Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (V.30.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók lakásszerzésének támogatásáról

Hatályos: 2018. 10. 03

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (19 bekezdés a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1. §


(1)[1]  A rendelet hatálya házaspárokra, élettársakra, a saját háztartásában kiskorú gyermeket nevelő egyedülálló szülőre, más törvényes képviselőre terjed ki..


(2)[2]


(3)[3] Az első lakáshoz jutók és a nagycsaládosok részére Sitke község területén felépítésre kerülő lakás, ház (a továbbiakban együtt: lakás) megszerzéséhez, továbbá építési telek vásárlásához az e rendeletben meghatározott feltételekkel vissza nem térítendő támogatás, vagy kamatmentes kölcsön nyújtható.

Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

a) építési telek: a településrendezési eszközökben, azaz a helyi építési szabályzatban és a szabályozási tervben építési telek céljára kijelölt terület,


b)[4] nagycsaládos: azok a házaspárok, élettársak, vagy egyedülálló szülők, vagy más törvényes képviselők, akik a háztartásukban három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek,


c) beköltözhető lakás: olyan lakás, melyet harmadik személyt illető olyan jog nem terhel, mely a kérelmező –tulajdonosi jogából fakadó - használati jogát korlátozza.


d) a méltányolható lakásigény mértéke:

- egy, kettő személy esetén legalább egy, legfeljebb három lakószoba,

- három személy estén legalább másfél, legfeljebb három és fél lakószoba,

- négy személy esetén legalább kettő, legfeljebb négy lakószoba,

minden további személy esetén fél lakószobával nő a lakásigény mértékének felső határa.


e) lakásszerzésnek minősül: az új lakás építése, használt lakás megvásárlása, valamint meglévő lakás bővítése, tetőterének beépítése. Bővítésnek minősül legalább egy lakószoba építése, illetve a lakás hasznos alapterületének legalább 20%-os növelése.

Eljárási szabályok


2/A.§


(1)[5]​ Az e rendelet szerinti támogatásra az az első lakáshoz jutó kérelmező jogosult, akinek, valamint házastársának, élettársának lakástulajdona, lakáson fennálló holtig tartó haszonélvezeti joga a kérelem elbírálásakor nincs, vagy azt megelőzően nem is volt.


(2) Az (1) bekezdéstől eltérően az a kérelmező is jogosult a támogatásra, akinek vagy a házastársának, élettársának egyenként legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy adott, e rendelet szerint nem beköltözhető lakásban, vagy a lakás haszonélvezeti joggal terhelten került öröklés jogcímén a tulajdonába.


(3) Építési telek vásárlásához igényelt támogatás esetén az (1) bekezdéstől eltérően az a kérelmező is jogosult a támogatásra, aki nagycsaládos, továbbá aki családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével kíván a támogatással megszerzett építési telken lakást építeni.


(4) Építési telek megvásárlásához nem nyújtható támogatás, ha a kérelmező, vagy a házastársa, élettársa már rendelkezik építési telek céljára alkalmas ingatlan tulajdonjogával.


(5) A támogatás kizárólag egy jogcímen nyújtható. 


3. §


(1)[6] A támogatás iránti kérelmeket Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájába kell benyújtani az erre rendszeresített nyomtatványon. A kérelmező – ide nem értve az általánis közigazgatási rendelettartásról szóló 2016. évi CXL. törvény 36. § (2) bekezdésében meghatározott eseteket – köteles igazolni jogosultsági feltételek megállapításához szükséges adatokat.


(2) A kérelmező nyilatkozik családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól. A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett adatok valódiságát – amennyiben azt a jövedelem jellege nem zárja ki - a kérelmező irattal igazolja. Az igazolás a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10.§ (2)-(3) bekezdésében meghatározott időszakra vonatkozóan az Szt. 4.§ (1) bekezdése szerinti jövedelmet tartalmazza. Az igazolásokat a kérelmező a kérelemmel egyidejűleg nyújtja be, illetve ha az ügyfél kéri, akkor az ellátást megállapító szerv szerzi be.


(3)[7] A kérelmező a kérelemhez csatolja adásvétel esetén az adásvételi szerződést, építkezés esetén nyilatkozik arról, hogy végleges építési engedéllyel, vagy bejelentés tudomásul vételével rendelkezik-e.


(4) A kérelmekről a képviselő-testület a 4.§-ban meghatározott keretek között dönt.


