Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (III.28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének a szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 03. 29- 2021. 01. 31

FELHÍVOM A FIGYELMET, HOGY A RENDELET BEÁLLÍTOTT HATÁLYOSSÁGA HIBÁS:

A RENDELET 2017. MÁJUS 1. NAPJÁN LÉP HATÁLYBA!



Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: a Művelődési Ház (9671 Sitke, Hunyadi u. 1.) klubterme, és a nagyterme,

b) hivatali munkaidő: a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. Az engedélyezés szabályai

2. § (1) A házasságkötést hivatali helyiségen kívül a jegyző abban az esetben engedélyezi, ha a helyszínnel rendelkezni jogosult a házasságkötés lebonyolításához előzetesen írásban hozzájárult és a házasságkötéshez a méltó keretek adottak.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínnel rendelkezni jogosult írásbeli hozzájárulását az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(3) A házasságkötéshez a méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötés méltóságához illő helyszín előkészítése (így különösen a díszítés, a berendezés, a megvilágítás, a megfelelő számú férőhely, az esemény külső környezeti hatásoktól való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés feltételeinek a biztosítása a házasulók kötelezettsége. E feltételek különösen az elhelyezés, a hangosítás, az áramszolgáltatás, az italok felszolgálása, gyertyák, virágok, asztal biztosítása.                          

(5) Házasságkötés

a) hétfőtől csütörtökig 19 órától a következő nap hivatali munkaidejének a kezdetéig terjedő időszakban,

b) pénteken 19 órától szombaton 9 óráig,

c) szombaton 19 órától hétfőn 7 óra 30 percig,

d) szabadtéren október 1. és március 31. közötti időszakban,

e) repülő eszközön,

f) vízben, vagy

g) vízen

nem engedélyezhető.

3. Az önkormányzat részére fizetendő díj

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 22000 forintot kell a házasulóknak fizetni.

(2) A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 22000 forintot kell a házasulóknak fizetni.

(3) A hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 32000 forintot kell a házasulóknak fizetni.

(4) A díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző 8. napig Sitke Község Önkormányzata részére kell megfizetni a 11747037-15423641 számú számlára.

(5) Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre közeli halállal fenyegető állapot, vagy a házasuló fél fogyatékossága, illetve 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.

4. Záró rendelkezések

4. § (1) Ez a rendelet 2017. május 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének helyi szabályairól, valamint ezen családi eseményekhez kötődő többletszolgáltatás ellentételezéséért, és az anyakönyvvezetői közreműködésért fizetendő díj mértékéről szóló 8/2012. (III.20.) önkormányzati rendelet.



Sitke, 2017. március 27.





                          Morgós István                                                          Dr. Szijártó Valéria

                           polgármester                                                              címzetes főjegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetése 2017. március 28 –án megtörtént.


Sitke, 2017. március 28.




                                                                                                            Dr. Szijártó Valéria

                                                                                                              címzetes főjegyző