Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (IV.28.) önkormányzati rendelete

az avar- és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 29

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Vas Megyei Kormányhivatal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések


1.§


E rendelet alkalmazásában:

a) Avar: az ingatlan talaján összegyűlő, elhalt növényi részekből álló réteg.

b) Kerti hulladék: az ingatlanon végzett zöldterület gondozási, kertészeti, gyümölcs termesztési, zöldség termesztési munkálatok során keletkezett hulladékká vált növényi maradványok, szövetek, így különösen a fű, lehullott lomb, levél, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék.

c) Az ingatlan tényleges birtokosa: a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:2. §-ában meghatározott személy.

A rendelet hatálya


2.§


(1) A rendelet területi hatálya Sitke község közigazgatási területén

a) a belterületi ingatlanokra,

b) az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanokra, és

c) a külterületen az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet 29.§ (4) bekezdésében meghatározott, mezőgazdasági területen elhelyezett lakóépülettel rendelkező ingatlanokra

terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben meghatározott ingatlanok mindenkori tényleges birtokosaira, és az általuk avar- és kerti hulladék égetésével megbízott személyekre terjed ki.

Az avar és kerti hulladék égetésének szabályai


3.§


A község területén az avart és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell.

4.§


(1) Az ingatlanon az ott keletkezett avar és kerti hulladék égethető el a jelen § (2)-(5) bekezdései szabályainak, továbbá a tűzvédelmi, levegővédelmi jogszabályi és hatósági előírások betartásával. E rendelet előírásai nem mentesítenek a más jogszabályban előírt hatósági engedély – így különösen a 2.§ (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott külterületi ingatlan esetében a tűzvédelmi hatóság engedélyének – megszerzése alól.


(2) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetését munkaszüneti napok kivételével szeptember 1. és december 31., valamint január 1. és május 31. közötti időszakban, lakott területen szerda, csütörtök és pénteki napokon, zártkerti ingatlannál csütörtök, péntek és szombati napokon,  08.00 órától napnyugtáig – amennyiben a napnyugta 20.00 óra után következik be, akkor 20.00 óráig - lehet végezni.


(3) Avar és kerti hulladék égetését az ingatlan mindenkori birtokosa, vagy az általa megbízott cselekvőképes személy végezheti.


(4) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak a tűzvédelmi előírások betartásával, szélcsendes, pára- és csapadékmentes időben lehet végezni.


(5) A füstképződés csökkentése érdekében a nem komposztálható avart és kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell.

5.§


Záró rendelkezések


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Sitke, 2015. április 27.



/ : Morgós István : /                                                               / : dr. Szijártó Valéria : /

     polgármester                                                                                jegyző


Kihirdetve: Sitke, 2015. április 28.



                                                                                              / : dr. Szijártó Valéria : /

                                                                                                          jegyző