Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2012. (V.31.) önkormányzati rendelete

a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjról

Hatályos: 2018. 11. 27

Sitke Község Önkormányzata képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésében, valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

1. A díj megfizetésére szolgáló számlára vonatkozó rendelkezés


1. §


A talajterhelési díjat Sitke Község Önkormányzata 11747037-15423641-03920000 számú talajterhelési díj beszedési számlája javára kell megfizetni.

2. Adatszolgáltatás


2. §


A Sitke Község Önkormányzata közigazgatási területén víz- és csatornamű üzemeltetését végző szolgáltató (a továbbiakban: szolgáltató) adatszolgáltatási kötelezettségét az önkormányzati adóhatóság részére papír alapon és elektronikus úton teljesíti.

3. §


(1) A szolgáltató a közcsatornára nem csatlakozott fogyasztó (a továbbiakban: fogyasztó) azonosításához szükséges adatairól a tárgyévet követő év február 1. napjáig az alábbi tartalommal adatot szolgáltat:

a) a fogyasztó nevéről, a levelezési címéről, a fogyasztási azonosítójáról, a fogyasztási hely címéről,

b) magánszemély fogyasztó esetén a születési helyéről, a születési időpontjáról, az anyja nevéről, a lakcíméről,

c) nem magánszemély fogyasztó esetén az adószámáról, a székhelyéről, amennyiben a fogyasztó adószámmal, vagy székhellyel rendelkezik.


(2) A szolgáltató fogyasztási helyenként a vételezett víz tárgyévi mennyiségéről a tárgyévet követő év február 1. napjáig adatot szolgáltat.

4. §


(1) A szolgáltató a közcsatornára a tárgyévben csatlakozott fogyasztónak e rendelet 3. § (1) bekezdés szerinti adatairól, a közcsatornára csatlakozás időpontjáról a tárgyévet követő év február 1. napjáig adatot szolgáltat.


(2) A szolgáltató a fogyasztók személyének a tárgyévben bekövetkezett változásáról, a fogyasztók e rendelet 3. § (1) bekezdés szerinti adatairól, a fogyasztóváltozás időpontjáról a tárgyévet követő év február 1. napjáig adatot szolgáltat.

5. §


A talajterhelési díj mértékét befolyásoló tényezőnek a változása, különösen a talajterhelési díj egységdíja mértékének, a díjfizetési alap számításának, a fogyasztó személyének a változása, és a közcsatornára csatlakozás esetében a szolgáltató az e rendelet 3. § szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét a talajterhelési díj mértékét befolyásoló tényező változása bekövetkeztének az időpontját megelőző időszakra és ezen időpontot követő időszakra a változás időpontjának az év, a hónap, a nap megjelölésével egyaránt teljesíti.

2/A. Ellenőrzéssel kapcsolatos rendelkezés


5/A. §[1]


A jegyző jogosult a bevallási kötelezettség ellenőrzése során a szennyvízelhelyezést igazoló dokumentumokat megtekinteni.

2/B. Mentesség


5/B. § [2]


(1) Nem terheli talajterhelési díjfizetési és bevallási kötelezettség azt a kibocsátót, akinek a felhasznált víz tárgyévi mennyisége fogyasztási helyenként az 50 m3 mennyiséget nem haladja meg.


(2) Nem terheli talajterhelési díjfizetési és bevallási kötelezettség a felhasznált víz tárgyévi, fogyasztási helyenként az 50 m3t

-t meghaladó mennyisége után azt a kibocsátót, aki

a) azt állatok itatása céljából, vagy

b) azt belterületi, ténylegesen beépítetlen földrészletként nyilvántartott építési telken fogyasztja.


(3) E § alkalmazásában építési telek: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben meghatározott építési telek.

3. Záró rendelkezések


6. §


(1) E rendelet 2012. május 31. napján lép hatályba.


(2)[3] Az 5/B. §-t 2018. január 1-jére visszamenőlegesen kell alkalmazni.


Sitke, 2012. május 31.

                  

                                 Morgós István                                                                  Dr. Szijártó Valéria 

                                  Polgármester                                                                            Jegyző



Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetése 2012. május 31. napján megtörtént.


Sitke, 2012. május 31.

                                                                                        

                                                                                                          

                                                                                                                          Dr. Szijártó Valéria

                                                                                                                                  Jegyző



[1]

A 2/A. alcímet és az 5/A.§-t a rendelet szövegébe iktatta a 16/2015. (IX.22.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2015.09.23-tól

[2]

A 2/B. alcímet és az 5/B.§-t a rendelet szövegébe iktatta a 14/2018. (XI.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2018.11.27-től

[3]

A rendelet szövegét a 14/2018 (XI.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018.11.27-től