Noszlop Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V.27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 31

Noszlop Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

2023.01.31.

Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, a 92. §-ban, valamint a 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Eljárási szabályok

1. § (1) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(2) Az eljárást

a) a Somlóvásárhelyi Közös Önkormányzati Hivatalban előterjesztett 1. melléklet szerinti kérelemre vagy

b) hivatalból lehet megindítani.

(3) A kérelmet az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal -igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(4) A hiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – határidő megjelölésével – hiánypótlásra kell felhívni.

(5) A hatáskör gyakorlója a döntéshozatalt megelőzően környezettanulmány készítését rendelheti el a jogosultsági feltételek alátámasztása érdekében.

(6) A kérelmezőt a havi rendszerességgel folyósított szociális ellátások a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illetik meg.

(7) A megállapított ellátások folyósítása történhet

a) folyószámlára való átutalással,

b) házipénztári kifizetéssel,

c) postai úton történő kifizetéssel.

(8) A folyósítás módjáról a támogatás megállapítását elrendelő határozatban kell rendelkezni.

(9) A rendelet alapján megállapított támogatások jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén az Szt. 17. § rendelkezései az irányadók.

2. Hatásköri szabályok

2. § A Képviselő-testület az alábbi szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket ruházza át a Polgármesterre:

a) települési támogatás

aa) rendkívüli települési támogatás,

ab) temetési támogatás,

ac) gyógyszertámogatás,

ad) lakhatási támogatás,

ae) iskolakezdési és óvodáztatási támogatás,

af) születési támogatás,

b) köztemetés,

c) személyes gondoskodást nyújtó ellátások

3. Szociális támogatások ellátási formái

3. § Szociális rászorultság esetén a jogosult részére a rendeletben foglalt feltétek szerint:

a) települési támogatás

aa) rendkívüli települési támogatás,

ab) temetési támogatás,

ac) gyógyszertámogatás,

ad) lakhatási támogatás,

ae) iskolakezdési és óvodáztatási támogatás,

af) születési támogatás,

b) köztemetés,

c) személyes gondoskodást nyújtó

ellátások állapíthatók meg.

4. Rendkívüli települési támogatás

4. § (1) Rendkívüli települési támogatást nyújt az önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére.

(2) Rendkívüli települési támogatást különösen az alábbiakra való tekintettel állapítja meg:

a) egyes erőszakos bűncselekmény (rablás, kifosztás, zsarolás, lopás, rongálás, sikkasztás, csalás) áldozata lett,

b) ingó vagy ingatlan vagyont ért elemi kár (árvíz, tűzeset, vihar) esetén,

c) egyéb rendkívüli élethelyzet (haláleset, betegség, baleset, munkanélkülivé válás).

(3)2 Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg.

(4) A kifizetett támogatás összege minimum 10.000.- Ft alkalmanként.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott élethelyzeteket, annak jellegének megfelelő dokumentummal kell igazolni.

(6) Támogatás nyújtható természetben a jogosult kérelmére, vagy a hatáskör gyakorlója rendelkezése alapján a célszerű pénzfelhasználás érdekében. A természetbeni ellátás történhet: ruhanemű, élelmiszer váráslás, közüzemi díj átvállalása, tűzifa vásárlás, gyermekintézmények térítési díjának kifizetése formájában.

5. Temetési támogatás

5. § (1) A temetési támogatás összege 50.000, -Ft.

(2) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla másolati példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3)3 Az a személy jogosult a támogatásra, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 900%-át nem haladja meg.

6. Gyógyszertámogatás

6. § (1)4 Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 130%-át nem haladja meg.

(2) Az egy alkalommal kifizetett gyógyszerkiadásokra tekintettel adott települési támogatás összege 5.000,- Ft.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a gyógyszerkiadásairól szóló számlákat, valamint szakorvos igazolását a gyógyszerek szükségességéről.

7. Lakhatási támogatás

7. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló, de általa életvitelszerűen lakott helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott támogatás.

(2) A lakhatási támogatás a víz-és csatornahasználati díj, a villanyáram, a gázfogyasztás vagy fűtési költségek, a szemétszállítási díj, a talajterhelési díjhoz (továbbiakban: rezsiköltség) való lakhatási hozzájárulás.

(3) A lakhatási támogatást előbb a lakhatási hátralékok, majd azok kiegyenlítését követően vagy azok hiányában, a rezsiköltségek fedezetére kell megállapítani. A lakhatási támogatás ahhoz a lakásfenntartással összefüggő rendszeres kiadáshoz nyújtható, amely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. Ezen körülmény fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtása során be kell mutatnia és bizonyítania kell.

(4)5 Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetében 300 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) A lakhatási támogatás a kérelem benyújtásától egy évre kerül megállapításra.

(6) A lakhatási támogatás összege havonta 5.000, -Ft.

