Németbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 12. 01

Németbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III. 10.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.12.01.

Németbánya Község Önkormányzat polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Németbánya Német Nemzetiségi Önkormányzat véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:1

1.2

1. §

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja, a következők szerint:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

c) fórumot szervez a művelődési közösségek vezetőinek részételével, ahol a művelődési közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott és működtett Faluház Közösségi Színtér helyszínen valósítja meg.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja

3. § (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatainak ellátása érdekében a Faluház-Közösségi Színteret működteti, melynek címe: 8581 Németbánya, Fő tér 3.

(2) A Faluház-Közösségi Színtér nem önálló jogi személy, fenntartója az Önkormányzat.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása érdekében közművelődési szakembert foglalkoztat.

(4) A Faluház-Közösségi Színtér nyitva tartását, bérleti- és használati díjait a HÁZIREND és a Németbánya község Faluház és Polgármesteri Hivatal Használati szabályzata tartalmazza.

(5) A Képviselő-testület a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-ig fogadja el.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a Közösségi színtér működtetését költségvetéséből, az alábbi források felhasználásával finanszírozza:

a) a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás,

b) az önkormányzati saját bevétel,

c) önkormányzati támogatás,

d) pályázati forrás.

5. A közművelődési feladatellátásban együttműködő partnerek

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködik az alábbi szervezetekkel:

a) Németbánya Német Nemzetiségi Önkormányza

b) Németbányai Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület

c) Németbányai Polgárőr Közhasznú Egyesület

d) Hutta Germanica Egyesület

e) Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylete

f) Bakonyjákó Nemzetiségi Gyermektánccsoport Közalapítvány - Ifjúsági Táncsoport

g) Jákó Klub Egyesület - Nefelejcs Vegyeskar

h) Római Katolikus Egyház

i) Adászteveli Óvoda Bakonyjákói Tagóvodája

j) Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

k) Nemzeti Művelődési Intézet

(2) Az Önkormányzat a Rendeletet 5 évente felülvizsgálja.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) A Rendelet 2021. március 15. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Képviselő-testület Németbánya község közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről szóló 5/2010. (VI.23.) önkormányzati rendelete.

1

A bevezető a Németbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcímet (1. §) a Németbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.