Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pápakovácsi Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 03
Pápakovácsi Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény értelmében (Áht.) alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg.
A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul szöveges indoklással együtt kell bemutatni a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási termét a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, valamint a közvetett támogatásokat. A bevételeket és kiadások kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban és működési és felhalmozási cél szerint is részletezni kell.
Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 410/2021. (VII..08.) Korm.rendelet 1§. értelemében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében értelmében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdésének felhatalmazása alapján veszélyhelyzetben az önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.
A 2022. év költségvetését meghatározó irányok:
gazdasági és pénzügyi egyensúly megtartása
a település és intézményeinek biztonságos és takarékos gazdaságos, hatékony és eredményes működtetése
kötelezően ellátandó feladatok biztosításának elsődlegessége
szociálisan rászorultak támogatása
hatékony vagyongazdálkodás
önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
2022. évben az önkormányzatok finanszírozása alapjaiban nem tér el a korábbi években alkalmazott feladatellátáshoz igazodó, feladatalapú támogatási rendszertől, mely négy fő területre összpontosít: az általános működtetés, köznevelési (óvodához) kapcsolódó támogatás, a szociális és gyermekjóléti, valamint a kulturális feladatok támogatása. A finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény (költségvetési törvény) határozza meg.
Az önkormányzat 2022. évi bevételeinél csak a biztonsággal tervezhető források kerülhetnek be a költségvetésbe, melyek teljesülését folyamatosan figyelemmel kell kísérni.
Az önkormányzati feladatok ellátásához a központi költségvetés 2022. évben is általános működési támogatásként járul hozzá, melynek keretében az önkormányzati hivatalfenntartásához és a településüzemeltetés költségeihez jár támogatás.
Önkormányzati hivatal működésére 48.301.664 Ft támogatást nyújt az állami költségvetés.
Önkormányzatunk összességében a működés támogatására a beszámítás és kiegészítés után 58.516.074 Ft támogatásban részesül.
A köznevelési ágazatban az önkormányzatok fő feladata továbbra is az óvodai ellátás, amelyhez a központi költségvetés több elemű támogatással járul hozzá. A jogszabályi előírások alkalmazásával biztosítja az óvodapedagógusok illetményét – igazodva az Országgyűlés által elfogadott, 2013. év szeptemberétől bevezetésre került pedagógusi életpálya előmeneteli rendszer többletköltségeihez. Figyelembe veszi továbbá a köznevelési törvény óvodai nevelésszervezési paramétereit (csoport átlaglétszám, foglalkozási időkeret stb.), valamint a kereseteket meghatározó törvények kötelezően elismerendő elemeit. Emellett a 2022. évben is kötött felhasználású támogatás illeti meg az óvodát fenntartó önkormányzatokat az óvodai nevelést biztosító eszközök és felszerelések beszerzéséhez, a feladatellátásra szolgáló épület folyamatos működtetéséhez, valamint a társulás által fenntartott óvodákba bejárók utazatásához is. Köznevelési támogatásra 28.878.100 Ft támogatást kaptunk.
Továbbra is önkormányzati feladat maradt a gyermekétkeztetés mind az iskolában, mind az óvodában, melynek ellátásához hozzájárulást biztosít az állam. E jogcímen járó támogatást az igénylés alapján a Magyar Államkincstár már visszaigazolta. Gyermekétkeztetési feladatok ellátására 11.846.370 Ft támogatásban részesültünk.
Új támogatási forma jelent meg 2016. évtől kezdődően. Az új szabályok szerint a települési önkormányzat szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja. A támogatás a bölcsődés korosztálytól 18. életévük betöltéséig igényelhető.
Szociális feladatok egyéb támogatására idén az önkormányzat nem kapott pénzt a magas iparűzési adóerőképesség miatt, ezért az ilyen jellegű kifizetéseket az önkormányzat saját bevételéből finanszírozza.
