Bakonykoppány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 25
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai, céljai és keretei
2022. évben
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt. A törvény alapján megterveztük a Bakonykoppány Község Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi forrásokat, a költségvetés készítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (2) bekezdés alapján a költségvetési rendelet- tervezetet a jegyző készíti el.
Az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a költségvetési rendelet elfogadásáról Bakonykoppány Község Önkormányzat képviselő-testülete dönt.
Az önkormányzatok finanszírozásának elvei 2022. évre nem módosultak. A gépjárműadót 2021.évben már a Nemzeti Adó-és Vámhivatal írta elő és szedte be, ez az adónem kikerült az önkormányzatok bevételeiből. Az iparűzési adó egyik felét a helyi adóhatóságok szedik be, a másik felét pedig – az állandó lakosság számától függően – az állami költségvetéstől kapják meg az önkormányzatok kiegészítő támogatásként. Új költségvetési elvonásként szerepelt a 2021. évi előirányzatban a „szolidaritási hozzájárulás”.
II.
A költségvetés-politika céljai és keretei
A költségvetés-politika célja a költségvetés tartósan egyensúly közeli állapotának biztosítása, az önkormányzat fizetőképességének biztosítása, a pénzügyi egyensúly megteremtése, a költségvetés bevételeinek és kiadásainak szabályozása, az egyensúly, a hiány, a többlet szintjének meghatározása.
Bakonykoppány község Önkormányzata arra törekszik, hogy
a jelentkező feladatokat minél magasabb színvonalon tudja ellátni a lehetőségei keretein belül,
a kötelező és az önként vállalt feladatok teljesítéséhez szükséges előirányzatok, ill. azok megvalósítását biztosító bevételek számbavételre kerüljenek,
az önként vállalt feladatok nem veszélyeztethetik a kötelező feladatellátást, és saját bevételből finanszírozhatóak,
a kötelezően ellátandó feladatok zavartalan működtetéséhez szükséges források rendelkezésre álljanak,
az intézményi társulások vezetőivel és a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal jól együttműködjék,
az önkormányzat gazdálkodása szabályozott keretek között, a törvényes és a helyi szabályok előírásainak megfelelően történjék,
a saját bevételek növelésére törekedjék,
tervezett felújításokat, beruházásokat elvégezze,
a belső ellenőrzés rendszer működjék, az ellenőrzési tervben foglaltak teljesüljenek.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait is figyelembe véve.
A 2022. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. Az elindított beruházások, felújítások megvalósítása, a forrás biztosítása.
5. Tudatos településüzemeltetés és fejlesztés.
6. Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
III.
A Kormány által benyújtott költségvetési törvényben meghatározott források, az igénybevétel feltételei, jogszabályi keretei
A 2013. évben bevezetett új rendszer elsődleges célja, hogy a feladatellátás fedezete teljes mértékben álljon rendelkezésre, így működési hiány a jövőben ne keletkezhessen.
A támogatás biztosításakor figyelembe veszi a takarékos gazdálkodást, az önkormányzat jogszabályon alapuló, elvárható saját bevételét, valamint az önkormányzat tényleges saját bevételét.
A feladatalapú támogatást az önkormányzat kizárólag a kötelezően ellátandó feladatainak kiadásaira fordíthatja. Az ettől eltérő felhasználás esetén az önkormányzat köteles a támogatás összegét kamatokkal terhelve a központi költségvetés részére visszafizetni.
A településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás címén
a
zöldterület-gazdálkodással
kapcsolatos feladatok ellátásának
támogatására 1 185 715 Ft,
közvilágítás
fenntartásának támogatására 1 388 862 Ft,
a
köztemető
fenntartásának támogatására 1 055 306 Ft,
közutak
fenntartásának támogatására 510 407 Ft,
egyéb önkormányzati feladatok
támogatására 9 772 376 Ft,
tel. önkormányzatok szoc. feladatainak egyéb támogatása
3 138 732 Ft,
szociális étkeztetésre
1 180 960 Ft,
falugondnoki szolgáltatás
támogatására
5 142 300 Ft,
könyvtári és közművelődési feladatok
támogatására 2.270.000 Ft-ot
biztosít a központi költségvetés.
A támogatások alapja a 2020. évben szolgáltatott adatok.
