Bakonyszücs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi zárszámadásról

Hatályos: 2022. 05. 27
a 2021. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület a zárszámadási rendeletben történő meghatározására az Mötv. 143. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján jogosult. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a jegyző által elkészített zárszámadási rendelet-tervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadásról a képviselő-testület rendeletet alkot.
Bakonyszücs Község Önkormányzata 2021. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló zárszámadás elkészült.
A COVID-19 járványügyi helyzet – figyelembe véve az ezzel összefüggésben meghozott kormányzati és egyéb intézkedéseket is – hatást gyakorolt az önkormányzat pénzügyi és vagyoni helyzetére. A működőképesség és a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében az elmúlt év során több olyan döntés is született, melynek következtében bevételi és ezzel párhuzamosan kiadási oldalon is csökkenések kerültek végrehajtásra.
I.
BEVEZETŐ
Bakonyszücs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 20201. február 26-án fogadta el az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló rendeletét, ami a költségvetés végrehajtásának időszakában többször módosításra került. A képviselő-testület folyamatosan tájékozódott az időarányos teljesítésekről.
Bakonyszücs község lakosainak száma 2021. január 1-jén 284 fő volt.
A Munkaügyi Központ adata alapján a településen a regisztrált álláskeresők száma az év végén (2021. december 20-án) 5 fő volt, melyből 365 napot meghaladóan nyilvántartott 2 fő. Járadék típusú ellátásban 1 fő, segély típusú ellátásban 3 fő, FHT, rendszeres szoc.segély támogatásban 0 fő részesült.
Az önkormányzat 2021-ban beruházásra és felújításra összességében 55.554.098 Ft-ot fordított.
A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését forráshiány nélkül fogadta el.
A 2021. évi költségvetésünket az előző évekhez hasonlóan a kiadások csökkentése és a kényszerű takarékosság jellemezte.
A kiadások lehetséges csökkentésével, átütemezésével sikerült a fizetőképességet biztosítani.
Az önkormányzat az éves beszámolási kötelezettségének eleget tett, mely továbbítása a MÁK felé megtörtént.
II.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (2) bekezdés a)-d) pontjaiban előírt indoklások
Az önkormányzat költségvetési mérlege, pénzeszközök változása
Az önkormányzat pénzkészlete (bankszámlák, pénztárak) 2021. január 1-jén 26.251.785 Ft volt, a 2021. december 31-i záró pénzkészlet 60.768.905 Ft.
Többéves kihatással járó döntések
Az önkormányzat hitelállománnyal 2021. december 31-én nem rendelkezett.
Az önkormányzatnak 2021. december 31. napjával nem volt kezességvállalása. Kezességvállalás érvényesítésére nem került sor.
Adósság állomány alakulása
2021. december 31-én az önkormányzatnak hitelező felé adósság állománya nem volt.
Vagyoni helyzet alakulása
Az önkormányzat eszközeinek értéke 2021. december 31-én 688.296.989 Ft, mely 48.375.421 Ft-tal növekedett az előző évhez képest.
A tárgyi eszközök állománya 624.678.423 Ft, mely az előző évhez képest 32.427.662 Ft növekedést mutat. Ennek oka, hogy önkormányzati szinten a tárgyévi beruházások és felújítások értéke több volt, mint a tárgyévben elszámolt terv szerinti amortizáció.
A befektetett pénzügyi eszközök állománya 1.972.400 Ft, mely az elmúlt évhez képest nem változott.
A 2021. évi költségvetési rendeletben megfogalmazott célok a végrehajtás során szükségessé vált módosításokkal együtt teljesültek. A működés takarékosabbá vált, a szolgáltatások színvonala emelkedett. 2021-ben több Képviselő-testületi döntés is a szigorú, takarékos és ésszerű gazdálkodást helyezte az előtérbe, pl.:
csak azon beruházások, felújítások engedélyezése, melyek végrehajtása nem okozott likviditási gondot az önkormányzat gazdálkodásában,
A fenntartható fejlődés érdekében, 2021-ben folyamatosan elemeznünk kellett a gazdasági folyamatokat, figyelembe véve az önkormányzat erre irányuló döntéseit.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a zárszámadási rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A zárszámadási rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A zárszámadási rendeletben foglaltak végrehajtásával az önkormányzat elősegítette a településen élők helyzetének javítását. A szociálisan rászoruló társadalmi rétegek támogatásában előrelépés történt (étkeztetés, közfoglalkoztatás, stb.).
A rendeletben foglaltak végrehajtásának költségvetési hatását az előterjesztés részletesen tartalmazza.
Környezeti és egészségügyi következmények
A 2021. évben önkormányzatunk folytatta a volt iskolaépületből átalakított turistaszálló környékének rendbetételét, melynek során a kerítés felújítása és kétszárnyú kapu készítése valósult meg. Ez a felújítás, átalakítás is hozzájárult a településkép javításához. Az udvar rendezésével, parkosításával a szálló környéke is megszépült.
A Magyar Falu Program keretében elkészült az orvosi rendelő akadálymentesítése és felújítása.
Szintén a Magyar Falu Program keretében valósult meg a ravatalozó épületének felújítása, akadálymentesítése, szociális helyiség (wc) kialakítása, valamint térburkolás.
A parkok és egyéb zöldterületek gondozásához beszerzésre kerültek kommunális eszközök, melyekre pályázati forrást a Magyar Falu Programból nyert el az önkormányzat.
A községben csatornahálózat fejlesztés valósul meg az ÉKDU4 projekt alapján, az egészséges és higiénikus környezetért.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A zárszámadási rendeletben foglalt pénzügyi,- számviteli és szociális előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelentettek a költségvetési szervek számára.
A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A zárszámadási rendelet megalkotását szükségessé teszi az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami támogatás megvonásával jár.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A zárszámadási rendeletben rögzítettek végrehajtásához a személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre álltak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabály szerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.