Magyarlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (VIII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak használatának egyes szabályairól

Hatályos: 2015. 09. 16- 2015. 10. 12

Magyarlak Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjában, 34. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed a Magyarlak Község Önkormányzata kezelésében lévő helyi közutakra.


(2) A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti

a) helyi közúton közlekedő járműre,

b) az a) pont szerinti jármű üzembentartójára, tulajdonosára, a járművet használatra átvevő személyre (a továbbiakban együtt: üzembentartó),

c) helyi közút melletti ingatlan használójára, tulajdonosára,

d) helyi közutat nem közlekedési célból igénybe vevőre.


(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek (útvonalengedélyhez kötött járművek) közlekedéséhez szükséges közútkezelői hozzájárulásra.


(4) E rendelet alkalmazásában kereskedő alatt az 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerinti ipari tevékenység folytatóját, üzlet alatt a Korm. rendelet szerinti telepet, kereskedelmi tevékenység alatt a Korm. rendelet szerinti ipari tevékenységet is érteni kell.


2. A behajtás korlátozása és a behajtási engedély

2. §

(1) A képviselő-testület a helyi közúthálózat biztonságos használatának elősegítése és a közutak védelme érdekében a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdés l) pontja szerinti „Súlykorlátozás” jelzőtábla és „Kivéve engedéllyel” feliratú kiegészítő tábla kihelyezésével korlátozza a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (járműszerelvénnyel) történő közlekedést a rendelet 1. mellékletében meghatározott utakon.


(2) Az (1) bekezdés szerinti korlátozás nem terjed ki a közfeladatot ellátó járművekre.


3. §

(1) A 2. § (1) bekezdés szerinti korlátozás alól a közút kezelője behajtási engedély kiadásával mentesítheti

a) a jármű üzembentartóját,

b) a súlykorlátozással érintett közútról megközelíthető üzletet működtető kereskedőt, az üzlet működéséhez szükséges, a kereskedő részére végzett – elsősorban közúti áruszállítási – tevékenység céljára használt járműre tekintettel,

c) a súlykorlátozással érintett közútról megközelíthető ingatlan tulajdonosát vagy az ingatlanban lakcímmel, székhellyel (telephellyel) rendelkező személyt, az ingatlanon végzendő építőipari kivitelezési tevékenységhez, tüzelőanyag-szállítás vagy költözés céljából igénybe vett járműre tekintettel.


(2) Az (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti személy akkor jogosult behajtási engedély iránti kérelem benyújtására, ha a jármű üzembentartója Magyarlak község területén lakóhellyel vagy székhellyel (telephellyel) nem rendelkezik.


(3) A behajtási engedély iránti kérelmet legkésőbb 2 munkanappal a behajtást megelőzően a Csörötneki Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Magyarlaki Kirendeltségén (9963 Magyarlak, Kossuth Lajos út 173.) lehet benyújtani a 2. melléklet szerinti nyomtatványon.


(4) A korlátozással érintett közútra történő behajtásért a kérelmezőnek a behajtási engedély iránti kérelem benyújtásakor a 3. mellékletben meghatározott díjat kell fizetnie. A díjat a kérelemben megjelölt járművenként kell megállapítani és megfizetni.


(5) A behajtási engedély iránti kérelemhez mellékelni kell

1. a kérelmező lakcímét vagy székhelyét (telephelyét) igazoló okirat másolatát,

2. a kérelemmel érintett jármű forgalmi engedélyének, lassú jármű esetén igazoló lapjának másolatát,

3. a (4) bekezdés szerinti díj befizetését igazoló bizonylatot.


(6) Az (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti kérelmező nem köteles kérelméhez mellékelni az (5) bekezdés 2. pontja szerinti dokumentumot, ha a jármű forgalmi rendszáma a kérelem benyújtásakor nem ismert.


4. §

(1) A behajtási engedély a kiadás napjától az engedélyben megjelölt időpontig érvényes. Az engedély érvényességének időtartama 1 nap, 1 hét, 1 hónap vagy 1 év lehet.


(2) Mezőgazdasági vontató, lassú jármű, munkagép vagy a 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kérelmező esetében csak 1 éves behajtási engedély állítható ki.


(3) A 3. § (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti kérelmező részére legfeljebb 3 darab, forgalmi rendszámot nem tartalmazó behajtási engedély állítható ki.


(4) A behajtási engedély kizárólag az abban meghatározott járművel történő behajtásra jogosít, más járműre nem érvényes. A 3. § (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti kérelmező esetében a 3. § (2) bekezdés szerinti üzembentartó valamennyi járművére érvényes, de legfeljebb a kérelemben megjelölt számú járműre.


(5) A behajtási engedély a korlátozással érintett valamennyi közútra, útszakaszra érvényes.


(6) Az eredeti behajtási engedélyt a jármű vezetőjének magánál kell tartania és azt ellenőrzéskor az ellenőrzést végző személynek bemutatnia.


(7) Az engedélyről másolatot készíteni tilos.


