Orfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014 (IX.10.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek támogatásáról

Hatályos: 2014. 09. 11

Orfalu Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 26. §-ban és 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az újszülöttek támogatásáról a következő rendeletet alkotja:


1. § E rendelet célja, hogy Orfalu község népességtartó ereje, demográfiai mutatói emelkedjenek, az újszülöttek (továbbiakban: gyermek) életkörülményei javuljanak.


2. § (1) A rendelet hatálya Orfalu közigazgatási területén, gyermeke születését megelőzően legalább féléves, folyamatos Orfalu községbeli állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a községben lakó személyekre terjed ki.


(2) Újszülöttek támogatása akkor nyújtható, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum tízszeresét.


3. § (1) Az újszülöttek támogatásának (továbbiakban: támogatás) formája egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli támogatás.


(2) A támogatás összege gyermekenként 30.000,- Ft, azaz Harmincezer forint.


(3) A támogatást gyermekenként csak az egyik szülő jogosult igénybe venni.


(4) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő 180 napos, jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani az Alsószölnöki Közös Önkormányzati Hivatalban.


(5) A kérelem benyújtásakor be kell mutatni a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát és lakcímkártyáját, továbbá igazolni kell a család egy főre eső jövedelmét a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozóan.


4. § A támogatás iránti kérelmet a polgármester bírálja el. A támogatási összeget a polgármester személyesen, készpénzben adja át a jogosultnak.


5. § E rendeletben megállapított támogatások fedezetére Orfalu Községi Önkormányzat mindenkori tárgyévi költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.


6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről - hirdetőtáblán történő közzététellel - a jegyző gondoskodik.