A Mötv. 111. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat költségvetési rendeletében működési hiány nem tervezhető.
IV.
Az önkormányzat költségvetésének előirányzatai
A/Bevételek
A rendelet-tervezet az önkormányzat bevételeit bevételi forrásonként, a jogszabályi előírások figyelembe vételével tartalmazza.
Önkormányzatok működési támogatásai
A központi forrásból származó legjelentősebb bevétel a helyi önkormányzatok általános működési és ágazati feladatainak támogatása. Ennek alakulása határozza meg leginkább az adott év költségvetési lehetőségeit, ez évben 25 644 658 Ft összeggel.
A települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatását a Ktv. tv. 2. melléklete tartalmazza.
A helyi önkormányzat működésének általános támogatása 13 912 666 Ft, amely tartalmazza a zöldterület-kezelésre, a közvilágítás feladataira, a köztemető fenntartására, a közutak fenntartására, és egyéb önkormányzati feladatokra kapott összegeket és ehhez tartozó kiegészítéseket.
A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatására érkező 3 138 732 Ft hozzájárulás a helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni segélyezéshez biztosít önrészt.
Támogatást igényelhet önkormányzatunk a szociális étkeztetésre, az étkeztetésben ellátottak száma alapján: 16 főre 1 180 960 Ft összegben.
A falugondnoki szolgálatra 5 142 300 Ft-ot biztosítanak önkormányzatunknak.
Önkormányzatunkat támogatás illeti meg a nyilvános könyvtári ellátási és a közművelődési feladatok ellátásához, melynek összege 2 270 000 Ft.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Államháztartáson belülről kapott működési célú támogatásunk tervezett összege: 3 078 407 Ft. Ebből 2 818 590 Ft a közfoglalkoztatás és a diákmunka támogatása. A közfoglalkoztatás rendszere is átalakult, 2015. március 1-től a támogatást nem a Kormányhivatal Munkaügyi Központja folyósítja, hanem a Magyar Államkincstár a nettó finanszírozás keretében bonyolítja le.
111 335 Ft a Bakonyszücs Község Önkormányzatától kapott Telenor telefon 2022.évi bérleti díj 50 %-a. 148 482 Ft pályázati támogatás kulturális bérfejlesztésre.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
1 500 000 Ft bevételre számítunk a kistelepülési rendezési tervek megvalósításához a beadott pályázatunk alapján.
Közhatalmi bevételek
Közhatalmi bevétel címén 1 220 000 Ft került tervezésre, ebből magánszemély kommunális adója 380.000 Ft, állandó jelleggel végzett iparűzési adó 800.000 Ft és egyéb közhatalmi bevétel 40.000 Ft.
A magánszemély kommunális adója és az állandó jelleggel végzett iparűzési adó bevezetésével a saját bevétel növekedésére törekedtünk.
Működési bevételek
E bevételek tartalmazzák a szolgáltatások ellenértékét 1 811 900 Ft értékben (a bolt, konyha , Telekom bérleti díjakat, közterület használat-, egyéb szolgáltatások ellenértékét-fűnyírási díjat), a szociális étkezők ellátási díjait 2 211 120 Ft értékben, kamatbevételeket 150 Ft értékben és egyéb működési bevételeket 32 218 Ft értékben , összesen 4 055 388 Ft .
Felhalmozási bevételek
Felhalmozási bevétellel nem tervezett önkormányzatunk.
Finanszírozási bevételek
Előző évi pénzmaradványunk 7 335 067 Ft volt, ebből a bank és a pénztár együttes egyenlege: 7 106 470 Ft, a többi kapott előleg volt.
Fentiek figyelembevételével a 2022. évi költségvetési és finanszírozási bevételek főösszege:
42 833 520 Ft.
B/Kiadások
Kiadásaink alakulását 1., 2., 8. melléklet, a beruházásokat a 4.melléklet, a felújításokat az 5. melléklet mutatja be.
Kiadásainkat az előző évi teljesítési adatok alapján a várható változások figyelembevételével terveztük meg.
Személyi juttatások és járulékai
A személyi juttatások jogcímen 3 fő (1 fő önkormányzat, 2 fő közfoglalkoztatott) személyi juttatása került tervezésre. A bér a minimálbérhez, illetve a középiskolai végzettségűek esetében a garantált bérminimum értékéhez igazodik, figyelembe véve az év közben várható változásokat.