(5)[8] A lakásszerzési támogatás összegét a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően folyósítja a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Gazdasági és Városfejlesztési Irodája.


(6) A kölcsön összegét legfeljebb 10 év alatt, - az első hónapot kivéve - havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A kölcsön visszafizetésére rendelkezésre álló időszak a támogatás folyósítását követő hónappal kezdődik, a havi részletek tárgyhó 10. napjáig esedékesek.


(7) A vissza nem térítendő támogatás összegének erejéig – a lakáscélú felhasználás biztosításául – öt évre, a kamatmentes kölcsönként adott támogatás erejéig – a lakáscélú felhasználás és a visszafizetés biztosítékául - tíz évre jelzálogjogot, és elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyeztetésre az ingatlan-nyilvántartásba.


(8) Az ingatlan további megterhelésével, a már bejegyzett jelzálogjog rangsorának megváltoztatásával kapcsolatos, illetve egyéb az önkormányzatot megillető nyilatkozat megtétele, engedély megadása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.


(9)  A vissza nem térítendő támogatást, kamatmentes kölcsönt egyösszegben kell visszafizetni, ha

a) a (7) bekezdésben meghatározott időtartamon belül a támogatással érintett lakást újabb, Sitke község területén található lakás megszerzése nélkül elidegenítették, vagy

b)[9] a lakásépítés esetén a támogatás folyósításáról szóló szerződés aláírását követő négy éven belül a lakás – végleges használatbavételi engedéllyel, a tárgy szerinti tudomásulvételével igazoltan – felépítésre nem került, vagy

c) utóbb megállapításra került, hogy a támogatási feltételeknek eredetileg nem felelt meg a kérelmező, vagy

d) a lakást nem lakás céljára használják, hasznosítják, vagy

e) a lakás megszerzését követően a külön jogszabályban meghatározottaknak megfelelően a lakásban lakóhelyet nem létesítenek, illetve a (7) bekezdésben meghatározott időtartam alatt életvitelszerűen nem a támogatással megszerzett lakásban élnek. 


(10) Amennyiben a támogatással érintett lakás elidegenítésre kerül, de egyidejűleg helyette másik, legalább azonos értékű és szobaszámú Sitke község területén található lakást szereznek meg, a támogatás az újonnan megszerzendő lakásra átvihető, a jelzálogjog és a biztosítékául szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom az eredeti időpontig átjegyezhető a polgármester hozzájárulásával.


(11) A lakásszerzési támogatási ügyekben elektronikus kapcsolattartásnak helye nincs, kivéve, ha ezt jogszabály valamely ügyben vagy eljárási cselekményben kötelezővé teszi.

3/A. §[10]


(1) Építési telek megvásárlásához igényelt támogatás iránti kérelemhez az építési telek megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződést, a 2/A. § (3) bekezdése szerinti esetben a családok otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződést a kérelemhez csatolni kell.


(2) Az építési telek esetében a támogatás iránti kérelmet legkésőbb az építési telek megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő egy éven belül lehet benyújtani.


(3) Amennyiben az építési telek megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződés az igénylés időpontjáig nem jött létre, azt utólag, a támogatásról szóló döntés közlésétől számított legfeljebb 30 napon belül kell benyújtani. Ennek elmulasztása esetén a támogatást, a kamatmentes kölcsönt egyösszegben vissza kell fizetni.


(4) Az építési telekhez a 2/A. § (3) bekezdése szerinti esetben a családok otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződést, ha a támogatás igénylésekor nem áll rendelkezésre, utólag, a támogatásról szóló döntés közlésétől számított legfeljebb 9 hónapon belül kell benyújtani. Ennek elmulasztása esetén a támogatást, a kamatmentes kölcsönt egyösszegben vissza kell fizetni.

A támogatási jogcímek


4. §[11]


(1) A Képviselő-testület a lakásszerzési támogatás összegét a kérelem mérlegelése alapján legfeljebb 1.000.000 forintig terjedő összegben állapíthatja meg.


(2) A támogatás részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatásként, vagy kamatmentes kölcsönszerződés keretében visszatérítendő támogatásként nyújtható.


(3) Gyermektelen család esetén a támogatás teljes összege visszatérítendő támogatásként nyújtható.


(4) Egy gyermeket nevelő család részére a támogatásból legfeljebb 500.000 forint nyújtható vissza nem térítendő támogatásként.


