Magyarlak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (VIII.12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2020. 09. 01- 2020. 09. 01

Magyarlak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, továbbá a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 18. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §

A rendelet hatálya Magyarlak község közigazgatási területén lévő valamennyi – üzemelő és lezárt – köztemetőre, továbbá ezek működésével, valamint a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre terjed ki.


2. §

(1) A község területén működő köztemetők:

a) Boldog Brenner János úti temető (0122/1 és 0120/10 hrsz.),

b) Háromházi temető (0209/2 hrsz.).


(2) Lezárt köztemető: Kossuth Lajos úti temető (247 hrsz.).


(3) A Magyarlak község helyi építési szabályzatáról szóló 7/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelet alapján a lezárt temető területe kegyeleti parkká alakítandó, és akként kezelendő.


2. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

3. §

(1) A köztemetők létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről Magyarlak Község Önkormányzata gondoskodik.


(2) A temetőt római folyószámmal ellátott sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat arab folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.


(3) A gyermek, az egyes, a kettős és az urnasírhelyek, valamint a sírboltok külön sírhelytáblában, vagy ha az nem lehetséges, külön sorokban alakíthatók ki.


(4) Az elhunytak eltemetése az alábbi temetési helyekre történhet:

a) gyermek sírhely,

b) egyes sírhely,

c) kettős sírhely,

d) sírbolt (kripta),

e) urnasírhely,

f) urnasírbolt.


(5) A sírhelyeket a betemetés alatt álló sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


(6) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat sírhelyben (rátemetéssel), urnafülkében, urnasírhelyben vagy urnasírboltban lehet elhelyezni. A hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.


4. §

(1) A sírhelyek méretei:

a) gyermek sírhely          hossza 1,5 m, szélessége 0,6 m, mélysége legalább 1,6 méter;

b) egyes sírhely              hossza 2,3 m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter;

c) kettős sírhely              hossza 2,3 m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter;

d) urnasírhely                 hossza 0,8 m, szélessége 0,6 m, mélysége legalább 1 méter.


(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,6 m.


(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,2 m) történő koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljzatának a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírba még két urna helyezhető el.


(4) Kettős sírhelybe elhelyezett koporsóra három urna rátemethető.


(5) Egy urnasírhelybe négy urna temethető.


(6) A temetkezési helyeket összevonni nem lehet.


(7) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek, síremlékek legnagyobb magassága: 1,5 m, mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.


(8) A sírgödröt – a természetes, talajban lebomló anyag felhasználása kivételével – kifalazni tilos. Amennyiben a sírhely, sírbolt köré szilárd burkolat kerül, csúszásmentes felülettel kell kivitelezni.


5. §

(1) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárás tényét és időtartamát hirdetményben kell közölni, melyet tájékoztató táblán a temető területén ki kell függeszteni. A lezárt táblába csak rátemetéssel, kettős sírba, vagy sírboltba lehet temetni.


(2) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli


3. A temetési helyek használati ideje és díja

6. §

(1) A temetési hely feletti rendelkezési (használati) jog annak megváltása napján kezdődik.


(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog és meghosszabbításának (újraváltás) időtartamára a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 18. § (1) bekezdés a)-d) pontjában foglaltak az irányadók.


(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog az eltemetni kívánt személy halálát megelőzően is megváltható. Az előreváltott temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhelyet fejfával vagy síremlékkel jelölni. Amennyiben e kötelezettségének a megváltástól számított 1 éven belül nem tesz eleget, a temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog megszűnik.


(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogot megszerző személy köteles az üzemeltetőt 30 napon belül tájékoztatni, nevének, lakcímének, egyéb elérhetőségének megadásával.


7. §

(1) A temetési helyek egyszeri megváltásáért és újraváltásáért fizetendő díjakat az 1. melléklet tartalmazza.


(2) A temetés hely megváltásának díját a temetést megelőzően kell megfizetni.


(3) A temetés hely újraváltásának díját legkorábban a rendelkezési jog lejártának időpontját megelőző 1 évvel lehet megfizetni.


(4) A rátemetés a temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.


(5) Rátemetés csak olyan temetési helyre történhet, amely feletti rendelkezési jog megváltásra (újraváltásra) került.


(6) Az Önkormányzat a rendelkezési jog lejáratának évét megelőző év október 31. napjáig felhívja a rendelkezésre jogosultak figyelmét a rendelkezési jog megszűnésére. A figyelemfelhívást az Önkormányzat a temetőben kifüggeszti.


4. A köztemetők rendje

8. §

(1) A köztemetők nyitvatartása:

a) nyári időszámítás esetén: 08.00 - 20.00 óráig;

b) téli időszámítás esetén: 08.00 - 17.30 óráig; ebből október 30. és november 3. között 07.00 - 22.00 óráig.


(2) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az Önkormányzat gondoskodik. A temetőben keletkező hulladékot a temetőben lévő hulladéktároló konténerben szabad elhelyezni.


(3) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni. A síremlékek karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén annak létesítője, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.


(4) A temető területén csak sírok, síremlékek, sírboltok, urnafülkék díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el. Egyéb, engedély nélkül elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat az Önkormányzat eltávolíthatja, illetve eltávolítására az érintett felhívható.


