Sitke Község Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2007. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Hatályos: 2007. 12. 18

Sitke Község Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2007. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a természeti értékek helyi védelmére a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja, hogy

a) Sitke község közigazgatási területén lévő természeti értékek körét, a védettség tényét és a szabályozás módját megállapítsa,

b) a természetvédelem helyi szintű szabályainak megállapításával aktív jogi eszközöket biztosítson a város területén található természeti értékek, természeti erőforrások megőrzéséhez és az ökológiai egyensúly biztosításához,

c) előmozdítsa a helyi közösségek és az állampolgárok bevonását a természeti értékek hatékony megőrzésébe és a széleskörű szemléletformálásába.

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Sitke község területén lévő országos védelem alatt nem álló, de ritkaságuk, különlegességük, esztétikai, kultúr- vagy helytörténeti jelentőségük miatt megőrzésére érdemes természeti értékekre, valamint ezek tulajdonosaira, kezelőire, használóira.

3. §

A rendelet tárgya

A helyi jelentőségű természeti értékek védelme területi vagy egyedi lehet.

a) A területi védelem tárgya a természetes vagy épített környezet összefüggő területe.

b) Az egyedi védelem tárgya lehet egy-egy értékes élőlény egyed, vagy élőlények csoportja, helyi természeti emlék, természeti képződmény és annak védelmét szolgáló terület.

4. §

A védetté nyilvánítási eljárás, a védettség megszüntetése

(1) A természeti értékek és területek helyi védelme védetté nyilvánítással jön létre.

(2) A védetté nyilvánításra bárki javaslatot tehet. A védetté nyilvánítás előkészítése a Polgármesteri Hivatal feladata.

(3) A védetté nyilvánítást megelőzően be kell szerezni az illetékes természetvédelmi hatóság nyilatkozatát arról, hogy kívánja-e a helyi természeti érték országos jelentőségű védetté nyilvánítását.

(4) A természeti terület védetté nyilvánításának előkészítése során az előkészítést végző - az érdekeltek álláspontjának megismerése érdekében - egyeztető megbeszélést és a szükséghez képest helyszíni szemlét tart, amelyre - a kitűzött időpont előtt legalább 15 nappal - meghívja a javaslattevőt, valamennyi érdekelt hatóságot, továbbá mindazokat, akikre a védetté nyilvánításból jogok vagy kötelezettségek hárulnak, illetőleg akik jogos érdekét a védetté nyilvánítás közvetlenül érinti. Jelentős számú érdekelt esetén a meghívás történhet hirdetménynek az önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztésével vagy más, helyben szokásos módon történő közhírré tétele útján is.

(5) Az előkészítést végző az egyeztető tárgyalásról jegyzőkönyvet és összefoglalót készít, amelyet a védetté nyilvánításra vonatkozó javaslattal együtt előterjeszt a védetté nyilvánításra jogosulthoz.

(6) A védetté nyilvánítás feloldására akkor kerülhet sor, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják. Ez esetben az illetékes nemzeti park igazgatóság szakvéleményét be kell szerezni.

(7) A helyi védelem tényét, valamint feloldását az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

5. § (1) Sitke község közigazgatási területén található helyi jelentőségű természetvédelmi területeket e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza

(2) Sitke község közigazgatási területén található helyi jelentőségű természeti értékeket e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

6. §

A helyi jelentőségű természeti értékek, területek nyilvántartása

(1) A helyi jelentőségű természeti területekről és értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás vezetése a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referensének a feladata.

(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

- a védett természeti terület, érték megnevezését,

- a védelem szakszerű rövid indoklását,

- a helyrajzi számot (művelési ág megjelölésével),

- a kezelési tervet és a kezelő megnevezését,

- a védetté nyilvánításról szóló döntés számát,

- térképmásolatot és tulajdoni lapot,

- fotódokumentációt.

(3) A helyi védelem alatt álló természeti területet vagy értéket, a védettség tényét ismertető táblával meg kell jelölni. A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, esetleges pótlásáról a jegyző gondoskodik. A tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles.

7. §

Védett természeti értékek, területek fenntartása

(1) A helyi jelentőségű természeti területek és értékek fennmaradásának feltétele a természetvédelmi szempontoknak megfelelő használat, ami a tulajdonos, a kezelő, illetőleg a használó feladata.

(2) A természeti értékek és területek fenntartása során a tulajdonosnak, a kezelőnek, illetőleg a használónak a természetvédelmi kezelési tervben foglaltakat kell végrehajtani.

