Balatonederics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentésének szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 29

Balatonederics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentésének szabályairól

2023.09.29.

Balatonederics Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv feladatkörében eljáró Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § (1) Avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (avar, falomb, nyesedék, egyéb növényi részek).

(2) Hasznosítás: kerti hulladék komposztálása

(3) Tároló edény: kukatartály, konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyagzsák

(4) Légszennyező anyag: a levegő természetes minőségét hátrányosan befolyásoló olyan anyag, amely természetes forrásból vagy az emberi tevékenység közvetlen vagy közvetett eredményeként kerül a levegőbe, és amely káros vagy káros lehet az emberi egészségre, a környezetre, illetve károsítja, vagy károsíthatja az anyagi javakat.

(5) Elérhető legjobb technika: a korszerű technikai színvonalnak megfelelő módszer, üzemeltetési eljárás, berendezés, amelyet a kibocsátások megelőzése és – amennyiben az nem valósítható meg – a kibocsátások csökkentése, valamint a környezet egészére gyakorolt hatás mérséklése érdekében alkalmaznak, és amely a kibocsátási határértékek megállapításának alapjául szolgál.

(6) Bűz: kellemetlen szagú légszennyező anyag vagy anyagok keveréke, amely összetevőivel egyértelműen nem jellemezhető.

Kerti hulladék kezelése, gyűjtése

2. § (1) A kerti hulladékot elsősorban helyszíni komposztálással kell hasznosítani.

(2) Amennyiben a kerti hulladékot komposztálással a helyszínen nem lehet vagy nem kívánják hasznosítani, úgy március 16-tól április 15-ig és október 15-től november 15-ig a kerti hulladék égetése megengedett a 3. §-ban előírtak szerint. E két időtartamon kívül a (3) és (4) bekezdés szerint kell eljárni.

(3) A szervezett háztartási hulladékgyűjtésbe bekapcsolt területeken az avar és kerti hulladékot - a hulladékgyűjtési közszolgáltatás keretében - a közszolgáltató által erre a célra díj ellenében rendelkezésre bocsátott hulladékgyűjtő zsákba szabad elhelyezni, melyet a szolgáltató elszállít.

(4) A háztartási hulladék szállításába be nem kapcsolt területeken a kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve az ingatlant használó köteles gondoskodni.

(5) A hulladékgyűjtő edénybe elhelyezhető hulladék mennyiségére és minőségére vonatkozóan a mindenkor érvényes hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet előírása az irányadó.

A kerti hulladék égetése

3. § (1) A kerti hulladékok égetése kizárólag március 16-tól április 15-ig és október 15-től november 15-ig tartó időszakban, hétköznapokon 10.00 órától 20.00 óráig, szombaton délelőtt 10.00. órától 12.00. óráig engedélyezett, megfelelő légköri viszonyok mellett jelen rendeletben szabályozott módon. Ünnepnapokon és vasárnap az égetés tilos.

(2) A kerti hulladékot nyílt téren megfelelően kialakított helyen, felügyelet mellett úgy szabad égetni, hogy a környezetre káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a vagyoni és személyi biztonságot ne veszélyeztesse. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni. Nedves kerti hulladék égetése tilos.

(3) Az égetendő avar és kerti hulladék egyéb (ipari eredetű hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait stb.) hulladékot nem tartalmazhat.

(4) A kerti hulladékok égetésének helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(5) Egyéb biztonságtechnikai vagy tűzvédelmi szabályok előírásai vagy tartós szárazság miatt elrendelt általános tűzrakási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

4. § (1) A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű használatáról, azok időszakosan esedékes ellenőrzési, illetve karbantartási munkáinak elvégzéséről a berendezés tulajdonosa köteles gondoskodni a légszennyező anyagok káros mértékű kibocsátásának csökkentése érdekében.

(2) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(3) Háztartási tüzelőberendezésben a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék kivételével minden egyéb hulladék égetése tilos. A tüzelőanyag ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festékmaradékot, egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

5. § (1) Háztartási és egyéb szilárd hulladékot, illetve más jogszabály szerint veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat nyílt téren, vagy háztartási tüzelőberendezésben elégetni tilos.

(2) Lábon álló növényzet, tarló, és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.

(3) Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladékot - háztartási tüzelőberendezésben történő elégetés kivételével - meggyújtják, vagy - elemi kár kivételével - bármilyen más okból eredően kigyullad.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, illetve használója köteles - a diffúz levegő terhelés elkerülése érdekében - az ingatlan rendszeres karbantartásáról és tisztántartásáról gondoskodni.

(5) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén - vagy ha arra már szükség nincs - a tüzet azonnal el kell oltani.

Záró rendelkezés

6. § Ez a rendelet 2023. szeptember 29-én lép hatályba.