Pápakovácsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pápakovácsi Község Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 31
Pápakovácsi Község Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Önkormányzatunk 2021. évi beszámolóját az államháztartás információs rendszerének megfelelően, az arra rendszeresített elektronikus felületen rögzítettük és megküldtük a Magyar Államkincstár részére.
A Magyar Államkincstár az előterjesztés elkészítésének időpontjáig a zárszámadásunkban szereplő adatokat nem kifogásolta, és nem értesített az ellenőrzés megkezdéséről, ezért a zárszámadási rendelethez az Áht. előírásainak megfelelően a vizsgálati jelentését csatolni nem tudjuk. Amennyiben a kincstári ellenőrzés lefolytatásra kerül, a vizsgálati jelentést annak beérkezését követő első képviselő-testületi ülésre beterjesztésre kerül.
Pápakovácsi Község Önkormányzata az 1/2021. (II.22.) rendeletével hagyta jóvá a 2021. évi költségvetését, melyet a központi költségvetéstől átvett pénzeszközök, valamint a többletbevételek, illetve egyéb szervektől átvett-átadott pénzeszközök módosítottak.
2014. január 1-től az Áhsz. szabályozza a könyvvezetési és a beszámolási kötelezettséget, a korábbi számviteli rendszer teljes átalakításával. A pénzforgalmi szemlélet mellett megjelenik az eredményszemlélet is, amelyben külön-külön szükséges bemutatni a költségvetési illetve a pénzügyi-számviteli adatokat. A korábbi szakfeladat-rend mellett megjelenik a kormányzati funkció szerinti osztályozás is. Az elemi költségvetés készítése érdekében ún. rovatrendet is alkalmazni kellett a bevételi és kiadási előirányzatok elkülönítésére. A nagyarányú változás mind a kiadási, mind a bevételi előirányzatok tervezésére hatást gyakorolt.
Az önkormányzatok finanszírozásának elvei nem változtak, csak annyi változás következett be a finanszírozás rendszerében hogy a közös hivatal fenntartásához nyújtott állami támogatás nem az egyes tagönkormányzatok, hanem a támogatás teljes összegére a székhely önkormányzat jogosult.
A köznevelési ágazatban az önkormányzatok fő feladata az óvodai ellátás, amelyhez a központi költségvetés több elemű támogatással járul hozzá.
Továbbra is önkormányzati feladat maradt a gyermekétkeztetés, melynek ellátásához hozzájárulást biztosít az állam. Fontos módosulás, hogy a feladat támogatása a köznevelési ágazat helyett a jövőben a szociális ágazatnál jelenik meg – igazodva ahhoz, hogy az ehhez kapcsolódó szabályozást és felelősségeket a gyermekvédelmi törvény határozza meg.
FELADATELLÁTÁS ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉSE
Pápakovácsi Község Önkormányzata által ellátandó közszolgáltatási feladatok körét elsősorban a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben szabályozottak határozzák meg. Ezen túlmenően szakmai-ágazati törvények, rendeletek határoznak meg az Önkormányzat részére kötelezően ellátandó feladatokat.
Az önként vállalt feladatok köre az önkormányzat ágazati feladatait áttekintve szinte minden területen megjelent, úgy mint sport, kulturális, közrend-közbiztonság stb. Ezt támasztja alá a beszámolóban kimutatott pénzeszközátadások (alapítványoknak, egyesületeknek, civil szervezeteknek, stb) összege.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait saját intézményeivel, valamint vásárolt közszolgáltatások révén látta el, tehát gondoskodott azon feladatok ellátásáról, melyek a törvények, rendeletek által előírtak.
Az intézmények feladatai az alapító okiratban, az egyéb módon ellátott feladatok szerződésekben kerültek rögzítésre.
A feladatok ellátása zökkenőmentesen finanszírozási gondok nélkül történt.
Évközben minden számla kiegyenlítése határidőre megtörtént.
A feladatellátás általános értékelésénél elmondható, hogy legfőbb törekvés a csökkenő központi normatív támogatás mellett a kiegyensúlyozott gazdálkodás biztosítása, azoknak a lehetőségeknek a kiaknázása, melyek megtakarításokat hoznak, illetve olyan befektetések megtalálása, amelyek hozammal járnak, és nem utolsósorban a pályázati lehetőségekben rejlő beruházási finanszírozási megtakarítások.
BEVÉTELI FORRÁSOK ÉS AZOK ALAKULÁSA
Az Önkormányzat 2021. évi bevételi előirányzata 188.246.321 Ft, módosított előirányzat 262.965.848 Ft, a tényleges bevétel 236.731.330 Ft.
Önkormányzat működési támogatásai
A költségvetésben előirányzott bevételekhez képest a teljesítés ezen a jogcímen 100%-ban teljesült. A támogatások havi ütemben a nettó finanszírozás keretein belül érkeznek az önkormányzat számlájára.
A működési célú támogatások ÁH-n belülről (közfoglalkoztatás támogatására, óvoda működtetésére átvett pénzeszköz, védőnő finanszírozására az OEP-től átvett pénzeszköz).
