Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (V.30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók lakásszerzésének támogatásáról

Hatályos: 2015. 09. 23- 2016. 09. 11

Sitke község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (19 bekezdés a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1)  A rendelet hatálya Sitke község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, illetve - a megszerzendő lakás révén - lakóhelyet létesíteni szándékozó fiatal házaspárokra, kiskorú gyermeket nevelő élettársakra terjed ki.

(2) A rendelet hatálya kiterjed továbbá a saját háztartásában kiskorú gyermeket nevelő egyedülálló szülőre, más törvényes képviselőre is.

(3) A rendeletben meghatározott támogatás kizárólag Sitke község igazgatási területén található megvásárlásra, vagy felépítésre kerülő lakás, ház (továbbiakban együtt: lakás) megszerzéséhez biztosítható.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) lakásszerzési támogatás: az e rendeletben meghatározott feltételekkel és összegben adható vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön,

b) első lakáshoz jutó: az a kérelmező, akinek (valamint házastársának, élettársának) lakástulajdona, lakáson fennálló holtig tartó haszonélvezeti joga, önkormányzati bérlakásra vonatkozóan határozatlan ideig szóló bérleti jogviszonya a kérelem elbírálásakor nincs, vagy azt megelőzően nem is volt. Első lakáshoz jutó az is, akinek, vagy házastársának, egyenként legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy adott – e rendelet szerint nem beköltözhető - lakásban, vagy a lakás haszonélvezeti joggal terhelten került öröklés jogcímen a tulajdonába.

c) beköltözhető lakás: olyan lakás, melyet harmadik személyt illető olyan jog nem terhel, mely a kérelmező –tulajdonosi jogából fakadó - használati jogát korlátozza.

d) a méltányolható lakásigény mértéke:

- egy, kettő személy esetén legalább egy, legfeljebb három lakószoba,

- három személy estén legalább másfél, legfeljebb három és fél lakószoba,

- négy személy esetén legalább kettő, legfeljebb négy lakószoba,

minden további személy esetén fél lakószobával nő a lakásigény mértékének felső határa.

e) lakásszerzésnek minősül: az új lakás építése, használt lakás megvásárlása, valamint meglévő lakás bővítése, tetőterének beépítése. Bővítésnek minősül legalább egy lakószoba építése, illetve a lakás hasznos alapterületének legalább 20%-os növelése.

Eljárási szabályok

3. § (1)[1] A támogatás iránti kérelmeket Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájába kell benyújtani az erre rendszeresített nyomtatványon. A kérelmező – ide nem értve a a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 36. § (2) bekezdésében meghatározott eseteket – köteles igazolni jogosultsági feltételek megállapításához szükséges adatokat.

(2) A kérelmező nyilatkozik családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól. A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett adatok valódiságát – amennyiben azt a jövedelem jellege nem zárja ki - a kérelmező irattal igazolja. Az igazolás a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10.§ (2)-(3) bekezdésében meghatározott időszakra vonatkozóan az Szt. 4.§ (1) bekezdése szerinti jövedelmet tartalmazza. Az igazolásokat a kérelmező a kérelemmel egyidejűleg nyújtja be, illetve ha az ügyfél kéri, akkor az ellátást megállapító szerv szerzi be.

(3) A kérelmező a kérelemhez csatolja adásvétel esetén az adásvételi szerződést, építkezés esetén nyilatkozik arról, hogy jogerős építési engedéllyel rendelkezik-e.

(4) A kérelmekről a képviselő-testület a 4.§-ban meghatározott keretek között dönt.

(5)[2] A lakásszerzési támogatás összegét a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően folyósítja a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Gazdasági és Városfejlesztési Irodája.

(6) A kölcsön összegét legfeljebb 10 év alatt, - az első hónapot kivéve - havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A kölcsön visszafizetésére rendelkezésre álló időszak a támogatás folyósítását követő hónappal kezdődik, a havi részletek tárgyhó 10. napjáig esedékesek.

(7) A vissza nem térítendő támogatás összegének erejéig – a lakáscélú felhasználás biztosításául – öt évre, a kamatmentes kölcsönként adott támogatás erejéig – a lakáscélú felhasználás és a visszafizetés biztosítékául - tíz évre jelzálogjogot, és elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyeztetésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(8) Az ingatlan további megterhelésével, a már bejegyzett jelzálogjog rangsorának megváltoztatásával kapcsolatos, illetve egyéb az önkormányzatot megillető nyilatkozat megtétele, engedély megadása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(9)  A vissza nem térítendő támogatást, kamatmentes kölcsönt egyösszegben kell visszafizetni, ha

a) a (7) bekezdésben meghatározott időtartamon belül a támogatással érintett lakást újabb, Sitke község területén található lakás megszerzése nélkül elidegenítették, vagy

b) a lakásépítés esetén a támogatás folyósításáról szóló szerződés aláírását követő négy éven belül a lakás – jogerős használatbavételi engedéllyel igazoltan – felépítésre nem került, vagy

c) utóbb megállapításra került, hogy a támogatási feltételeknek eredetileg nem felelt meg a kérelmező, vagy

d) a lakást nem lakás céljára használják, hasznosítják, vagy

e) a lakás megszerzését követően a külön jogszabályban meghatározottaknak megfelelően a lakásban lakóhelyet nem létesítenek, illetve a (7) bekezdésben meghatározott időtartam alatt életvitelszerűen nem a támogatással megszerzett lakásban élnek. 

