelölnie egyben az ingatlanon keletkező rendszeres háztartási szilárd hulladék esetében az ingatlanon lakók szimat, nem rendszeres szilárd hulladék esetében pedig a várhatóan keletkező hulladék mennyiséget.

(3) Az ingatlan-tulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik és hulladék sem keletkezik.

(4) 14

(5)

(6)15 A települési szilárd hulladéknak nem minősülő hulladék keletkezésének tényét az ingatlan-tulajdonos köteles a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatalnak bejelenteni. A bejelentésben az ingatlan-tulajdonos köteles megjelölni azokat a körülményeket, amelyek miatt az adott hulladék nem minősül települési szilárd hulladéknak, továbbá azokat az intézkedéseket, amelyek útján a hulladék kezeléséről gondoskodik.

(7)16 Amennyiben a települési szilárd hulladéknak nem minősülő hulladék - árusító, szolgáltató vagy egyéb gazdasági tevékenység folytán - közterületen keletkezik, a tevékenység végzésére kiadott közterület-használati engedély birtokosa köteles a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatalnak bejelenteni, hogy hulladékának kezeléséről hogyan gondoskodik. A közterület-használati engedély megadását az önkormányzat az általa szervezett közszolgáltatás igénybevételéhez kötheti.

(8) Az ingatlan-tulajdonos kötelessége az e rendeletben meghatározott gyűjtőedény beszerzése, pótlása, karbantartása, javítása.

(9) Az ingatlan-tulajdonos köteles a gyűjtőedényt minden év május 1. és október 31. közt szükség szerint, de legalább havonta lehetőleg vízsugárral való kimosással, klórtartalmú oldattal fertőtleníteni. A gyűjtőedény fertőtlenítése november 1. és április 30. közt legalább negyedévente kötelező.

(10) Ha a gyűjtőedény olyan nedves hulladékot tartalmaz, amely összetömődött, befagyott, vagy úgy összepréselték, hogy amiatt a gyűjtőedényt az előírt módon kiüríteni nem lehet, tulajdonosa köteles belőle a szemetet eltávolítani és a gyűjtőedényt használhatóvá tenni.

(11) A tulajdonos a lomtalanítás keretébe tartozó egyéb szilárd hulladékot a Szolgáltató által megjelölt időpontban helyezheti ki elszállítás céljára arra a helyre, amelyet a Szolgáltató hirdetményében megjelöl.

(12) A lomtalanítás keretében a hulladékot úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű- és gyalogos forgalma: ne zavarja, a zöldterületeket, parkosított területeket és a növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset, vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(13) Az ingatlan tulajdonosának keli gondoskodnia az esetileg szállítható háztartási és egyéb szil ári hulladék szeméttelepre való elszállításáról a jelen rendeletben és a jogszabályokban foglalt előírások betartásával.

(14) Az ingatlan-tulajdonos köteles a képviselő-testület által megállapított mindenkori közszolgáltatási díjat - a díjfizetésre vonatkozó számla kézhezvételétől számított 15 napon belül - a Szolgáltatónak megfizetni.

22. § Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek gazdasági tevékenysége során települési szilárd hulladék keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladékbegyűjtést nem kötelesek igénybe venni, feltéve, hogy -a hulladék hasznosítására, vagy ártalmatlanítására a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkeznek és az ártalmatlanításról ezekben gondoskodnak.

A hulladék gyűjtésére és elszállítására való átadására szolgáló gyűjtőedények rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos jogok és kötelezettségek

23. § (1) Az ingatlan-tulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására a Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített - a tulajdonos által beszerzendő - gyűjtőedényt, valamint gyűjtőedényzet űrtartalmát meghaladó mennyiségű alkalmi hulladék gyűjtésére –a Szolgáltatóról beszerezhető, jelen rendelet 15. § (1) bekezdésében meg határozott műanyag zsákot köteles igénybe venni.

(2) A helyi közszolgáltatás által ellátandó területre rendszeresített, szabványos gyűjtőedények típusát, minimális térfogatát, darabszámát és ürítésre való átadásának helyét a Szolgáltató állapítja meg a keletkezett hulladékmennyiség és a gyűjtési/ürítési gyakoriság figyelembe vételével.