8. §

Védett természeti területekre, értékek fenntartására vonatkozó előírások

(1) Helyi természetvédelmi területen tilos

a) olyan tevékenység végzése, amely a védett természeti területet, értéket veszélyezteti vagy károsítja,

b) ipari tevékenység végzése, vagy ilyen célt szolgáló létesítmény elhelyezése,

c) olyan épületet, építményt, nyomvonalas létesítmény, berendezést létesíteni vagy üzembe helyezni, amely a természeti terület jellegét és állapotát veszélyezteti, károsítja vagy ott a tájképi egységet megbontja.

(2) Helyi természetvédelmi terület, illetőleg természeti érték vonatkozásában a jegyző engedélye szükséges:

a) termőföld művelési ágának megváltoztatásához,

b) termőföldnek nem minősülő földterület rendeltetésének megváltoztatásához,

c) védett fa, facsoport, erdő, erdőrészlet kivágásához,

d) egyedi védelem alatt álló fa, fasor csonkolásához, közelükben a felszín alatti földmunka végzéséhez,

e) gyep feltöréséhez, felújításához,

f) nád és más növényzet égetéséhez,

g) kutatási tevékenység végzéséhez,

h) fény-, zaj és egyéb zavaró hatással járó munkálatok végzéséhez,

i) sugárzó, rádiójeleket kibocsátó illetve továbbító berendezés telepítéséhez,

j) mindennemű építési tevékenység végzéséhez,

k) tűzgyújtáshoz a kijelölt tűzrakó helyek kivételével.

(3) Egyedi védelem alatt álló fa, fasor kivágásához, csonkolásához csak a fák biológiai pusztulása esetén, illetve a környezetre másként el nem hárítható károsodással járó veszély esetén adható engedély.

9. § (1) A helyi védettségű természeti területen a jegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti értéket és területet károsító vagy súlyosan veszélyeztetető tevékenységet.

(2) Helyi jelentőségű védett természeti területen a jogszabályokban meghatározott előírások teljesítése érdekében a jegyző az érintetteket kötelezheti a károsodott természeti érték és terület helyreállítására.

(3) Szabálysértést követ el és helyszíni bírsággal vagy szabálysértési bírsággal sújtható az, aki a 8. § (1) és (2) bekezdésekben foglalt előírásokat megszegi.

(4) A helyi jelentőségű természetvédelmi terület és érték kezelésére vonatkozó előírások megszegése esetén a jegyző természetvédelmi bírságot szabhat ki a természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatos szabályokról szóló 33/1997 (II.20.) Korm. rendelet alapján.

(5) A természetvédelmi bírság teljes összegében a helyi környezetvédelmi alap bevételét képezi.

(6) A természetvédelmi hatóság által kiszabott bírságokból befolyt összegeket az érintett természeti érték fenntartására, helyreállítására kell fordítani.

10. §

A védett természeti értékek, területek fenntartásának, kezelésének anyagi fedezete

(1) A védetté nyilvánított természeti értékek kezeléséhez, fenntartásához, bemutatásához, helyreállításához szükséges költségek fedezetéről az önkormányzat éves költségvetésében, valamint a helyi környezetvédelmi alap útján gondoskodik.

(2) Természetvédelmi terület kezelésével, természetvédelmi kezelői feladatokkal az Önkormányzat saját intézményén kívül más, arra alkalmas szervezet is megbízható.

(3) A természetvédelmi kezeléssel megbízott szervezeteknek a fenntartáshoz szükséges kiadásaik fedezetét a helyi környezetvédelmi alapból kell biztosítani.

11. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletek előírásait kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.

1. melléklet

Sitke község közigazgatási területén található helyi jelentőségű természetvédelmi területek

1. Hercseg-tető

Helyrajzi szám: 1130

Területe: 6589 m2

Művelési ág: legelő

Tulajdonos: Ambrus István Vásárosfalu, Fő u. 40.

Kezelő: Ambrus István Vásárosfalu, Fő u. 40.

A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Kemeneshát bazalt tanúhegyeinek (Ság, Kissomlyó, Hercseg) növényzete jelentősen eltér a környezetükről. Vas megye területén sajátos flóraszigetként őrzik a hajdani gazdag pannonikus flóra elemeit. Az emberi beavatkozások hatására az eredeti növénytakaró mára majdnem teljesen megsemmisült, a természetes vegetáció csak néhány kisebb foltban maradt fenn a kőfejtők, il. cserjések szegélyében. A Hercseg-hegyen a magassági pont környékén Található egy természetközeli gyepfolt, melynek megőrzésére a védetté nyilvánítással lehetséges.

A területen előforduló védett növények: tavaszi hérics (Adonis vernalis), tarka nőszirom (Iris variegata), nagy ezerjófű (Dictamnus albus).

