Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a falugondnoki szolgáltatás megszervezésével összefüggő önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a falugondnoki szolgáltatás megszervezésével összefüggő önkormányzati rendeletek módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és az 1. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 104. § (1) bekezdése szerint a kincstár a törzskönyvi jogi személyekről - ideértve a helyi önkormányzatot is - törzskönyvi nyilvántartást vezet. A törzskönyvi nyilvántartás közhiteles hatósági nyilvántartásnak minősül. Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 167/A. § (1) bekezdés 4. pontja, továbbá (2) bekezdés 15. pontja alapján a törzskönyvi nyilvántartás tartalmazza a törzskönyvi jogi személy közfeladatát, alaptevékenységeit a kormányzati funkciók rendje szerint, illetve létesítő, módosító és megszüntető okiratát digitalizált, vagy elektronikus formában. Az Ávr. 167/E. § (2) bekezdés b) pontja rögzíti, hogy létesítő okirat a helyi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata. Az Ávr. 167/C. § (2) bekezdés c)-d) pontja értelmében a helyi önkormányzat a 167/A. § (1), (2) és (4) bekezdésében meghatározott adatának módosítását, a szervezeti és működési szabályzatát érintő módosítást a módosított szervezeti és működési szabályzat vagy a módosuló adat megváltozásáról szóló határozata csatolásával, változás-bejelentési kérelem benyújtásával kéri. Az SZMSZ 2. mellékletét ezért a tervezet kiegészíti a 107055 Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás kormányzati funkcióval. A 107051 kormányzati funkció megnevezése 2019.01.01-i hatállyal módosult, ezért az SZMSZ magasabb szintű jogszabályhoz való igazítása is szükséges.
A 2. §-hoz
Az önkormányzat által megszervezett szociális alapszolgáltatások köre 2022. január 1-jétől kibővül a falugondnoki szolgáltatással.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A falugondnoki szolgáltatás közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alap- és kiegészítő feladatai, valamint az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások kerülnek megállapításra. A képviselő-testület élve az Szt. 90. § (3) bekezdésében biztosított lehetőséggel - mint ellátási kötelezettséggel nem rendelkező önkormányzat -, csak saját települése lakosai részére biztosítja az ellátást. A tervezet az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendeletre hivatkozással ismerteti a falugondnoki szolgáltatás szolgáltatási elemeit. A rendelet hangsúlyozza a szolgáltatás térítési díjmentességét.
Az 5. §-hoz
A Térítési díj alcím sorszáma eggyel emelkedik.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.