5. §

(1) Mentesül a 3. § (4) bekezdés szerinti díjfizetési kötelezettség alól

a) az a kérelmező, aki Magyarlak községben lakcímmel, székhellyel (telephellyel) rendelkezik, és akinek Magyarlak Község Önkormányzata felé az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adó és a települési adóról szóló önkormányzati rendelet szerinti járműadó tekintetében lejárt adótartozása nincs,

b) az önkormányzati beruházási munkálatokban részt vevő jármű üzembentartója,

c) az építőipari kivitelezési tevékenységhez, tüzelőanyag-szállítás vagy költözés céljából igénybe vett jármű esetén a 3. § (1) bekezdés c) pontja szerinti kérelmező.


(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feltétel fennállását az önkormányzati adóhatóság igazolja.


6. §

(1) A behajtási engedélyekről a Hivatal nyilvántartást vezet, amely tartalmazza

a) a jogosult

aa) nevét, megnevezését,

ab) lakcímét, székhelyét (telephelyét),

ac) elérhetőségét,

b) a jármű forgalmi rendszámát,

c) az engedély érvényességének időtartamát, és

d) a behajtási engedély nyilvántartási számát.


(2) A behajtási engedély cseréje, pótlása iránti kérelem az engedély érvényességének ideje alatt szükség esetén bármikor előterjeszthető. A behajtási engedély cseréjére az eredeti behajtási engedély egyidejű visszaszolgáltatásával van lehetőség. A behajtási engedély cseréjéért, pótlásáért 500 forint pótdíjat kell fizetni.


7. §

(1) A jármű üzemeltetője személyében történő változáskor a behajtási engedélyt a Hivatal részére vissza kell szolgáltatni.


(2) Ha a behajtási engedély érvényességi ideje nem járt le, a jogosult a behajtási engedély egyidejű visszaszolgáltatásával másik járműre igényelhet behajtási engedélyt, ha a jármű megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a visszaszolgáltatott behajtási engedélyben meghatározott járműét.


(3) A (2) bekezdés szerinti új behajtási engedély érvényességének határnapja megegyezik a visszaszolgáltatott behajtási engedélyével.


8. §

(1) A behajtási engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni, ha

a) a kérelmező a kérelemben valótlan adatokat közölt,

b) a behajtási engedélyt nem az arra jogosult használta,

c) a behajtási engedélyt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használták, vagy

d) a jogosult a behajtási engedély érvényessége alatt nem felel meg az 5. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltaknak.


(2) Újabb behajtási engedély iránti kérelem előterjesztésekor nem jogosult a kérelmező az 5. § (1) bekezdés szerinti díjmentességre, ha tőle a behajtási engedély az (1) bekezdésben foglaltak miatt visszavonásra került.


3. A helyi közút nem közlekedési célú igénybevétele

9. §

(1) A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéhez (a továbbiakban: igénybevétel) szükséges közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet legkésőbb 10 munkanappal az igénybevételt megelőzően a Hivatal Magyarlaki Kirendeltségén (9963 Magyarlak, Kossuth Lajos út 173.) lehet benyújtani a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM (a továbbiakban: miniszteri rendelet) rendelet 6. § (1) bekezdése szerint.


(2) Az igénybevételért a 4. melléklet szerinti díjat kell fizetni.


(3) A kérelemhez mellékelni kell a (2) bekezdés szerinti díj befizetését igazoló bizonylatot.


(4) A közútkezelői hozzájárulásban a közút kezelője feltételként írhatja elő, hogy

a) a közút igénybevétele a közlekedés biztonságának veszélyeztetése nélkül, a forgalmi rend zavartalanságának folyamatos biztosítása mellett történhet, a közlekedésre irányadó szabályok betartása mellett;

b) az igénybevevő a közút használata során végzett munkálatok idején – ide nem értve a kizárólag tárolás céljára szolgáló időtartamot – köteles személyesen vagy meghatalmazottja útján állandó jelenlétet biztosítani;

c) a közútban, műtárgyaiban és tartozékaiban, valamint az igénybevett útszakasszal érintett nyomvonalas létesítményekben keletkezett károk helyreállítása az igénybevevő kötelezettsége, azzal, hogy a helyreállítás kizárólag az Önkormányzattal egyeztetett módon, időben és tartamban végezhető;

d) az igénybevétel a közútkezelő fenntartási, üzemeltetési feladatainak ellátását vagy hálózatfejlesztési és korszerűsítési terveinek, programjainak végrehajtását nem akadályozhatja vagy veszélyeztetheti;

e) az igénybevétel harmadik személy részére nem engedhető át.


(5) A közút nem közlekedési célú igénybevételére és a közút melletti ingatlan használatára, útcsatlakozás létesítésére a rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, a 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet és a miniszteri rendelet az irányadó.


4. Záró rendelkezések

10. §

(1) A képviselő-testület a behajtási engedéllyel összefüggő önkormányzati feladat- és hatásköreit a polgármesterre ruházza át.


(2) A rendelet alapján származó bevételt az önkormányzat a helyi közúthálózat fejlesztésére és közútkezelési feladatainak ellátására használja fel.


11. §

(1)-(4) [1]


12. §

Ez a rendelet 2015. szeptember 15-én lép hatályba.


[1]

Hatályát vesztette a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján, hatálytalan 2015.09.16-tól.