Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 11. 16
a szociális célú tűzifa támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
A tervezet a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. melléklet I. 2.2.1. pont szerinti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen kapott, 15 erdei m3 mennyiségű kemény lombos tűzifa vásárlására fordítható támogatásból beszerzésre kerülő tűzifának, mint természetbeni szociális ellátásnak az igénylésére, megállapítására és juttatására vonatkozó helyi szabályokat tartalmazza.
A rendelet értelmében a pályázati kiírásban meghatározott helyzetben lévő személyek (pl. aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára vagy települési támogatásra, különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos települési támogatásra jogosultak, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban élők) a támogatás megállapítása során előnyt élveznek.
A tűzifa rászorulók részére történő mielőbbi eljuttatása érdekében a kérelmek benyújtására november hónapban van lehetőség, így a jogosultak már a jelenlegi fűtési szezonban felhasználhatják a kapott tűzifát.
A tervezet a pályázati feltételekkel összhangban rögzíti, hogy a támogatás rászorulók részére történő eljuttatása ingyenesen történik. A rendelet kimondja azt is, hogy a tűzifa átadása csak átvételi elismervénnyel történhet.
A támogatás felhasználásának felgyorsítása érdekében a képviselő-testület önkormányzati hatáskörét a polgármesterre ruházza át.