(3) A hulladék ürítésének minimális gyakorisága: hetente egy alkalommal.

(4) Ha az ingatlan-tulajdonos által a Szolgáltatónak átadott hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az átvett gyűjtőedények űrtartalmát, a Szolgáltató jogosult a tényeleges mennyiségű hulladéknak megfelelő űrtartalmú edény beszerzésére - határidő megjelölésével - a tulajdonost felhívni.

(5) Az ingatlan-tulajdonos köteles legalább három nappal korábban írásban bejelenteni a Szolgáltatónak, ha ingatlanán az addig szokásos hulladékmennyiséget jelentősen meghaladó mennyiségű hulladék keletkezése várható. A bejelentés alapján a Szolgáltató köteles - külön díj ellenében - az ingatlan-tulajdonos által megjelölt időpontra vagy időtartamra a hulladék adott mennyiségének megfelelő gyűjtéséhez, illetve elszállításához alkalmas nagyobb űrtartalma vagy további gyűjtőedényt, illetve a hulladék gyűjtésére alkalmas műanyagzsákot az ingatlan-tulajdonos rendelkezésére bocsátani, és a többletszolgáltatást teljesíteni.

(6) Ha az ingatlanon keletkező hulladék mennyisége nem rendszeresen, hanem alkalmilag haladja meg a gyűjtőedények űrtartalmát, és az ingatlan-tulajdonos elmulasztja az (5) bekezdésben írt bejelentési kötelezettségét, a Szolgáltató jogosult az így átadón, illetőleg a gyűjtőedényzet mellé kirakott hulladék elszállítására. A többletszolgáltatás tényéről és az ennek megfelelő díj alkalmazásáról a Szolgáltató az ingatlan-tulajdonost egyidejűleg értesíteni köteles.

(7) A Szolgáltató által a szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényeket az ingatlantulajdonos erre irányuló írásbeli szerződés alapján jogosult külön díj ellenében bérbe venni. A bérbe vett gyűjtőedények elhelyezéséről, pótlásáról, kicseréléséről javításáról - a szerződésben foglalt megállapodás szerint - a Szolgáltató köteles gondoskodni.

24. § Az ingatlan-tulajdonos az ingatlanán alkalmilag keletkezett települési szilárd hulladékot legfeljebb esetileg 0,5 m3 mennyiségben a jelen rendelet 20. § (2) bekezdésben meghatározott létesítménybe maga is elszállít/tat/hatja és ott díjmentesen elhelyezheti.

Lomtalanítás

25. § (1) A Szolgáltató köteles évente legalább egy alkalommal jelen rendelet 41. § h) pontjában meghatározott hulladékra nézve lomtalanítást szervezni és lebonyolítani.

(2) A hulladékot az ingatlan-tulajdonos a Szolgáltató által előzetesen megjelölt időpontban helyezheti ki elszállítás céljából arra a helyre, amelyet a Szolgáltató előzetesen megjelölt. E célra nem jelölhető meg vízfolyások, játszóterek melletti, illetve idegenforgalmi szempontból fontos terület.

(3) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket, a parkosított területeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(4) A Szolgáltató az (1), (2) és (3) bekezdésben foglalt előírásoktól eltérő módon, szabálytalanul elhelyezett hulladékot köteles elszállítani, s a hulladékot szabálytalanul elhelyezőt külön díj fizetésére kötelezni. Ha a külön díj megfizetésére kötelezett személye nem állapítható meg, a Szolgáltató a számlát az Önkormányzatnak nyújtja be.

A települési szilárd hulladékot érintő közszolgáltatásra vonatkozó külön szabályok

26. §17

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások

27. § (1) A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során keletkezett hulladékra nem terjed ki. Ezen hulladékfajták esetében az ingatlan-tulajdonosnak a Hgt. 13. § (1) bekezdésében megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.

(2) A hulladék termelője, birtokosa a tevékenysége gyakorlása során keletkező, vagy más módon a birtokába kerülő hulladékot köteles gyűjteni, továbbá az ártalmatlanításáról vagy a hasznosításáról gondoskodni.

(3) Az ártalmatlanításra vagy hasznosításra vonatkozó kötelezettségét a hulladék termelője, birtokosa

a) jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő ártalmatlanító vagy hasznosító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti, vagy

b) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.

