Sorokpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2014. 08. 30

Sorokpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2014.08.30.

Sorokpolány község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk /2/ bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. /4/ bekezdés b. pontjában kapott felhatalmazás alapján a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § A rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem alkalmas növényi maradék / fű, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok, a továbbiakban együtt: kerti hulladék/.

A kerti hulladék égetésének szabályai

2. § (1) A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani.

(2) Égetéssel azon kerti hulladék semmisíthető meg, amely komposztálásra alkalmatlan, vagy ha a komposztálásra nincs mód és lehetőség.

(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl.: benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(6) Az égetést telken belül kell végezni, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl.: gumit, műanyagot, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.)

(8) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani. (9) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetôleg a tûz eloltható.

Az égetés időpontja

3. § (1) A kerti hulladék nyílt téri égetése belterületen a nyári időszakban június, július, augusztus hónapban tilos, a többi hónapban, kedden és pénteken 15 – 19 óra között megengedett. Más napon és időpontban az égetés tilos.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

4. § A szabadban végzett tűzgyújtás, tüzelő berendezés használata kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendeltetéséről, a település tisztaságáról szóló többször módosított 15/2000. (VI.31.) önkormányzati rendelet 17. § (8) (9) bekezdése hatályát veszti.