(5) Tilos

a) a sírhelyeket, sírboltokat kerítéssel körülhatárolni;

b) a temető területén – a fenntartó kivételével – fát, cserjét ültetni, kivéve a sírhelyre ültetett növényzetet, amely teljes kifejlettségében nem lehet magasabb 1,5 méternél, és a sírhely méretét nem haladhatja meg;

c) a temetőben vegyszeres gyomirtást végezni;

d) a temető területére állatot bevinni, kivéve a vakvezető kutyát;

e) a temetőbe gépjárművel behajtani és ott közlekedni, kivéve a súlyos mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési szolgáltató temetkezési tevékenységében részt vevő járművet;

f) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen elhelyezni;

g) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni;

h) háztartási hulladékot a (2) bekezdésben meghatározott hulladéktárolóban vagy a temető területén elhelyezni;

i) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni;

j) a temető területén minden olyan magatartást tanúsítani, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzését sérti;

k) a temetőben virágot, vagy bármilyen más tárgyat árusítani.


9. §

(1) A temetkezési szolgáltatást, illetve a temetőben egyéb vállalkozási tevékenységet végző személy a tevékenység megkezdését megelőzően az üzemeltetőnek köteles bejelenteni

a) nevét (megnevezését), címét (székhelyét), elérhetőségét,

b) a tevékenység megkezdésnek időpontját és időtartamát,

c) az érintett sírhelyet.

A bejelentéshez mellékelni kell a temetési hely rendelkezési jogosultjának a munka elvégzéséhez történő hozzájárulását igazoló irat másolatát. Bejelentés hiányában a temetőben munka nem végezhető.


(2) Magyarország nemzeti ünnepein, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdés szerinti munkaszüneti napokon, vasárnap, továbbá búcsúztatás és temetés időtartama alatt a köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatás kivételével – vállalkozási tevékenység nem végezhető.


(3) A temetőben munka csak a 8. § (1) bekezdés szerinti nyitva tartási időszakban és úgy végezhető, hogy az ne sértse a látogatók kegyeleti érzéseit, illetve ne akadályozza az üzemeltetői feladatok ellátását.


(4) A sírhelyet az üzemeltető jelöli ki. Sírásás csak a kijelölést követően végezhető.


(5) A ravatalozót a temetkezési szolgáltató az (1) bekezdés szerinti bejelentést követően, a tevékenység bejelentés szerinti megkezdésének időpontját megelőző 2 órával jogosult átvenni, és a tevékenység befejezését követően köteles az eredeti állapotnak megfelelően visszaadni.


(6) Síremléket felállítani, bontani csak a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával szabad.


(7) A síremlék építéséből, felújításából, bontásából keletkezett törmeléket, egyéb hulladékot a vállalkozónak a munkavégzés befejezésekor a temetőből el kell szállítania.


10. §

(1) Az Önkormányzat a temetőkről nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet vezet. A nyilvántartó könyv a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 18. § (2) bekezdésében és a Vhr. 41. § (1) bekezdésében foglalt adatokon túl tartalmazza a temetési hely megváltásának utolsó időpontját, a rátemetés feltételeit, fertőző betegségben elhunytnál a halál okát, a temetkezési szolgáltatást végző megjelölését, a veszélyes sírjel megjelölését az annak elhárítására tett intézkedésekkel és időpontjukkal, a lezárás tényét és elrendelésének időpontját, valamint a megszüntetés tényét és időpontját.


(2) A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halott nevét és sírhelyének pontos megjelölését tartalmazza.


(3) Az Önkormányzat a temetőről térképet készíttet, amelyet a temető bejáratánál kifüggeszt.


11. §

(1) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges üzemeltetési feladatok ellátása érdekében, a temető létesítményeinek igénybevételéért a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző igénybevételi díjat nem köteles fizetni.


(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző a 2. mellékletben meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat fizet.


(3) A (2) bekezdés szerinti díjat a kötelezettnek – a tevékenység megkezdése előtt – az Önkormányzat 11747068-15423919 számú számlájára kell megfizetnie.


5. Záró rendelkezések

12. §

(1) Ez a rendelet 2020. szeptember 1-jén lép hatályba.


(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ttv. és a Vhr. rendelkezései az irányadók.


(3) Hatályát veszti

a) a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 7/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet,

b) a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 7/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 12/2014. (XII. 1.) önkormányzati rendelet.


13. §

Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.



1. melléklet a 8/2020. (VIII. 12.) önkormányzati rendelethez



Sírhely megváltási díjak



A

B

nettó díj

1.

Gyermek sírhely

3.500,- Ft

2.

Egyes sírhely

5.000,- Ft

3.

Kettős sírhely

10.000,- Ft

4.

Urnasírhely

5.000,- Ft

5.

Sírbolt

150.000,- Ft

6.

Urnasírbolt

30.000,- Ft



Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.






2. melléklet a 8/2020. (VIII. 12.) önkormányzati rendelethez



Temető-fenntartási hozzájárulási díjak



A

B

1.

Sírbolt, síremlék állítás

4.000,- Ft/nap

2.

Sírbolt, síremlék felújítás, karbantartás,

vállalkozásszerűen végzett sírgondozás, díszítés,

egyéb munkák

2.000,- Ft/nap



Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.