8. § (1) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, független a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) A lakhatási támogatás megállapításának feltétele a lakókörnyezet rendezettségének biztosítása, mely magában foglalja

a) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartását, különös tekintettel az ott található szemét és lom eltávolítására,

b) az ingatlan, valamint a hozzá tartozó kert gyommentesítése, rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

(3) Amennyiben a feltételek nem felelnek meg a (2) bekezdésben foglaltaknak a támogatás megvonható.

(4) A lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell legalább három szolgáltatónak az utolsó havi teljes számlamásolatát.

8. Iskolakezdési, óvodáztatási támogatás

9. § (1) Az iskolakezdési támogatás, óvodáztatási támogatás a szociálisan rászoruló családok részére a tanévkezdés megkönnyítése érdekében nyújtott támogatás, a településen lakóhellyel rendelkező és a településen élő gyermekek részére.

(2)6 Iskolakezdési, óvodáztatási támogatásra, jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 800 %-át.

(3) A támogatás összege legalább 5.000, -Ft.

(4) A támogatás megállapításához iskolalátogatási igazolást, óvodai látogatási igazolást, vagy hallgatói jogviszony igazolást kell benyújtani.

(5) Az iskolalátogatási igazolás, hallgatói jogviszony igazolás benyújtásának határideje: tárgyév október 30-a. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6)7 Az iskolakezdési támogatás kifizetése utalással vagy pénztári kifizetéssel történik a kérelem benyújtását követő hó 5. napjáig.

9. Születési támogatás

10. § (1) Születési támogatásra jogosult a gyermek születésére tekintettel a szülők vagy a gyermekét egyedül nevelő szülő, ha a kérelem benyújtásakor legalább egy éve a településen bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a szülést követő hat hónapon belül a kérelmet benyújtja.

(2) A támogatás összege 50.000,-Ft.

(3)8 A támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 800 %-át.

10. Köztemetés

11. § (1) A közköltségen történő eltemettetésről a polgármester rendelkezik az eltemettetésre köteles személy kérelmére, vagy hivatalbeli megkeresésre. A polgármester jogosult és köteles megtenni mindazokat az intézkedéseket, amelyek az Szt. 48. § (2)-(4) bekezdése alapján szükségessé válhatnak.

a) a köztemetés költségeinek visszafizetésére

b) maximum hat havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat, vagy

c) a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti a kérelmezőt, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények különösen a kérelmező családjában:

a) fennálló munkanélküliség,

b) fennálló tartós súlyos betegség,

c) nevelt legalább három kiskorú gyermek,

d)9 az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét.

(3) A kérelemben szereplő különös méltánylást érdemlő körülményt a kérelmező igazolni köteles.

11. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

12. § Noszlop Község Önkormányzata természetbeni szociális ellátásként:

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást,

c) családsegítést,

13. § (1) Az étkeztetés keretében főétkezésként legalább napi egyszeri meleg ételt kell biztosítani különösen a (2) bekezdésben meghatározott szociálisan rászorultaknak a közétkeztetést végző vállalkozással kötött szerződés alapján.

(2) Az étkeztetés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult az a személy, aki

a) aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen –nem képes gondoskodni,

c) fogyatékossági támogatásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesül,

d) pszichiátriai beteg vagy szenvedélybeteg és fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes, vagy

e) bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik és éjszakáit közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

(3) A szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelemhez mellékelni kell

a) a (2) bekezdés b) és d) pontja esetében a kezelőorvos, szakorvos szakvéleményét,

b) a (2) bekezdés c) pontja esetében a fogyatékossági támogatásról vagy az emelt összegű családi pótlék megállapításáról szóló határozat.

(4) Az önkormányzat az étkezést vásárolt élelmezéssel biztosítja.

(5) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő jogosult, vagy a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy köteles egy összegben megfizetni havonta utólag, minden hónap 15. napjáig.

(6) Az intézményi térítési díj összegéről a Képviselő-testület rendeletet alkot.

(7) A személyi térítési díjat az intézményi térítési díjról szóló helyi rendeletre figyelemmel, az Szt. valamint a végrehajtására kiadott rendeletekben foglaltak szerint kell megállapítani és felülvizsgálni

14. § (1) A házi segítségnyújtás keretében az Szt. 63. §-ában meghatározott gondozási szükségletekkel rendelkező házi segítségnyújtást igénylő személyek ellátásáról kell gondoskodni.

(2) Az önkormányzat e feladatát a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás útján látja el.

12. Záró rendelkezések

15. §10

16. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.

1

A bevezető a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdését a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. Az 5. § (3) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (1) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (4) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 9. § (2) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

7

A 9. § (6) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 10. § (3) bekezdése a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A 11. § (2) bekezdés d) pontja a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

11

Az 1. melléklet a Noszlop Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.