Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (IX.12.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók lakásszerzésének támogatásáról szóló 14/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 12- 2016. 09. 12

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.


1. § (1) Az első lakáshoz jutók lakásszerzésének támogatásáról szóló 14/2012. (V.30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(3) Az első lakáshoz jutók és a nagycsaládosok részére Sitke község területén felépítésre kerülő lakás, ház (a továbbiakban együtt: lakás) megszerzéséhez, továbbá építési telek vásárlásához az e rendeletben meghatározott feltételekkel vissza nem térítendő támogatás, vagy kamatmentes kölcsön nyújtható.”

(2) A R. 2. § a)-b) pontjai helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„a) építési telek: a településrendezési eszközökben, azaz a helyi építési szabályzatban és a szabályozási tervben építési telek céljára kijelölt terület,

b) nagycsaládos: azok a házaspárok, élettársak, vagy egyedülálló szülők, vagy más törvényes képviselők, akik a háztartásukban három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek,”.

(3) A R. 5. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem adható támogatás:)

„b) annak a kérelmezőnek, aki a lakás megszerzéséhez igényelt támogatást nem beköltözhető lakás megszerzéséhez kéri, vagy”.


2. § A R. 2. §-át és az Eljárási szabályok alcímet követően a következő 2/A. §-sal egészül ki:

„2/A. (1) Az e rendelet szerinti támogatásra az az első lakáshoz jutó kérelmező jogosult, akinek, valamint házastársának, élettársának lakástulajdona, lakáson fennálló holtig tartó haszonélvezeti joga, önkormányzati bérlakásra vonatkozó határozatlan idejű bérleti jogviszonya a kérelem elbírálásakor nincs, vagy azt megelőzően nem is volt.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően az a kérelmező is jogosult a támogatásra, akinek vagy a házastársának, élettársának egyenként legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy adott, e rendelet szerint nem beköltözhető lakásban, vagy a lakás haszonélvezeti joggal terhelten került öröklés jogcímén a tulajdonába.

(3) Építési telek vásárlásához igényelt támogatás esetén az (1) bekezdéstől eltérően az a kérelmező is jogosult a támogatásra, aki nagycsaládos, továbbá aki családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével kíván a támogatással megszerzett építési telken lakást építeni.

(4) Építési telek megvásárlásához nem nyújtható támogatás, ha a kérelmező, vagy a házastársa, élettársa már rendelkezik építési telek céljára alkalmas ingatlan tulajdonjogával.

(5) A támogatás kizárólag egy jogcímen nyújtható.”


3. § A R. 3. §-át követően a következő 3/A. §-sal egészül ki:

3/A. § (1) Építési telek megvásárlásához igényelt támogatás iránti kérelemhez az építési telek megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződést, a 2/A. § (3) bekezdése szerinti esetben a családok otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződést a kérelemhez csatolni kell.

(2) Az építési telek esetében a támogatás iránti kérelmet legkésőbb az építési telek megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő egy éven belül lehet benyújtani.

(3) Amennyiben az építési telek megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződés az igénylés időpontjáig nem jött létre, azt utólag, a támogatásról szóló döntés közlésétől számított legfeljebb 30 napon belül kell benyújtani. Ennek elmulasztása esetén a támogatást, a kamatmentes kölcsönt egyösszegben vissza kell fizetni.

(4) Az építési telekhez a 2/A. § (3) bekezdése szerinti esetben a családok otthonteremtési kedvezményre vonatkozó támogatási szerződést, ha a támogatás igénylésekor nem áll rendelkezésre, utólag, a támogatásról szóló döntés közlésétől számított legfeljebb 9 hónapon belül kell benyújtani. Ennek elmulasztása esetén a támogatást, a kamatmentes kölcsönt egyösszegben vissza kell fizetni.”


4. § Hatályát veszti a R. 5. § a) pontja.


5. § Ez a rendelet 2016. szeptember 12. napján 19.00 órakor lép hatályba.


Sitke, 2016. szeptember 12.




            /:Morgós István:/                                                       /:Dr. Szijártó Valéria:/

                polgármester                                                            címzetes főjegyző


Kihirdetve: 2016. szeptember 12. napján 18 óra 10 perckor.


Sitke, 2016. szeptember 12.




                                                                                              /:Dr. Szijártó Valéria:/

                                                                                                 címzetes főjegyző