Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2020. 12. 01- 2021. 05. 30

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében, Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva, Sitke Község Polgármestere a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. §


E rendelet szabályozza a Belügyminiszter által meghirdetett, Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. mellékletének I.8. pontja szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen benyújtott pályázaton a Belügyminiszter által Sitke Község Önkormányzata részére megállapított támogatásból és az Önkormányzat által a 33/2020. (VIII.12.) számú képviselő-testületi határozata alapján vállalt önrészből az Önkormányzat által vásárolt szociális célú tűzifa támogatásra való szociális rászorultság szabályait, az igénylés részletes feltételeit.


2. Az igénylés feltételei, eljárási rendelkezések


2. §


A polgármester által határozattal megállapítandó szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Irodájába kell benyújtani.


3. §


(1) A támogatásból megvásárolt tűzifa jogosultak részére történő átadásáról Sitke Község Önkormányzata igazolható módon gondoskodik.

(2) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A tűzifa átadásáról és átvételéről a 2. melléklet szerinti átadás-átvételi elismervényt kell kitölteni.

(4) Az átvételi elismervényt két példányban kell kiállítani, melyből egy példány a támogatásban részesültet illeti meg.

3. A szociális rászorultság szabályai


4. §


(1) A szociális célú tűzifa támogatás szempontjából szociálisan rászorult az a személy, aki a kérelem benyújtásának az időpontjában

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatásra jogosult és akinek a háztartásában a jövedelem egy főre jutó összege a 82.000 forintot, vagy

b) öregségi nyugdíjban részesül és a háztartásában a jövedelem egy főre jutó összege a 68.000 forintot

nem haladja meg.

(2) A szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság az (1) bekezdés szerint szociálisan rászorult részére állapítható meg.

(3) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa adható.

4. Záró rendelkezések


5. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. május 31-én hatályát veszti.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.


Sitke, 2020. november hónap 30. nap


                           Morgós István s.k.                                              dr. Szijártó Valéria s.k.

                            polgármester                                                       címzetes főjegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetése 2020. november hónap 30 – n  megtörtént.


Sitke, 2020. november hónap 30. nap

                                                                                                          

dr. Szijártó Valéria s.k.                                                   címzetes főjegyző