(4) Az (1) bekezdésben megjelölt hulladékot az önkormányzat által kijelölt, továbbá egyéb, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező ártalmatlanító helyre vagy hasznosító helyre a hulladék termelője, birtokosa külön engedély nélkül maga is elszállíthatja. Amennyiben a hulladékot jellege vagy összetétele miatt az egyéb ártalmatlanító hely nem veheti át, annak elhelyezésére a kijelölt ártalmatlanító helyet kell igénybe venni.

(5) A hulladék elszállításához egyebekben hulladékszállítási tevékenységre a Szolgáltatón kívüli, környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetet is igénybe lehet venni.

(6) A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetterhelés: ne idézzen elő. Szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés-mentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlan-tulajdonos köteles gondoskodni.

(7) Gazdálkodó szervezet igénybevétele melleit történő szállítás esetén a gazdálkodó szervezet, saját szállítás esetén pedig a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az ingatlantulajdonos az átvett, illetve átadott hulladék mennyiségét és összetételét - a külön jogszabályokban meghatározott módon és tartalommal - köteles fajtánként nyilvántartani és erről a hatóságoknak bejelentést tenni.

(8) A (7) bekezdésben előírt kötelezettség - a külön jogszabályokban meghatározottak szerint - mind a kijelölt ártalmatlanító hely üzemeltetőjét, mind pedig az egyéb ártalmatlanító hely tulajdonosát /üzemeltetőjét, használóját/ is terheli.

(9) Ha a hulladék termelője, birtokosa a hulladékot saját maga a kijelölt ártalmatlanító helyre szállítja, a hulladék átadásával egyidejűleg, számla ellenében díjat köteles fizetni az üzemeltető részére.

28. § Az ingatlan-tulajdonos a Szolgáltató részére a megállapodásban kikötött díjat köteles megfizetni.

29. § (1) A közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék szállítása esetében a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az általa szállításra igénybe vett gazdálkodó szervezet köteles a közterület tisztántartására vonatkozó jogszabályok szerint eljárni.

(2) A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni a közterület-használati engedély megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállíttatásáról.

(3) A szállítást végző gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon, az alábbi előírások megtartásával helyezhet ki:

a) főútvonalon konténer kizárólag folyamatos rakodás idejére helyezhető ki, a szállító jármű helyszínen tartásával annak érdekében, hogy az elszállítás a telítődéskor haladéktalanul megtörténhessen,

b) tömegközlekedési útvonalon - amennyiben a konténer kihelyezése csak a közúti forgalom zavarásával oldható meg - az a/ pontban foglaltak szerint kell eljárni,

c) egyéb útvonalakon a konténert, a telítődést követő 8 órán belül el kell szállítani.

(4) Közterületre kihelyezett konténeren el nem távolítható módon, jól láthatóan fel kell tüntetni a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg a szállításra igénybe vett gazdálkodó szervezet nevét, cégnevét, címét, telefonszámát és a konténer azonosító számát.

V. Fejezet

TELEPÜLÉSI FOLYÉKONY HULLADÉK

A folyékony hulladék gyűjtése, tárolása, szállítása

30. §18

A tulajdonos kötelességei

31. §19

A Szolgáltató kötelezettségei

32. §20

A közszolgáltatással összefüggő adatkezelésre vonatkozó szabályok21

32/A. §22

VI.

A HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA

33. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles díjat fizetni:

a) a települési szilárd hulladékkal,

b)23

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás díjait a képviselő-testület a Hgt, valamint a Hdr. előírásai figyelembe vételével állapítja meg.

(3) Ha a közszolgáltatási díjat a képviselő-testület a Hdr. 6. § (1)-(5) bekezdése alapján számított díjnál alacsonyabb mértékben állapítja meg, a különbséget díjkompenzáció formájában köteles a Szolgáltatónak megtéríteni. Az önkormányzat - a képviselő-testület által megállapított díjkedvezmény esetén - a felmerülő költségeket a Szolgáltató számára köteles megtéríteni.