(10) Amennyiben a támogatással érintett lakás elidegenítésre kerül, de egyidejűleg helyette másik, legalább azonos értékű és szobaszámú Sitke község területén található lakást szereznek meg, a támogatás az újonnan megszerzendő lakásra átvihető, a jelzálogjog és a biztosítékául szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom az eredeti időpontig átjegyezhető a polgármester hozzájárulásával.

(11) A lakásszerzési támogatási ügyekben elektronikus kapcsolattartásnak helye nincs, kivéve, ha ezt jogszabály valamely ügyben vagy eljárási cselekményben kötelezővé teszi.

A támogatási jogcímek

4. § (1) A lakásszerzési támogatás vissza nem térítendő, illetve visszatérítendő támogatásként (kamatmentes kölcsönként) nyújtható, együttesen legfeljebb 600.000 Ft-ig terjedő összegben. A lakásszerzési támogatás egy gyermekes család esetén a támogatás 30%-áig, kettő gyermekes család esetén a támogatás 60%-áig terjedő összegben biztosítható vissza nem térítendő támogatásként, míg a fennmaradó lakásszerzési támogatási rész kamatmentes kölcsönként adható. Három vagy több gyermekes család esetében a támogatás teljes összege vissza nem térítendő támogatásként biztosítható. Gyermektelen házaspár esetén a támogatás teljes összege kamatmentes kölcsönként nyújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott vissza nem térítendő támogatás a kérelem benyújtásakor fennálló családi állapot (gyermekszám) alapján biztosítható.

(3) A még fennálló kamatmentes kölcsöntartozás összegét, az utóbb megszületett gyermek után az (1) bekezdésben meghatározott, gyermekszámhoz igazodó vissza nem térítendő támogatás összegével csökkenteni kell azzal, hogy a csökkentés alapjául szolgáló vissza nem térítendő támogatás összegét a lakásszerzési támogatás eredeti összege alapján kell meghatározni az (1) bekezdésben meghatározott százalékos mérték figyelembevételével.

5. § Nem adható a támogatás:

a) annak a kérelmezőnek, aki e rendelet alapján nem minősül első lakáshoz jutónak, vagy

b) aki a támogatást nem beköltözhető lakáshoz kéri, vagy

c) aki olyan lakás megszerzéséhez kér támogatást, amely területét, szobaszámát tekintve a lakásigény mértékét meghaladja, vagy

d)[3] akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 256500 forintot, vagy

e) akinek, vagy együttköltöző házastársának, élettársának olyan ingatlantulajdona van, amelynek együttes értéke meghaladja az 1.500.000 Ft-ot, ide nem értve a ház megvásárlásához, építéséhez értékesítésre kerülő, önrészt biztosító ingatlant,

f) akinek a lakásszerzéshez a lakáshoz jutáshoz kapható egyéb kedvezmények (lakáscélú állami támogatások, munkáltatói kölcsön, pénzintézeti kölcsön) mellett a szükséges készpénz (saját erő) nem áll rendelkezésére,

g) aki már részesült e rendelet, vagy e rendelet hatálybalépését megelőzően hatályban volt önkormányzati rendelet alapján első lakáshoz jutók támogatásában(lakásszerzési támogatásban),

h) ha a kérelmet építkezés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését, vásárlás esetén a vételár teljes kifizetését követően nyújtja be a kérelmező.

6. § Ez a rendelet 2012. május 30. napján 18:40 órakor lép hatályba


Sitke, 2012. május 30.

                Morgós István s. k.                                            Dr. Szijártó Valéria s. k.

                     polgármester                                                               jegyző


A rendelet 2012. május 30. napján 18:32 órakor kihirdetésre került.


Sitke, 2012. május 30.

                                                                                         Dr. Szijártó Valéria s. k.

                                                                                                     jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 15/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelet 2.§ a) pontja módosította. Hatályos: 2015.09.23-tól

[2]

A rendelet szövegét a 15/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelet 2.§ b) pontja módosította. Hatályos: 2015.09.23-tól

[3]

A rendelet szövegét a 15/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2015.09.23-tól