Az önkormányzatok kulturális feladatainak biztosításához a központi költségvetés a 2022. évben is önálló előirányzaton biztosít támogatást, melynek összege 2.270.000 Ft.
Az önkormányzatoknál maradó feladatok nagyobb részét továbbra is a klasszikus értelemben vett önkormányzati feladatok (igazgatási feladatok, településüzemeltetés, közvilágítás) teszik ki.
A helyi adókból származó bevétel ( a gépjárműadó kivételével) továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz.
Forrásaink között feladataink végrehajtásában kiemelt jelentőséggel bírnak a meghatározott célra átvett pénzeszközök. Az Egészségbiztosítási Alaptól kapott működési célú támogatás a védőnői szolgálat, valamint az iskola-egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó kiadások forrásául szolgál. A közcélú foglalkoztatáshoz szintén támogatást kapunk.
Átvett pénzeszközként terveztük még be a Közös Hivatal finanszírozására a társközségektől beszedett összeget.
Ellátási díjak címén az iskolai étkezők valamint szociális étkezők térítési díja került betervezésre.
Felhalmozási célú bevételként terveztük az iskolabusz értékesítését 6.500.000 Ft összegben.
Finanszírozási bevételeknél 70.000.000 Ft előző évi pénzmaradvánnyal számoltunk, amely tartalmazza a 2021.decemberében kiutalt 2022. évi előleget, valamint a pályázati pénzek fel nem használt részeit is.
A bevételek bemutatását az 1. melléklet tartalmazza.
Személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok
A tervezés a jogszabályi előírások szerint történt. A 2022. évi tervben a kötelezően jogszabályból eredő kifizetésekkel nőhet a keret.
A kiadásokon belül a személyi jellegű kiadások tervezésénél a központi irányelveket vesszük figyelembe. Az idei évben is foglalkoztatunk közcélú munkavállalót, munkaviszonya 2022. évre is átnyúlik.
A munkáltatót terhelő járulékok közül a szociális hozzájárulási adó 13%. A személyi jövedelemadó esetében a családi kedvezmény kiterjesztésével a Kormány lehetővé teszi, hogy a családosok a személyi jövedelemadóból igénybe nem vett kedvezményt az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból érvényesítsék.
Dologi és egyéb folyó kiadások
A dologi kiadásoknál a 2021. évi költségvetési szinten javasoljuk a tervezést. Az önkormányzat tekintetében meg kell vizsgálni a lehetőséget a legtakarékosabb működtetésre, mindamellett, hogy a feladatellátás biztonsága ne sérüljön.
Az ellátottak pénzbeli juttatásait az Áhsz. rendelkezéseinek figyelembevételével, valamint a 2021. évi juttatások elemzésével szükséges tervezni.
Beruházások között terveztünk be a kamerarendszer kiépítését, a sebességmérő kamera felhelyezését, telekrész vásárlását, busz beszerzését.
Felújítások között terveztük az Ilona utcai járda felújítását, temetői gyalogút kialakítását, árkok felújítását.
Önkormányzatunk az idei évben is biztosítja a szociális étkeztetést. Jelenleg 15 fő részesül ebben az ellátásban. A feladathoz kapcsolódóan a 2022. évi költségvetési törvény biztosít állami támogatást a szociális étkeztetésben ellátottak száma alapján.
Átadott pénzeszközök között az Óvodafenntartó Társulásnak átadott összeg, valamint a tavalyi évhez hasonlóan egyesületeknek, alapítványoknak, civil szervezeteknek átadott pénzösszeg került tervezésre
A kiadások kimutatását a 2.melléklet tartalmazza.
Pápakovácsi Község Önkormányzatának 2022. évi fő célja az kell, hogy legyen, hogy az önkormányzat működőképességét megőrizze, biztosítsa az eddigi szolgáltatások színvonalának fenntartását, intézmények működtetését, valamint a fejlesztési lehetőségek ésszerű, szükségletekhez igazodó kihasználását, a gazdaságos, eredményes, hatékony gazdálkodást.