(4) A díj meghatározásakor a képviselő-testület köteles figyelemmel lenni arra, hogy a gyűjtőedény az ingatlan-tulajdonos vagy a Szolgáltató tulajdona-e. Ha a gyűjtőedényt külön bériénél a Szolgáltató biztosítja, annak költsége a díj megállapításánál nem vehető figyelembe.

(5) A közszolgáltatási díjat a képviselő-testület 2003. január 1. napjával kezdődő egyéves fizetési időszakra állapítja meg. Ezen díjakat kell figyelembe venni a jelen rendelet szerinti többletszolgáltatás teljesítése esetén is.

(6) A közszolgáltatásnak a képviselő-testület által meghatározott díja a Szolgáltató által alkalmazott díj legmagasabb mértéke.

(7) A közszolgáltatási díj esedékes összegét a Szolgáltató állapítja meg az (5) bekezdésben foglaltak alapján. Ennek során figyelemmel kell lennie arra, hogy a közszolgáltatási díj nem tartalmazhat indokolatlan megkülönböztetést az ingatlan-tulajdonosok, illetve azok csoportjai között.

34. §24 A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő egységnyi díjakat a képviselő-testület a tárgyévet megelőző év utolsó rendes ülésén (a rendelet mellékletében) határozza meg.

35. § (1) A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlan-tulajdonos köteles, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.

(2) Az ingatlan tulajdonosának személyében történt változás esetén a közszolgáltatási díjat a tulajdonos-változás bejelentése hónapjának utolsó napjáig a régi, azt követően pedig az új tulajdonos köteles fizetni.

(3) Az ingatlan-tulajdonos a közszolgáltatási díjat a szolgáltató részére - a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében - utólag köteles megfizetni.

(4) A közszolgáltatás díját a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kell kiegyenlíteni.

(5) A közszolgáltatási díj késedelmes kiegyenlítése esetén a számla benyújtója a Ptk. által meghatározott ménékű késedelmi kamatot számít fel. Nem számítható fel késedelmi kamat az az önkormányzat által a 36. § szerint átvállalt közszolgáltatási díj összege után.

(6) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Szolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(7) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan-tulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás. A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a Szolgáltató felhívja az ingatlan-tulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettség elmulasztására, és felszólítja annak teljesítésére.

(8) A felszólítás eredménytelensége esetén - a díjhátralék keletkezését követő 90. napot követően - a Szolgáltató, a felszólítás megtörténtének igazolása mellett, a díjhátralékot az Önkormányzattól igényelheti.

(9)25 A szabályosan benyújtott igénylés alapján az önkormányzat jegyzője haladéktalanul intézkedik a díjhátralék és a felmerült költségek behajlása érdekében. A behajtott, díjhátralékot a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal 8 napon belül köteles átutalni a Szolgáltatónak. Amennyiben a köztartozás behajthatatlan, a Polgármesteri Hivatal a behajthatatlanság tényének megállapítását követő S napon belül a díjhátralékot köteles a Szolgáltatónak megtéríteni. Behajthatatlan a köztartozás, ha azt a kötelezett az Polgármesteri Hivatal általi felszólítást követő 30 napon belül nem fizeti meg.

36. § (1) Az ingatlan-tulajdonos közszolgáltatási díjfizetési kötelezettségét az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat költségvetése terhére, részben vagy egészben átvállalhatja azon magánszemély ingatlantulajdonosoktól - az átmeneti segélyre vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával - akik a képviselő-testület megítélése szerint azt jövedelmi, vagyoni helyzetüknél fogva megfizetni nem tudják.

(2) A képviselő-testület az átmeneti segélyre vonatkozó rendelkezések alkalmazásától különös méltánylást érdemlő esetekben eltérhet.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül ha,

a) az egyedülálló ingatlan-tulajdonos vagy házaspár esetén az ingatlan-tulajdonosok egyike a képviselő-testület által megállapított segélyben részesül,

b) házaspár esetén az ingatlan-tulajdonosok legalább egyike a 70. életévét betöltötte,

c) az egyedülálló ingatlan-tulajdonos a 65. életévét betöltötte.

(4) A díjfizetési kötelezettség átvállalásáról a képviselő-testület az ingatlan-tulajdonosnak a számla kézhezvételét követő 15 napon belül benyújtható írásbeli kérelmére a következő testületi ülésen dönt. A kérelemhez az átvállalandó díj összegét tartalmazó számlát csatolni kell.

