Szakonyfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2016. 12. 01- 2023. 02. 28

Szakonyfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

 

1. § E rendeletet kell alkalmazni a köztemető tulajdonosának, fenntartójának, üzemeltetőjének, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek (továbbiakban: temetkezési szolgáltatók), továbbá mindazoknak, akiknek a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységek ellátása során, azzal összefüggésben jogaik keletkeznek, és reájuk kötelezettségek hárulnak.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

 

2. § Szakonyfalu község köztemetője: 09 hrsz-on nyilvántartott, 3823 m2 nagyságú terület.

3. § (1) A köztemető tulajdonosa és fenntartója Szakonyfalu Község Önkormányzata.

(2) A köztemető fenntartójának feladata a temető kegyeleti méltóságának őrzése.

(3) A köztemető fenntartója gondoskodik a ravatalozó tisztántartásáról, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek biztosításáról.

4. § A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot, az üzemeltetőt nem terheli.​

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai 

 

5. § A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap lehet temetni. Vasárnap és ünnepnapokon is lehetséges a temetés hatósági elrendelés, vagy munkaszüneti napok torlódása esetén.​

6. § A köztemetőt az üzemeltető folyamatosan nyitva tartja.

7. § A temető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a temető főbejáratánál kell közzétenni.​

8. § A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.​

9. § A vízvételi lehetőséget a köztemető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

10. § A köztemetőbe állatot- kivéve vakvezető kutya - bevinni tilos.

11. § A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

12. § A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

13. § A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen víz.

14. § A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovas kocsi csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.​

15. § A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja. A temetőben történő faültetéshez a temető tulajdonosának írásbeli hozzájárulása szükséges.​

16. § A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehet.

17. § A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

18. § Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

19. § A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.​

4. Temetési helyek kialakításának rendje

 

20. § Temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 2,10 m x 0,90 m

b) kettős sírhely: 2,10 m x 1,80 m

c) urnasírhely: 0,80 m x 0,60 m.

21. § A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm. A sorok között 0,60 m-1 m távolságot kell hagyni. ​

5. A nyilvántartás 

 

22. § A kegyeleti jogok gyakorlása céljából törvény alapján nyilvántartásokat kell vezetni.

23. § Az üzemeltető gondoskodik a nyilvántartó könyvek vezetéséről, a tárolt személyes adatok biztonságáról.

6. A temetési helyekre vonatkozó szabályok

 

24. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) urnasírhely esetén 25 év.

25. § (1) A temetési helyekre vonatkozó megváltási/újraváltási díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

 (2) A temetési szolgáltatók által fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

 (3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díját az 1. melléklet tartalmazza.   

(4) A temető fenntartási hozzájárulást a vállalkozóknak naponta, temetkezési helyenként külön-külön kell megfizetniük.

(5) A rendeletben meghatározott díjtételek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

26. § A sírhelyek használati ideje az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható. ​

27. § A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, illetve az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

28. § Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a rendelkezési jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati időt meghosszabbítja (újraváltás).​

29. § Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.​

30. § A lejárt és újra nem váltott, vagy újra nem váltható síron lévő síremlékről az üzemeltető az újraváltásra meghirdetett határidő leteltét követően köteles a sírhely felett korábban rendelkezésre jogosultat – vagy a nyilvántartásban fellelhető utolsó betemetés megrendelőjét – írásban figyelmeztetni a síremlék bontására és elszállításával kapcsolatos kötelezettségére. Ha az írásbeli figyelmeztetése ellenére a kötelezett a sírhely lejártát követő 6 hónapon belül sem tett eleget kötelezettségének, a síremlék lebontható és értékesíthető.​

31. § A temetkezésre használt helyek magán- és jogi személyek között csere, adás-vétel, ajándék tárgyai nem lehetnek.

32. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.​

7. A temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység 

ellátásának rendje, összhangja

 

33. § A vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt köteles az üzemeltetőnek bejelenteni az elvégendő munkák jellegét, a vállalkozó nevét és elérhetőségét (székhely, telefonszám). A vállalkozó a befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

34. § A vállalkozónak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.

8. Záró rendelkezések

 

35. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Szakonyfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének az 5/2001. (VI.21.) önkormányzati rendelete.





1. melléklet a 11/2016.(XI.30.) önkormányzati rendelethez



I.

Temetési helyekre vonatkozó megváltási/újraváltási díj:

a) egyes sírhely:  2.000,- Ft;

b) kettes sírhely: 4.000,- Ft;

c) urnasírhely:    1.000,- Ft/sírhely.


II.

A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 10.000,- Ft (létesítmény igénybevételi díj: 5.000,- Ft, felügyeleti díj: 5.000,- Ft)


Igény esetén halott hűtés díja: 1.500,- Ft/nap



III.

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja:

a) sírbolt, síremlék tisztítás, betűvésési munkák esetén :            1.200,- Ft/nap,

b) sírbolt, síremlék állítás, egyéb munkák esetén:                      1.700,- Ft/nap.