Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (III.31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2015. 04. 01

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, a 92. §-ában, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő önkormányzati rendeletet alkotja.


1. § A szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Szocr.) 5. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


2. § A Szocr. 5. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„5. § (1) A települési támogatás felhasználását a jegyző eseti jelleggel ellenőrizheti.

(2) A jegyző az ellenőrzés keretében a támogatásban részesülőnek a személyi adat és lakcímnyilvántartást vezető szerv megkeresésével megállapított lakóhelyén, vagy a tartózkodási helyén környezettanulmányt készít.

(3) A környezettanulmány része a kérelemben megjelölt és a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatással (a továbbiakban: lakásfenntartási települési támogatás) érintett lakás vonatkozásában a tényleges lakáshasználat fennállásának a vizsgálata a támogatásban részesülő és a támogatásban részesülő háztartásának a tagjai esetében.

(4) A környezettanulmány készítésekor figyelembe vételre kerül a támogatásban részesülőnek különösen a támogatás felhasználására vonatkozó nyilatkozata, a felhasználást igazoló számlamásolat.

(5) A jegyző felhívhatja a jogosultat a kérelemben megjelölt, a támogatással érintett lakásban igénybevett közüzemi szolgáltatásra vonatkozó szolgáltatói szerződés fennállásának az igazolására.”


3. § A Szocr. 12. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép, és a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A lakásfenntartási települési támogatás megállapításához

a) a vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása,

b) a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása,

c) a lakásban igénybevett közüzemi szolgáltatás díjáról a kérelmező nevére kiállított, a kérelem benyújtásának a napjától számított 4 hónapnál nem régebbi számla, valamint

d) a természetbeni szociális ellátásként nyújtott ellátás esetén a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adat megállapítására, igazolására szolgáló irat bemutatása vagy másolatának csatolása, továbbá – a 12/A. § (1) bekezdése szerinti, társasházban lakó jogosult esetében –  a közös képviselő 6. melléklet szerinti nyilatkozata

szükséges.

(3) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakásfenntartási települési támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadás(ok)hoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatait.”


4. § A Szocr. 8. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Azon személy esetében, akinél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék működik, a lakásfenntartási települési támogatást vagy annak meghatározott részét természetben, a készülék működtetését lehetővé tévő eszköz (a továbbiakban: kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.”


5. § A Szocr. a következő 12/A-12/B. §-sal egészül ki:

„12/A. § (1) Ha a jogosult közös mérővel rendelkező, vagy a szolgáltató részére díjszétosztás nélkül fizető társasházban lakik, a szolgáltatás költségének megfizetése során a jogosult háztartására jutó összeget a támogatás beszámításával a közös képviselő állapítja meg.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti jogosult esetén a támogatás havi összege az adott havi számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó összeget a közös képviselő a következő számlákban a teljes jóváírásig érvényesíti.

(3) A 9. § (3a) bekezdésében szabályozottak szerint kódhordozó formájában nyújtott lakásfenntartási települési támogatás esetén a 12. § (3) bekezdésében és az (1) bekezdésében foglaltakat nem kell alkalmazni.

12/B. § (1) A megállapított lakásfenntartási települési támogatást utólag, minden hónap 5. munkanapjáig kell folyósítani.

(2) A kérelmezőt a lakásfenntartási települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg, azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

(3) Ha a 10. § (1) bekezdése szerinti egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege változik, a változás időpontjától a lakásfenntartási települési támogatást az új összegnek megfelelően kell folyósítani.

(4) Ha a lakásfenntartási települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a korábban illetékes folyósító szerv teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(5) Az előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék leszerelése esetén a lakásfenntartási települési támogatás kódhordozó formájában történő nyújtását meg kell szüntetni.

(6) A szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakásfenntartási települési támogatás esetében ugyanazon lakás tekintetében bekövetkezett szolgáltatóváltáskor a változás hónapjára járó támogatást teljes összegben a korábbi szolgáltatónak, míg a változást követő hónapra járó támogatást az új szolgáltatónak kell folyósítani.”


6. § A  Szocr. a 2. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.


7. § A Szocr. 16. § (3) bekezdésében a „hat” szövegrész helyébe a „tizenhat” szöveg lép.


8. § (1) Ez a  rendelet  – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel –  a kihirdetését követő napon lép hatályba, majd 2015. április 2-án hatályát veszti.

(2) Az 1. § 2015. április 1-jén lép hatályba.

(3) A 2-7. §-t 2015. március 1-jét követően kell alkalmazni.




Sitke, 2015. március 31.





/ : Morgós István : /                                                               / : dr. Szijártó Valéria : /

     polgármester                                                                                jegyző


Jelen rendelet 2015. március 31-én 19:15 órakor kihirdetésre került.


Sitke, 2015. március 31.





                                                                                              / : dr. Szijártó Valéria : /

                                                                                                          jegyző


























1. melléklet a 6/2015.(IV.01.) önkormányzati rendelethez

„5. melléklet a 4/2015. (II.10.) önkormányzati rendelethez


Az önkormányzat által nyújtott szociális alapszolgáltatások intézményi térítési díjai


1. szociális étkeztetést igénybe vevők részére megállapított intézményi térítési díj:

(Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény figyelembe vételével)



A

B

1.

Étkeztetés intézményi térítési díja házhozszállítás nélkül

(bruttó Ft/ ellátási nap)

450



A személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szt.) 116.§ (1) bekezdés szerint számított jövedelem Szt.116.§ (3) bekezdés a) pontjában meghatározott %-os mértékét.

A személyi térítési díj megállapításánál a 29/1993.(II.17.) Korm. rendelet 3.§ (1), (4) bekezdését, valamint 6.§-át is figyelembe kell venni.

A személyi térítési díjat az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló 2008. évi III. törvény 2.§-ának megfelelő módon kerekítve kell meghatározni.”








2. melléklet a 6/2015.(IV.01.) önkormányzati rendelethez

„6. melléklet a 4/2015. (II.10.) önkormányzati rendelethez


Közös képviselő nyilatkozata a lakásfenntartási települési támogatás megállapításához


Alulírott ______________________________________ (név, megnevezés) _________________________________________________ (cím, székhely), mint közös képviselő, a szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdés d) pontjában foglaltak alapján igazolom, hogy __________________________________________________________(név)
______________________________________________________________ (lakcím)

c közös mérővel rendelkező társasházi lakásban lakó, ___________________________szolgáltatást igénybe vevő személy, vagy

c a ________________________________________________________ szolgáltatás díját a szolgáltató részére díjszétosztás nélkül fizető társasház lakója

(a megfelelő négyzetbe X jelet kell tenni),

aki a szolgáltatási díj megfizetésére köteles.

Azonosító adatok a szolgáltatást igénybe vevő személyre tekintettel:

1. A szolgáltató megnevezése: _________________________________________________

2. Fogyasztó/ügyfél azonosító: _________________________________________________

3.1) Fogyasztási hely azonosító: ________________________________________________

VAGY

3.2) A mérő azonosító száma/hőközpont azonosító száma: ___________________________



Kelt: ______________________________, __________________


__________________________________
aláírás”