(5) A közszolgáltatási díj átvállalásáról szóló határozatot meg kell küldeni az érintetteknek és egyidejűleg intézkedni keli a díj összegének a Szolgáltató javára történő megtérítése iránt.

37. § (1) A Szolgáltató köteles a közszolgáltatási díj megállapítása érdekében az önkormányzat részére díjkalkulációt készíteni. Ha a Szolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervében a költségek szigorú elkülönítésének módszeréi is alkalmazni kell.

(2) A Szolgáltató köteles a Hgt. 25. § (19) bekezdésében meghatározottak szerint évente november 15. napjáig költségelemzést készíteni és azt javaslat formájában az önkormányzat részére előterjeszteni.

(3) Az önkormányzat kötetes a javaslat alapján a közszolgáltatás díját meghatározó rendeletének elfogadását megelőzően részletes költségelemzést készíteni.

(4) A kötelezően ellátandó közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más hulladékkezelési szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját el kell különíteni, és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem lehet finanszírozni.

A díjfizetés megtagadása

38. § (1) Az ingatlantulajdonos megtagadhatja a díj megfizetését, ha a Szolgáltató kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) Nem tagadható meg a díj fizetése az (1) bekezdés szerint, ha a szolgáltatás nyújtásában a Szolgáltatót az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és az akadály elhárulását követően a lehető legrövidebb időn belül pótolta mulasztását.

A szolgáltatás szüneteltetése

39. § (1) A Szolgáltató mentesíti az ingatlan-tulajdonost a közszolgáltatási díj megfizetése alól, ha a közszolgáltatás szüneteltetése jelen rendelet 13. § (1) bekezdése szerint történt.

(2) A Szolgáltató kérelemre, méltányosságból mentesítheti az ingatlan-tulajdonost a közszolgáltatási díj megfizetése alól, ha a közszolgáltatás szüneteltetése nem előzetes bejelentés alapján történt, de a szolgáltatás szüneteltetésének bejelentésében az ingatlantulajdonos akadályoztatva volt /pl.: kórházi kezelés miatt/ és a szolgáltatás tényleges szünetelése bizonyított. A díjfizetés alóli mentesítésre vonatkozó kérelmet az akadályoztatás megszűnéséi követő 15 napon belül kell a Szolgáltatónál előterjeszteni.

VII. Fejezet

A KÖZSZOLGÁLTATÓ KIVÁLASZTÁSA, KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

40. § (1) A helyi közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység ellátására a Szolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatási szerződés megkötése, annak megszűnése a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 241/2000. (XII.23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Hkr.) előírásai szerint történik

(2) A pályázati kiírást az önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: SZMSZ) szabályozott módon és a „Vas Népe" című megyei napilapban

(3) Ha a közszolgáltatási szerződés a Hkr. 33. §-ában meghatározottak szerint megszűnt és a szerződés megszűnését legalább 6 hónappal megelőzően kiírt pályázat alapján lefolytatott kiválasztási eljárás eredménytelenül zárult, a polgármester legfeljebb 6 havi időtartamra - kiválasztási eljárás lefolytatása nélkül - a közszolgáltatás ellátásával megbízhat olyan szervezetet, amely a Hkr. 7. §-ában meghatározott szakmai követelményeknek megfelel.

(4) A képviselő-testület a polgármester által a (3) bek. szerint adott megbízást legfeljebb további 3 hónappal meghosszabbíthatja.

VIII. Fejezet

ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

Fogalmi meghatározások

41. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Ingatlan-tulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki/amely a község közigazgatási területén lévő ingatlan tulajdonosa, tulajdonosi közössége, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlan használója, bérlője,

b) közigazgatási terület: a község önkormányzatának működési területe, amely belterületből (beépített és beépítésre szánt terület) és külterületből (belterületen kívüli terület) áll;

c) a: ingatlannal határos járda: az ingatlan előtt, mellett, gyalogos közlekedés céljára kialakított terület;

d) települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatás: a Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtő-edényben a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a Szolgáltató rendelkezésére bocsátón hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítása;

e)26

f)27

g)

h)

i)

j)

k)

l)

m) kijelölt ártalmatlanító-hely: a képviselő-testület által megjelölt lerakóhely, létesítmény, hasznosító-hely, amely elsődlegesen a helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési hulladék kizárólagos elhelyezését szolgálja, továbbá ahol a helyi közszolgáltatás körébe nem tartozó települési szilárd hulladék is elhelyezhető, minden esetben elhelyezési díjhányad ellenében,

n) települési szilárdhulladékokkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladékok kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása.

