Bakonyszücs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (III. 23.) önkormányzati rendelete

avar és kerti hulladékok ártalmatlanításának szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 24- 2022. 05. 31

Bakonyszücs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021. (III. 23.) önkormányzati rendelete

avar és kerti hulladékok ártalmatlanításának szabályairól

2021.03.24.

Bakonyszücs Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Bakonyszücs község közigazgatási területén az avar és kerti hulladékok hasznosításának és ártalmatlanításának szabályait a környezetvédelmi szempontok és a helyi sajátosságok figyelembe vételével meghatározza.

2. § (1) Belterületen az avar és kerti hulladékot elsősorban gyűjteni, majd ártalmatlanítani kell. A kerti hulladék gyűjtéséről, ártalmatlanításáról, az ingatlan tulajdonosa, illetve a használója köteles gondoskodni.

(2) Az ártalmatlanítást az általános hulladékgazdálkodási elveknek megfelelően, elsősorban hasznosítással, komposztálással kell megvalósítani.

(3) Amennyiben az (2) bekezdésben foglaltakon túl szükséges, az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéssel történő ártalmatlanítását vasárnap és ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig lehet elvégezni.

3. § (1) Az avar és kerti hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítására a tűzrendészeti és a levegő védelmével kapcsolatos jogszabályok betartásával kerülhet sor.

(2) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet, a füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell. Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

(3) Tilos a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes anyagot tartalmazó hulladékot.

4. § (1) Avar és kerti hulladék égetése nem végezhető közterületen.

(2) Az égetés kizárólag szélcsendes időben végezhető, ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) Az avar és kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

5. § (1) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(2) A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható. (lapát, kerti csapra szerelt locsolótömlő),

(3) Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, egyéb arra alkalmas módon meg kell szüntetni.

(4) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve annak időtartama alatt.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a veszélyhelyzet megszűnése napján hatályát veszti.