Magyarlak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők bankszámla-hozzájárulásáról és munkaszüneti napjáról

Hatályos: 2022. 02. 22
a köztisztviselők bankszámla-hozzájárulásáról és munkaszüneti napjáról
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 226. § (7) bekezdése szerint a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselő részére a 143. § (2) bekezdése szerinti bankszámla-hozzájárulás a helyi önkormányzat képviselő-testületének rendeletében meghatározott módon és mértékben nyújtható. A Kttv. 143. §-a alapján a kormánytisztviselőt (ideértve a köztisztviselőt is) az e törvény 131-142. §-a alapján megillető illetmény kifizetése a kormánytisztviselő által választott fizetési számlára történő átutalással, fizetési számla hiányában pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján történik. A fizetési számlához kapcsolódóan a kormánytisztviselő részére legfeljebb havonta a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mértékű bankszámla-hozzájárulás adható. A Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 62. § (5) bekezdése értelmében a fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla-hozzájárulás mértéke a 2022. évben legfeljebb 1.000 forint. A tervezet fenntartja a korábbi évek gyakorlatát, és a Kvtv.-re hivatkozással állapítja meg a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselő részére biztosított bankszámla-hozzájárulás mértékét.
A tervezet alapján július 1-je a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők számára is munkaszüneti nap. (2022. évben péntekre esik.)
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek az alábbiak.
pénzügyi: A közös önkormányzati hivatal intézményi költségvetésének személyi kiadások és járulékai kiadási előirányzatok tervezése során a rendeletben foglaltakat figyelembe kell venni, és a fenntartó önkormányzatoknak a finanszírozás keretében a rendelet alapján megállapított juttatások fedezetét biztosítani kell. A közös önkormányzati hivatal 2022. évi tervezett költségvetése a tervezet alapján megállapított költségeket tartalmazza.
személyi: nem releváns.
szervezeti: nem releváns.
tárgyi: nem releváns.