Szakonyfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag ellátásról

Hatályos: 2022. 09. 29- 2023. 03. 30

Szakonyfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag ellátásról

2022.09.29.

Szakonyfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 2. §-a és 32. § (3) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális tüzelőanyag ellátásának helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. § E rendeletet kell alkalmazni

a) Szakonyfalu Község Önkormányzata illetékességi területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt és letelepedett személyekre;

c) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

d) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

2. § (1) A Képviselő-testület egyszeri alkalommal, házhozszállítással tűzifát biztosít azon kérelmezőnek, aki

a) a bejelentett lakóhelyén vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és lakóingatlanát tűzifával fűti, továbbá

b) Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó támogatás) jogosult vagy

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő család tagja vagy

d) 65 éven felüli vagy

e) fogyatékossági támogatásban részesül vagy

f) igénybe veszi a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat családgondozói tevékenységét,

és a vele azonos lakcímen/tartózkodási helyen életvitelszerűen együtt élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át.

(2) A képviselő-testület a készlet erejéig, az igénylések beérkezési sorrendjében e rendelet 3. §-a figyelembevételével egyszeri alkalommal, házhozszállítással tűzifát biztosít a tárgyévben 80. életévét betöltött azon kérelmezőnek, aki a bejelentett lakóhelyén vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és lakóingatlanát tűzifával fűti.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(2) A jogosult kérelmező részére legfeljebb 2 m3 tűzifa biztosítható.

4. § A szociális célú tűzifa támogatás megítélésénél előnyt jelent elsődlegesen a 2. § (1) bekezdés b) – f) pontjaiban foglalt minél több feltétel megléte, másodlagosan a kérelmező által a kérelemben feltüntetett azonos lakcímen/tartózkodási helyen életvitelszerűen együtt élők egy főre eső jövedelmének figyelembevétele.

5. § (1) A Rendelet 2. § (1) bekezdése vonatkozásában nem állapítható meg szociális célú tűzifa támogatás, amennyiben a kérelmező vagy a kérelmezővel azonos lakcímen/tartózkodási helyen együtt élő személyek valamelyike erdőgazdálkodó vagy erdőtulajdonos.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tűzifa természetbeni támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel. E rendelkezés megsértése a következő évi támogatásból való kizárást vonja magával.

6. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2022. november 29. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átadás-átvételi elismervény aláírásával igazolja.

7. § A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára megállapított központi támogatás, valamint az önkormányzat által e célra biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

8. § Ez a rendelet 2022. szeptember 29-én lép hatályba, és 2023. március 31-én hatályát veszti.