Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 23

Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.23.

Ugod Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervre - az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatalra (Ugod, Kossuth u. 32.) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését:

a) 425.115.163 Ft Költségvetési bevétellel

b) 595.109.038 Ft Költségvetési kiadással

c) -169.993.875 Ft Költségvetési egyenleggel

ca) -68.404.908 Ft - ebből működési

cb) 101.588.967 Ft - ebből felhalmozási

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. és a 3. melléklet részletezi.

(4) Az általános működési és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a képviselő-testület a 4. melléklet alapján hagyja jóvá.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző évek költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételével történik.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési kiadásokat nem tervez.

b) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 5. melléket szerint.

c) Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 6. melléklet szerint határozza meg.

d) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 7. melléklet szerint határozza meg.

e) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 8. melléklet szerint részletezi.

f) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások megoszlását, és az éves létszám-előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát kormányzati funkciónként a 9–15. mellékletek szerint határozza meg.

g) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

h) Az önkormányzat a kiadások között 46.543.424,- Ft általános tartalékot állapít meg. A tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület fenntartja magának.

i) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő- testület fenntartja magának.

j) Az önkormányzat és az által irányított költségvetési szerv 2023. évben engedélyezett létszámát 26 főben (7 fő Önkormányzat, 19 fő Önkormányzati Hivatal) a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 8 főben állapítja meg a képviselő-testület.

k) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban a 17. melléklet szerint, likviditási tervét a 18. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a költségvetési kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(4) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. Önként vállalt feladatok

6. § A képviselő-testület a saját bevételek terhére 2023. évben támogatja:

a) az Ugodi Sportegyesületet, melynek mértéke 4.700.000,- Ft.

b) a Rákóczi Szövetséget 20.000,-Ft-tal,

c) a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj programot 80.000 Ft-tal.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § Az önkormányzat a belső ellenőrzési feladatok ellátásáról a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása útján gondoskodik.

8. Illetményalap meghatározása

8. § (1) Az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (1) bekezdésében meghatározottnál magasabb összegben kerül meghatározásra.

(2) Az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalap 55.190,-Ft.

9. § A rendelet rendelkezéseit 2023. január 1-től kell alkalmazni.

10. § Ez a rendelet 2023. február 23-án lép hatályba.