IX. Fejezet

SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

42. §28

X. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

43. § (1) Ez a rendelet - a IV., V., VI. fejezetben foglaltak kivételével - 2003. január 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet IV., V. és VI. fejezetének rendelkezéseit 2003. január 1-től kell alkalmazni.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ. -ben szabályozott módon gondoskodik.

(4) E rendelet közszolgáltató kiválasztására és a közszolgáltatási szerződésre vonatkozó 40. §-ának szabályait az (1) bekezdés szerinti hatálybalépését követően indult pályázati eljárásokra kell alkalmazni.

(5) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Hgt, Hkr., Hdr., Ér., illetve a vonatkozó hatályos önkormányzati rendeletek rendelkezései az irányadók.

1. melléklet29

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. melléklet30

1

Az 1. § a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

Módosította a 11/2013. (V.30.) sz. rendelet, hatályos 2013. V.31.-től

3

A 11. § (1) bekezdése a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 11. § (3) bekezdése a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

Módosította a 1/2013. (I.17.) rendelet, hatályos 2013. 01.18.-tól

6

Módosította a 8/2020. (X. 13.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2020. október 14-től.

7

Beiktatta a 10/2015. (V.27.) ör 1.§-a., hatályos 2015.V.28-tól

8

Módosította a 8/2020. (X. 13.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2020. október 14-től.

9

A 13/A. §-t beiktatta a 10/2015. (V.27.) ör 2.§-a., hatályos 2015.V.28-tól

10

Módosította: 18/2008. (XII.16.) sz. ö.r. 1.§, hatályos 2009. január 1.-től

11

Módosította: 18/2008. (XII.16.) sz. ö.r. 2.§, hatályos 2009. január 1.-től

12

A (7) és (8) bekezdést beiktatta: 17/2009. (XII.17.) sz. ö.r., hatályos 2010. december 1.-től

13

A 20/A §-t és a megelőző címet beiktatta a 4/2014. (II.11.) ö.r. 1.§-a, hatályos 2014. 02.12.-től

14

A (4) és (5) bekezdést hatályon kívül helyezte a 4/2014. (II.11.) ö.r. 2.§ (2) bekezdése, hatálytalan 2014. 02.12.-től

15

Módosította: 11/2013. (IV.30.) rendelet 4.§-a, hatályos 2013. V. 31-től.

16

Módosította: 11/2013. (IV.30.) rendelet 4.§-a, hatályos 2013. V. 31-től.

17

A 26.§-t hatályon kívül helyezte a 4/2014. (II.11.) ö.r. 2.§ (2) bekezdése, hatálytalan 2014. 02.12.-től

18

A 30. §-t a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 31. §-t a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 32. §-t a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 32/A.§-t beiktatta a 10/2015. (V.27.) ör 3.§-a., hatályos 2015.V.28-tól

22

A 32/A. §-t a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 33. § (1) bekezdés b) pontját a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

24

Módosította: 18/2008. (XII.16.) sz. ö.r. 4.§, hatályos 2009. január 1.-től A 34. § a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § i) pontja szerint módosított szöveg.

25

Módosította: 11/2013. (IV.30.) rendelet 4.§-a, hatályos 2013. V. 31-től.

26

A 41. § e) pontját a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

27

Az f)-l)pontokat hatályon kívül helyezte a 4/2014. (II.11.) ö.r. 2.§ (2) bekezdése, hatálytalan 2014. 02.12.-től

28

hatályon kívül helyezte a 12/2012. (IV.20.) rendelet 2.§ (2) bekezdése

29

Hatályon kívül helyezte a 11/2013. (IV.30.) rendelet 6.§-a, hatályos 2013. V. 31-től.

30

A 2. mellékletet a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 12. § k) pontja hatályon kívül helyezte.