Ezeken kívül több Vas megyében ritka növény is található a területen. Ilyenek: tarka imola (Centaurea trimfetti), festő pipitér (Anthemis tinctoria), keskenylevelű gyújtoványfű (Linaria angustissima), sárga hagyma (Allium flavum), szarvagyökér (Tordylium maximim), vöröslő buvákfű (Bupleurum affine), hosszúlevelű laboda (Atriplex oblongifolia), cingár gombafű (Androsace elongata).

A jellemző növények közül gyakori a barázdált csenkesz (Festuca rupicola), erdélyi gyöngyperje (Melica transsylvania), magyar szegfű (Dianthus pontederae), pirosló gólyaorr (Geranium sanguineum), sárga fogfű (Odontites lutea), csepleszmeggy (Prunus fruticasa), olasz harangvirág (Campanula bononensis), hasznos tisztesfű (Stachys recta).

A terület természetvédelmi kezelésének irányelvei

A terjeszkedő galagonya, akác és csepleszmeggy visszaszorítása.

A gyepterület legalább évi egyszeri kaszálása, a széna összegyűjtésével és elszállításával.

2. Lánka-patak melletti égeres és láprétfolt

Helyrajzi szám: 0165/7

Területe: 3,0751 ha

Művelési ág: legelő

Tulajdonos: Smidéliusz Ervin, Szombathely, Tömjénhegy u. 12.

Kezelő: Smidéliusz Ervin, Szombathely, Tömjénhegy u. 12.

A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Kurczon-majorral átellenben a Sárvárról Sitke felé vezető közút túloldalán a Lánka-patakot kísérő égeres és láprétfolt értékes, védett növényeket őriz.

Kora tavasszal a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), nyár elején fehér zászpa (Veratrum album) és a sarkvirág (Platanthera bifolia) virít. Az égerlábakon védett páfrányfajok (Dryopteris dilatata, Dr. carthusiana, Dr. assimilis) fordulnak elő. Az égerest egy kis kiterjedésű láprétfolt kíséri, ahol lápi sás (Carex davalliana), bugás sás (Carex paniculata) sárga sás (Carex flava) és a nagy szttyó (Juncus subnodulosus) is megjelenik. Jellemző növények még a területen: Carex panicea, Potentilla erecta, Valeiana dioica, Serratula tinctoria. A területet a természetvédelmi törvény alapján ex lege védett területnek kell tekinteni.

A terület természetvédelmi kezelésének irányelvei

- A láprét fennmaradásának legfontosabb eleme az állandóan magas talajvízállás megőrzése, ennek érdekében a Lánka-patak-medrének rendezését el kell kerülni.

- A területen vízszintcsökkentő meliorációs munkálatokat végezni nem szabad.

3. A sitkei kastély parkja (Gurgya)

Helyrajzi szám: 1166b

Területe: 3 ha 2402m2

Művelési ág: erdő

Tulajdonos: Kovács Ferencné Sitke, József Attila u. 1.

Kezelő: Kovács Ferencné Sitke, József Attila u. 1.

A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A sitkei kastélyhoz szervesen kapcsolódó kastélypark az egykori tájkép kert maradványa. Számos famatuzsálemeivel (kőrisek, hársak, tölgyek) a kastély romantikus környezetét alkotja, egyben tájképi és természetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű.

A terület természetvédelmi kezelésének irányelvei

- el kell készíteni a kastélypark állomány felvételezését és rekonstrukcisós tervét

- a park felújítását a rekonstrukciós terv alapján kell végrehajtani

- az elszáradt és balesetveszélyes fák kivágása vegetációs időszakon kívül történhet

- élő fák kivágására csak indokolt esetben (pl. balesetveszély elhárítása) a Képviselőtestület jóváhagyásával kerülhet sor.

4. Királyné gyertyája élőhelye a Sitkei erdőben

Helyrajzi szám: 0403

Területe: 145 ha 8000m2

Művelési ág: erdő

Tulajdonos: Magyar Állam

Kezelő: Szombathelyi Erdészeti Rt.

A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

Sitke és Ostffyasszonyfa települések között elterülő csertölgyes erdő ad otthont a liliomfélék családjába tartozó impozáns megjelenésű védett királyné gyertyája (Asphodelus albus) legnagyobb Vas megyei állományának. A növény előfordulása növényföldrajzi szempontból kiemelkedő jelentőségű, ugyanis ezen a ponton éri el az összefüggő elterjedésének észak-nyugati határát.

A területet a Vas Megyei Tanács 25001/24/75 számú határozatában már helyi védett területté nyilvánította, a védettség további fennmaradása érdekében szükséges helyi védelem alá vonása.