(5) Kettő gyermeket nevelő család részére a támogatásból legfeljebb 750.000 forint nyújtható vissza nem térítendő támogatásként.


(6) Három vagy több gyermeket nevelő család részére a támogatás teljes összege vissza térítendő támogatásként is nyújtható.

4/A.§ [12]


(1) A támogatás összegét a kérelem benyújtásakor a családban nevelt gyermekek száma alapján kell megállapítani.


(2) Visszatérítendő támogatás megállapítása esetén, amennyiben a családban nevelt gyermekek száma a kölcsön visszafizetése időszakában növekszik, a támogatott kérelme alapján a Képviselő-testület a támogatásra vonatkozó feltételek fennállása esetén a kérelem mérlegelésével dönt a megnövekedett gyermekek számának megfelelő támogatásról a 4. §-ban meghatározott mértéknek megfelelően.


(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti döntés érinti a visszatérítendő összeget, a kölcsönszerződést módosítani kell.”

5. §


Nem adható a támogatás:

a)[13]


b)[14] annak a kérelmezőnek, aki a lakás megszerzéséhez igényelt támogatást nem beköltözhető lakás megszerzéséhez kéri, vagy


c) aki olyan lakás megszerzéséhez kér támogatást, amely területét, szobaszámát tekintve a lakásigény mértékét meghaladja, vagy


d)[15] akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 256500 forintot, vagy


e) akinek, vagy együttköltöző házastársának, élettársának olyan ingatlantulajdona van, amelynek együttes értéke meghaladja az 1.500.000 Ft-ot, ide nem értve a ház megvásárlásához, építéséhez értékesítésre kerülő, önrészt biztosító ingatlant,


f) akinek a lakásszerzéshez a lakáshoz jutáshoz kapható egyéb kedvezmények (lakáscélú állami támogatások, munkáltatói kölcsön, pénzintézeti kölcsön) mellett a szükséges készpénz (saját erő) nem áll rendelkezésére,


g) aki már részesült e rendelet, vagy e rendelet hatálybalépését megelőzően hatályban volt önkormányzati rendelet alapján első lakáshoz jutók támogatásában(lakásszerzési támogatásban),


h)[16] ha a kérelmet építkezés esetén a használatbavételi engedély véglegessé válását, a tárgy szerinti tudomásulvételét, vagy a hatósági bizonyítvány kiállítását, vásárlás esetén a vételár teljes kifizetését követően nyújtja be a kérelmező.

[1]

A rendelet szövegét a 6/2017. (IV.21.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2017.04.22-től

[2]

Hatályon kívül helyezte a 6/2017. (IV.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatálytalan: 2017.04.22-től

[3]

A rendelet szövegét a 12/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (1)-e módosította. Hatályos: 2016.09.12. 19.00 órától

[4]

Az a)-b) pontok szövegét a 12/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (2)-e módosította. Hatályos: 2016.09.12. 19.00 órától

[5]

​A rendelet szövegét a 10/2018 (X.3.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. október 3 17:00 perc-től

[6]

A rendelet szövegét a 3/2018 (II.13.) önkormányzati rendelet 9 §-a módosította. Hatályos: 2018.02.14-től

[7]

A rendelet szövegét a 3/2018 (II.13.) önkormányzati rendelet 7 §-a módosította. Hatályos: 2018.02.14-től

[8]

A rendelet szövegét a 15/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelet 2.§ b) pontja módosította. Hatályos: 2015.09.23-tól

[9]

A rendelet szövegét a 3/2018 (II.13.) önkormányzati rendelet 9 §-a módosította. Hatályos: 2018.02.14-től

[10]

A rendelet szövegébe iktatta a 12/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2016.09.12. 19.00 órától

[11]

A rendelet szövegét a 3/2018 (II.13.) önkormányzati rendelet 8 §-a módosította. Hatályos: 2018.02.14-től

[12]

A rendelet szövegét a 3/2018 (II.13.) önkormányzati rendelet 8 §-a iktatta be. Hatályos: 2018.0214-től

[13]

Hatályon kívül helyezte a 12/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatálytalan: 2016.09.12. 19.00 órától

[14]

A rendelet szövegét a 12/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (3)-e módosította. Hatályos: 2016.09.12. 19.00 órától

[15]

A rendelet szövegét a 15/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2015.09.23-tól

[16]

A rendelet szövegét a 3/2018 (II.13.) önkormányzati rendelet 9 §-a módosította. Hatályos: 2018.02.14-től