Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (V.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2021. 12. 22

Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (V.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

2021.12.22.

Sitke Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.1

1. § A képviselő-testület a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult. tv.) alapján a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével meghatározza az általa nyújtott és támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, finanszírozásának elveit.

2.2

2. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) Sitke Község Önkormányzata fenntartásában működő közösségi szintérre.

b) A helyi közművelődési feladatok megvalósításában közreműködő civil szervezetekre és egyéb civil szervezetnek nem minősülő egyéb szervezetekre (körök, klubok) és rendezvényeikre.

c) A közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

3. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § (1)3 Az önkormányzat a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése körében az alábbi szolgáltatásokat biztosítja különösen:

a) Helyszín biztosítása a településen működő egyesület és művelődő közösségek számára foglalkozásaik, rendezvényeik megtartásához.

b) Bemutatkozási lehetőség biztosítása a településen működő művelődő közösségek számára:

ba) a település rendezvényein, kulturális és szabadidős programok keretében;

bb) kiállítások, bemutatók rendezésével.

c) Művelődő közösségek tapasztalatszerzésének, szakmai fejlődésének támogatása más településen működő művelődő közösségekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás ösztönzésével, előadások szervezésével.

d) Ünnepek kultúrájának gondozása foglalkozások szervezésével, helyi hagyományok felelevenítésével, és művelődő közösségek ezirányú tevékenységének támogatása útján.

(1a)4 A településen működő civil szervezetek vezetőinek részvételével a polgármester évente civil fórumot szervez. A civil fórum a résztvevők számára lehetőséget biztosít arra, hogy tevékenységükkel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat megtegyék, és bemutassák, értékeljék az általuk képviselt szervezet éves tevékenységét.

(2)5 Az önkormányzat anyagi lehetőségitől függően biztosítja a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését, az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítását, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását, az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását, a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítását, a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

4. A helyi közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatai ellátását közösségi színtér működtetésével biztosítja. A Sitkei Közösségi Színtér a 9671 Sitke, Hunyadi u. 1. szám alatt található épületegyüttesben (hrsz: Sitke 380/9.) működik.

(2) A közösségi színtér formája: a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató tér.

(3) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatai ellátása érdekében „közművelődési szakember II. – művelődési szolgáltatásszervező” végzettséggel rendelkező közalkalmazottat foglalkoztat.

4/A. §6 A közösségi színtér hétfőn 9-11 óráig és 18-20 óráig, szerdán 16-19 óráig, csütörtökön 14-16 óráig, pénteken 16-20 óráig szombaton 16-20 óráig, továbbá a rendezvények ideje alatt tart nyitva.

5. § A 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatok ellátásában együttműködő partner:

a) Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület, 9671 Sitke, József A. u. 1.

b) Sitkei Citerazenekar Kulturális Egyesület, 9671 Sitke, Hunyadi u. 1.

c) Népi Díszítőművészeti Szakkör, 9671 Sitke, Hunyadi u. 1.

d) Nyugdíjas Klub Sitke, 9671 Sitke, Hunyadi u. 1.

e) Római Katolikus Egyházközség, Gérce

f) Evangélikus Egyházközség, Sárvár

6. §7

5. A helyi közművelődési feladatok finanszírozása

7. § Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatai ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet állami finanszírozásból, saját forrása terhére, lehetőség esetén pályázati forrásból biztosítja.

8. § Az önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési színtér beruházás, fejlesztés kiadásait.

9. § Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásában közreműködő szervezetek részére tevékenységük ellátásához, egyedi döntéssel biztosíthatja önkormányzati tulajdonú ingatlan ingyenes használatát.

6. A rendelet felülvizsgálata

10. § (1) Az önkormányzat e rendeletét szükség szerint, de legalább ötévente felülvizsgálja.

(2) A 3. §-ban meghatározott feladatok változása esetén a rendelet módosítására az éves szolgáltatási terv elfogadásával egyidejűleg kerül sor.

7. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 12/2015. (VII.28.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. alcím címét a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. alcím címét a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (1a) bekezdését a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

A 3. § (2) bekezdése a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4/A. §-t a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

7

A 6. §-t a Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.