A területen ezen kívül további védett növények fordulnak elő: Iris varigata, Platanthera bifolia., Ranunculus illyricus, Potentilla rupestris

A terület természetvédelmi kezelésének irányelvei

Az erdő természetvédelmi célú kezelése során az elszáradt és balesetveszélyes fák kivágása csak vegetációs időszakon kívül történhet.

5. A Bölönt-forrás

Helyrajzi szám: 659, 660, 661

Területe: 4775 m2

Művelési ág: árok, ill. beépítetlen terület

Tulajdonos: Sitke község Önkormányzata

Kezelő: Sitke község Önkormányzata

A terület rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

Sitke község belterületén a Sárvár-Celldömölk összekötő közút D-i oldalán a Vadkert u. végénél található terepmélyedésben tör felszínre egy forrása. A forrásvizet elvezető Sekélyárok 1 + 580 km szelvényében egy 1965-ben épült beton duzzasztómű, mellette egy 7 x 19 m-es terméskő falazatú medence található. A medencét egykor a forrásvízből töltötték fel és fürdésre használták a falubeliek.

A történelmi adatok szerint az itt található forrást már a római időkben hasznosították és gyógyító hatást tulajdonítottak neki.

A természetvédelmi törvény alapján az 5 1/perc vízhozamú források ex lege védettséget élveznek. A Bölönt-forrás helyi védelme kultúrtörténeti és természetvédelmi szempontból is indokolt.

A terület természetvédelmi kezelésének irányelvei

- a forrás környékének rendezése kaszálással

- kommunális hulladék összegyűjtése

- az árokban lévő növényzet eltávolítása

- a forrástól 50 m-es belül a műtrágya és szervestrágya használatának tilalma.

2. melléklet

Sitke község közigazgatási területén található helyi jelentőségű egyedi természeti értékek

1. Kalapos-kút (Kis-kút) forrás

Helyrajzi szám: 0204

Tulajdonos: Sitke község Önkormányzata

Kezelő: Sitke község Önkormányzata

Rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A Kurcon-majortól nem messze található a Lánka-patak vízutánpótlását biztosító egyik forrása. A forrás kupolaszerű tetővel ellátott épített foglalással van ellátva. Magát a forrásházat 1915-ben az ideiglenes kissitkei I. világháborús hadifogolytábor foglyai építették. Ez a forrás biztosította a tábor lakói számára az egészséges ivóvizet.

Jelenlegi állapotában a forrás teljesen elhanyagolt, környéke gondozatlan. A forrás 2003. évi vízminőség vizsgálata szerint magas nitrát és ammónium-tartalma miatt ivásra nem alkalmas. A szennyezés egyik forrása feltehetően a Kurcon majorban lévő pulykatelep trágyadepója.

A forrás kitisztítását, a forrás ház felújítását minél előbb el kell végezni. A forrás védelme természetvédelmi és helytörténeti szempontból is indokolt.

A természetvédelmi kezelésének irányelvei

- a forrás környékének rendezése kaszálással

- kommunális hulladék összegyűjtése

- az árakban lévő növényzet eltávolítása

- a forrástól 50 m-en belül a műtrágya és szervestrágya használatának tilalma

-

2. A kastélydombon álló idős nagyméretű fák

Helyrajzi szám: 556

Tulajdonos: Sitke község Önkormányzata

Kezelő: Sitke község Önkormányzata

Rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A sitkei kastély környékén több idős és nagyméretű különböző fajú fa található (vadgesztenye, akác, tölgy). Ezek a fák a még a kastély korábbi tulajdonosához Felsőbüki Nagy Györgyhöz köthetők.

Értékük nemcsak tájképi szempontból, hanem helytörténeti szerepük miatt is kiemelkedő.

A természetvédelmi kezelésének irányelvei

- nyilvántartás és kezelési terv készítése céljából a fák pontos állapotfelmérését el kell végezni

- száraz ágak levágása

- fagyönggyel fertőzött ágak levágása

- sebkezelés

3. Kálváriadombon álló platánok

Helyrajzi szám: 0234/2

Tulajdonos: Sitke község Önkormányzata

Kezelő: Sitke község Önkormányzata

Rövid jellemzése, a védelem alá helyezés indokai

A sitkei kápolna előtt 5 db nagyméretű, idős platánfa áll. Telepítésük feltehetően a kápolna 1871-es építéséhez köthető. Értékük nemcsak tájképi szempontból, hanem helytörténeti szerepük miatt is kiemelkedő.

A természetvédelmi kezelésének irányelvei

- nyilvántartás és kezelési terv készítése céljából a fák pontos állapotfelmérését el kell végezni

- száraz ágak levágása

- fagyönggyel fertőzött ágak levágása

sebkezelés