A közhatalmi bevételek között szerepelnek a vagyoni típusú adók (magánszemélyek kommunális adója, értékesítési és forgalmi adók (iparűzési adó), valamint az egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók (talajterhelési díj).
A helyi adókból származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz. Gépjárműadó tekintetében azonban az állam a maradék 40%-ot is elvitte. Működési bevételek címén a tárgyi eszközök bérbeadásából származó bevételek, kamatbevételek és egyéb működési célú bevételek folytak be. A bérleti díjakat havonta az előírt határidőre befizetik.
Az idei évben is nagy gondot fordítottunk a közterületek parkosítására, virágosítására.
A korábbi évek hagyományait folytatva idén is biztosítottuk településünk ünnepi díszkivilágítását.
Gondoztuk és rendben tartottuk az utakat, árkokat, temetőt, sportpályát.
Szociális célú tüzelőanyag támogatás keretében 781.050 Ft támogatást kaptunk 41 m3 fa beszerzésére, mely 17 család számára került kiosztásra.
2021. évben Önkormányzati fejlesztések címén 17.458.666 Ft-ot nyertünk a Fő u. 3-Fő u. 20. közötti járdaszakasz felújítására, melyből térköves járda került megvalósításra.
2021. évben került sor az óvoda felújítására és a hozzá tartozó tornaterem kialakítására, melyet többek között a Magyar Falu program keretében kapott pályázati támogatásból, valamint saját pénzből valósítottunk meg.
A bevételek számszaki kimutatását az előterjesztés mellékletei tartalmazzák.
Hitelbevételek
2021. évben az önkormányzat hitelállománnyal nem rendelkezett.
Értékpapír értékesítéséből származó bevétel
2021. december 31-én az önkormányzat tulajdonában értékpapír nem volt.
KIADÁSOK ALAKULÁSA
Az Önkormányzat 2021. évi kiadási előirányzata 188.246.321 Ft, módosított előirányzat 262.965.848 Ft, a tényleges kiadás 191.967.043 Ft.
Személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok címén a tiszteletdíjak, megbízási díjak, közalkalmazottak bére, közalkalmazottaknak nyújtott cafetéria, közfoglalkoztatott bére és annak járulékai került betervezésre illetve kifizetésre.
A dologi kiadások teljesítése az önkormányzati kormányzati funkciók működési kiadásaiból, valamint az önkormányzati ingatlanok működtetéséből, rezsiköltségekből, karbantartásokból tevődik össze. A dologi kiadások részletezését az előterjesztés mellékletei mutatják be.
Egyéb működési kiadások címén az óvodának átutalt pénzeszköz, valamint a civil szervezeteknek, államháztartáson belüli szervezeteknek átadott pénzösszeg került betervezésre illetve kifizetésre.
Ellátottak pénzbeli juttatásai a települési támogatásokat foglalja magába, a szociális rendelet alapján: temetési költség, gyógyszertámogatás, beiskolázási segély, Arany János ösztöndíj, Bursa Hungarica ösztöndíj, gyermekek születésekor adott támogatás, házigondozáshoz való pénzbeli hozzájárulás, szociális étkezés térítési díjához való hozzájárulás.
2021. évben került átadásra az óvodához tartozó tornaterem is, így az óvodások tornafoglalkozásukat már ott tudják megtartani.
ÉRTÉKPAPÍR ÉS HITELMŰVELETEK ALAKULÁSA
2021. év során az önkormányzatnak értékpapír értékesítésből származó jövedelme nem volt.
VAGYON ALAKULÁSA
Az önkormányzat vagyona a már említett felhalmozási kiadásokkal gyarapodott, míg az elszámolt értékcsökkenések összegével csökkent.
A mérlegben kimutatott követelésállomány legjelentősebb tétele a helyi adó követelések, de behajtásukra jelentős figyelmet fordítunk minden évben.
2021. évben a költségvetési maradvány összege 44.764.287 Ft, mely összegre a beszámoló pénzügyi jóváhagyását követően a 2022. évi költségvetést módosítani szükséges.
A 2021. év nagyon sok változást hozott mind az önkormányzat, mind a hivatal életébe. Az előttünk álló évben mind az intézmények, mind az önkormányzat részéről rendkívül fegyelmezett és megfontolt gazdálkodás szükséges annak érdekében, hogy likviditási és finanszírozási problémák ne jelentkezzenek a gazdálkodás során.
Az előterjesztés mellékletei:
1.melléklet: összesített bevételek és kiadások részletezése
2.melléklet: önkormányzat működési bevételeinek és kiadásainak részletezése
3. melléklet az önkormányzat felhalmozási bevételeinek és kiadásainak bemutatása
4.melléklet: beruházási célú kiadások
5.melléklet: felújítási célú kiadások
6.melléklet: önkormányzat maradvány levezetése
7.melléklet: önkormányzat eredmény levezetése
8.melléklet: céljelleggel juttatott támogatások
9.melléklet: vagyonkimutatás
10.melléklet: egyszerűsített mérleg
11..melléklet: önkormányzat bevételeinek és kiadásainak részletezése
12..melléklet: Közös Hivatal bevételeinek és kiadásainak részletezése