Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2022. 10. 29

Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.29.
az avar és kerti hulladék égetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet-tervezet az avar és kerti hulladék égetésének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó szabályairól szóló 1/2021. (I. 4.) önkormányzati rendelet szabályozási alapjaiból kiindulva, az 59/2022. (IX. 15.) Kt. határozatban megállapított feltételek alkalmazásával tartalmazza a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 48. § (4) bekezdés b) pontja szerinti avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi szabályokat.
A tervezet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 19. § (1) bekezdése, a Kvt. 48. § (3) bekezdése, továbbá a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 20. § (2) bekezdése és 8/A. § (1) bekezdése alapján a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály részére véleményezésre megküldésre került. Az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv harminc napon belül szakmai véleményéről nem tájékoztatta az önkormányzatot.
A képviselő-testület – egyetértve a 2021. évi XCIX. törvény 189. §-ához fűzött indokolással – szükségesnek tartja az avar és kerti hulladék (a továbbiakban együtt: kerti hulladék) szabadtéri égetésének biztosítását a továbbiakban is. A lakossági jelzések figyelembe vételével, az Alaptörvény XXI. cikk (1) bekezdésében foglalt egészséges környezethez való jog érvényesülésének elősegítése, a levegőszennyezés mértékének csökkentése érdekében azonban időben korlátozza a növényi eredetű kerti hulladékok szabadtéri égetését. Míg korábban egész évben, hetente 2 napon volt lehetőség az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítésére, addig a jövőben a nyári hónapokban a tevékenység tiltott lesz, és az év többi részében is hetente csak 1 napon engedélyezett. Falusi környezetben ugyanakkor indokolt a zöldterületek nagysága, a kiskerti, zártkerti növénytermesztéssel és -gondozással együtt járó hulladékképződés miatt a kerti hulladék égetésének biztosítása.
Az önkormányzat keresi a zöldhulladék, különösen a fás szárú növényi eredetű hulladék kezelésének, hasznosításának lehetőségét, ami megteremtheti az alapját a rendelet hatályon kívül helyezésének.