Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag ellátásról

Hatályos: 2022. 12. 15- 2023. 03. 30

Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag ellátásról

2022.12.15.

Orfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 2.§-a és 32. § (3) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális tüzelőanyag ellátásának helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. § E rendeletet kell alkalmazni

a) Orfalu Községi Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt és letelepedett személyekre;

c) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

d) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

2. § (1)1 A Képviselő-testület egyszeri alkalommal, házhozszállítással tűzifát biztosít azon kérelmezőnek, aki

a) bejelentett lakóhelyén vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és lakóingatlanát tűzifával fűti, továbbá

b) Szt. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó támogatás) jogosult vagy

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő család tagja vagy

d) 65 éven felüli vagy

e) fogyatékossági támogatásban részesül vagy

f) igénybe veszi a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat családgondozói tevékenységét, és a vele azonos lakcímen/tartózkodási helyen életvitelszerűen együtt élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 500 %-át.

(2) A képviselő-testület a készlet erejéig, az igénylések beérkezési sorrendjében e rendelet 3. §-a figyelembevételével egyszeri alkalommal, házhozszállítással tűzifát biztosít a tárgyévben 80. életévét betöltött azon kérelmezőnek, aki a bejelentett lakóhelyén vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és lakóingatlanát tűzifával fűti.

3. § (1) A szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(2) A jogosult kérelmező részére legfeljebb 2 m3 tűzifa biztosítható.

4. § A szociális célú tűzifa támogatás megítélésénél előnyt jelent elsődlegesen a 2. § (1) bekezdés b) – f) pontjaiban foglalt minél több feltétel megléte, másodlagosan a kérelmező által a kérelemben feltüntetett azonos lakcímen/tartózkodási helyen életvitelszerűen együtt élők egy főre eső jövedelmének figyelembevétele.

5. § (1) A Rendelet 2. § (1) bekezdése vonatkozásában nem állapítható meg szociális célú tűzifa támogatás, amennyiben a kérelmező vagy a kérelmezővel azonos lakcímen/tartózkodási helyen együtt élő személyek valamelyike erdőgazdálkodó vagy erdőtulajdonos.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tűzifa természetbeni támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel. E rendelkezés megsértése a következő évi támogatásból való kizárást vonja magával.

6. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2022. november 29. napjáig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átadás-átvételi elismervény aláírásával igazolja.

7. § A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára megállapított központi támogatás, valamint az önkormányzat által e célra biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

8. § Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, 2023. március 31-én hatályát veszti.

1

A 2. § (1) bekezdése az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.