A polgármester és az alpolgármester tiszteletdíja és költségtérítésük, valamint a képviselők tiszteletdíja is ezen a soron lettek megtervezve.
A munkáltatói járulék a szociális hozzájárulás adó, mely előző évhez képest lecsökkent 13 %.-ra.
Így személyi juttatás címén 12 803 783 Ft, munkaadókat terhelő járulék és szociális hozzájárulás adó jogcímen pedig 1 570 037 Ft került tervezésre.
Dologi kiadások
A dologi kiadások 2022. évi tervezett összege 16 224 131 Ft. Ezen kiadások tervezésénél emeléssel nem számoltunk. Ide tartoznak a szakmai és üzemeltetési anyagok beszerzése, különféle szolgáltatások igénybevétele, a működési célú előzetesen felszámított áfa, kamatkiadások valamint egyéb dologi kiadások.
Ellátottak pénzbeli juttatásai
Tartalmazza a szociális rászorultság alapján nyújtható ellátások összegét: 2 645 612 Ft értékben.
(születési támogatás, beiskolázási segélyek, mikuláscsomagok, temetési segély, köztemetés, szociális étkezéshez önkormányzati hozzájárulás, települési támogatás stb.)
Egyéb működési célú kiadás
E címen 1 028 120 Ft-ot terveztünk.
Az egyéb működési célú kiadás tartalmazza a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulás működési hozzájárulását 393 120 Ft, Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj támogatás 100 000 Ft, valamint Bakonyszücs Önkormányzatnak fizetett Telekom bérleti díj részét 500 000 Ft. Ezek államháztartáson belüli kiadások, 993 120 Ft összegben.
Az államháztartáson kívülre juttatott támogatás a Leader tagdíjat tartalmazza 20 000 Ft, civil szervezetek támogatása 15 000 Ft, összesen 35 000 Ft értékben.
Beruházások
Beruházásra mindösszesen 1 442 900 Ft-ot terveztünk.
Immateriális javakra 1 100 000 Ft lett tervezve, ez a kistelepülési rendezési tervek ára.
A könyvtári infrastruktúrát 342.900 Ft-tal kívánjuk fejleszteni.
Felújítások
Felújításra költségvetésünkben nem szerepel összeg.
Magyar Falu Program keretében különböző pályázatokat adtunk be, de mivel ezek eredménye bizonytalan, nem terveztünk ezek bevételével.
Finanszírozási kiadás
Finanszírozási kiadások között a 2021. év decemberében folyósított 2022.00.havi normatív támogatás visszatérítését szerepeltettük 951 617 Ft értékben.
Tartalék
Költségvetésünk bevételi-kiadási oldalának különbözete: 6 167 320 Ft, ez a tartalékba helyezhető összeg, ami általános tartalék.
Összes költségvetési és finanszírozási kiadásunk: 42 833 520 Ft.
V.
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
1. Kötelező feladatok
1. zöldterület-gazdálkodás
2. közvilágítás
3. köztemető fenntartása
4. közutak fenntartása
1. Önként vállalt feladatok
1. Leader tagdíj
2. Cafetéria juttatás
3. Diákmunka alkalmazása
4. Szoc.étkezési térítési díjhoz hozzájárulás
5. civil szervek támogatása
6. Bursa Hungarica ösztöndíj
VI.
A hiány finanszírozása és az önkormányzat költségvetési adóssága törlesztése
Az önkormányzat e rendelet 2. § (1) bekezdésében megállapított 7 335 067 Ft költségvetési hiány belső finanszírozására az előző évek pénzmaradványát veszi igénybe.
VII.
Az Áht. 24. § (4) bekezdése által előírt mérlegek, kimutatások indokolása
1. az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (összes bevétel,
kiadás), lásd 1. melléklet
1. előirányzat felhasználási tervét, lásd 9. melléklet.
2. A közvetett támogatások ( 7. melléklet) indoklása
A 7.melléklet táblázata összesíti a szociális étkezők részére juttatott közvetett támogatásokat. E táblázat tartalmazza a szociális étkezők térítési díjából biztosított kedvezményeket.