Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005. (V.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2005. 05. 30- 2013. 12. 31

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005. (V.30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2005.05.30.

Sitke község Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16. §. (1) bekezdésében valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Tv. 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra – az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya Sitke község közigazgatási területén működő és létesítendő valamennyi köztemetőre, továbbá az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos tevékenységekre és azok folytatóira terjed ki.

2. § (1) Sitke község területén az alábbi temetőkbe lehet temetkezni vagy urnát elhelyezni

a) 688 hrsz-ú önkormányzati köztemető ( un. új temető)

b) 396 hrsz-ú önkormányzati köztemető ( un. régi temető )

c) 689 hrsz-ú evangélikus temető

(2) Lezárt temető:

a) 1402 hrsz-ú evangélikus temető

(3) A felekezeti temető fenntartása és üzemeltetése az illetékes egyházi szervek feladata.

3. § (1) Sitke község közigazgatási területén köztemető létesítése vagy bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A köztemetők fenntartásáról és üzemeltetéséről a képviselő-testület maga illetve a feladatok elvégzésére alkalmazott gondnok útján gondoskodik.

(3) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az éves költségvetésben biztosítja.

(4) A 688 hrsz-ú köztemetőben lévő ravatalozó és tartozékai használatát az önkormányzat a felekezeti temető számára is térítésmentesen biztosítja .

4. § (1) A köztemető területe és létesítményei feletti rendelkezési jog át nem adható,

használatukra bérleti szerződés nem köthető.

(2) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(3) A köztemetőkben az egyes temetkezési szolgáltatók azonos eséllyel vállalkozhatnak.

(4) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

5. § (1) Halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) A temető sírhelytáblákból, parcellákból, sírhelysorokból és sírhelyekből áll(nak).

(3) A sírhelysorokban és sírhelytáblákban a temetkezés az elhalálozás idejének megfelelő sorrendben történik, kivéve a kettős sírhely megváltásának esetét.

(4) A felnőtt sírok ( 10 évnél idősebb korban elhunytak ) és a gyermeksírok részére külön sírhelytálát kell nyitni.

(5) A temető fenntartójának a temetőről térképet ( vázrajzot ) kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kel tüntetni a sírhelyeket, illetve a temetkezés jellegét ( urna stb). A temető részletes térképét a temető bejáratánál ki kell függeszteni és azt a változásokkal legalább félévente ki kell egészíteni.

(6) A temetkezésre használt helyért a temető fenntartója részére díjat kell fizetni. A díjat az önkormányzati képviselő-testület állapítja meg. A díjat a temetést illetve a rátemetést megelőzően kell befizetni. A mindenkori díj a rendelet mellékletét képezi.

(7) A sírhely használata 25 évre, a sírbolt használata megállapodás alapján 60-100 évre terjed(het). Az urnasírhely használati joga 25 évre szól. A sírhelyhasználat ideje az eredetivel azonos időre díjfizetéssel meghosszabbítható.

(8) A temetkezésről nyilvántartó könyvet kell vezetni. A könyvhöz a halott nevét és sírhelyének pontos megjelölését tartalmazó betűrendes névmutatót kell csatolni.

(9) A lezárt temetőben temetkezési tevékenység nem végezhető. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(10) Exhumálást csak az ÁNTSZ engedélye és előírásai szerint lehet végezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz a temető fenntartójának külön engedélye is szükséges.

6. § (1) Az egyes sírhely mérete 210 cm hosszú, 190 cm mély és 90 cm széles.

(2) A kettős felnőttsír mérete 210 cm hosszú, 190 cm mély és 190 cm széles

(3) A gyermeksír mérete ( 10 éven aluli gyermek részére ) 130 cm hosszú, 160 cm mély és 60 cm széles

(4) A felnőttsírok egymástól legalább 60 cm , a gyermeksírok 30 cm távolságban lehetnek.

(5) A sírok ásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkákat a hozzátartozók által felkért alkalmi munkavállalók illetve az általuk megbízott temetkezési vállalkozó végezheti.

(6) A síremlék vagy szegélykő nem terjedhet túl a sírnak a 6. §. (1) – (3) bekezdésében meghatározott területen. A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék magassága a 260 cm-t nem haladhatja meg.

(7) A sírhelyen elhelyezett síremlék fenntartására az elhalt személy házastársa, egyenesági rokonai illetőleg az örökösök egyetemlegesen kötelesek.

7. § (1) A temetőben a temető fenntartását és a temetkezési szolgáltatást ellátó járművek valamint a mozgáskorlátozottat szállító gépkocsi kivételével gépjárművel közlekedni tilos. A temetőbe kutyát bevinni a vakvezető kutya kivételével nem szabad.

(2) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést sérti vagy sértheti.

(3) A sírokat, az azokon lévő tárgyakat továbbá a temetőben lévő épületeket, fákat és egyéb növényzetet, a kifüggesztett hirdetményeket megrongálni vagy beszennyezni tilos. A sírokon lévő díszítményeket illetve azok maradványait illetéktelenül eltávolítani tilos.

(4) A sírgondozás során keletkezett hulladékot csak a kijelölt helyen szabad tárolni. A síremlékek készítése során keletkezet hulladékot a munkát végző vállalkozó köteles saját költségén a temetőből elszállítani.

8. § (1) A temetőkben ravatalozni csak a ravatalozóban szabad. Az elhalt személy kiszállításával és ravatalozásával járó teendőket a hozzátartozók, illetve az általuk megbízott személyek vagy temetkezési vállalkozó végzik.

(2) A temetőfenntartó által biztosított felszereléseket, a ravatalozó berendezéseit, a díszítő elemeket ravatalozás céljára bárki díjmentesen használhatja.

(3) A ravatalozó tisztántartásáról mindenkor az elhalt hozzátartozója, egyenesági rokona köteles a temetés után gondoskodni. A halotthűtő valamint az illemhely folyamatos tisztántartása, fertőtlenítése a gondnok feladata.

(4) A temető őrzésére, gondozására, a rendeletben foglaltak betartatására az önkormányzati képviselő-testület illetve a felekezet gondnokot alkalmazhat.

9. § (1) A rendelet 6. §.(6) bekezdés 7. §. és 8. §. (3) bekezdés előírásainak megszegése vagy az abban foglaltak be nem tartása – a bűncselekmény esetét kivéve - szabálysértésnek minősül és az elkövető 30.000.- Ft-ig terjedhető pénzbírsággal sújtható.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatására az elkövető állandó lakhelye szerinti valamint az elkövetés helye szerinti szabálysértési hatóság illetékes.

(3) A 7. §. (1) – (4) bekezdéseiben foglaltak megtartását a rendőrség és az erre felhatalmazott személyek ( polgárőrség, közterület-felügyelő) is ellenőrizhetik, a szabálysértők helyszíni bírsággal sújthatók.

10. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg Sitke község Önkormányzati Képviselő-testületének 6/1991.(VI.29.) számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet

Sírhely megváltási díjak:
Egyes sírhely 25 évre 2.000.- Ft
Kettes sírhely 25 évre 3.000.- Ft
Urnasírhely 25 évre 2.000.- Ft