Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 23

Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.23.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testülete
2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (II. 22.) önkormányzati rendeletének
RÉSZLETES INDOKOLÁSA
I.
Az Önkormányzat költségvetési politikájának fő vonásai, céljai és keretei
2023. évben
Az Országgyűlés a 2022. július 19-ei ülésén elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt (a továbbiakban Kvtv.). A Kvtv. szabályozza, illetve rögzíti az önkormányzatokat 2023. évre megillető központi források mértékét és arányát.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (2) bekezdés alapján a költségvetési rendelet- tervezetet a jegyző készíti el.
Az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a költségvetési rendelet elfogadásáról Ugod Község Önkormányzat képviselő-testülete dönt.
Az önkormányzatok finanszírozásának elvei 2021. évtől kezdve módosultak. A gépjárműadót a Nemzeti Adó-és Vámhivatal írja elő és szedi be, így ez az adónem kikerült az önkormányzatok bevételeiből.
Költségvetési elvonáskét a 2023. évi előirányzatok között található a „szolidaritási hozzájárulás”, mely az előző évhez viszonyítva megemelkedett összeggel szerepel.
Az önkormányzat költségvetésének elkészítése során alkalmaztuk a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírásokat. Az önkormányzati feladatellátásban az előző évhez képest jelentős változás nem történt, így ezzel összefüggésben a központi költségvetésből származó források elosztása hasonló az előző évihez, fenntartva a feladatalapú finanszírozás rendszerét.
Az önkormányzatok gazdálkodását nehéz helyzetbe hozta a bizonytalannak tekinthető nemzeti és nemzetközi gazdasági környezet, melyet a koronavírus-járvány okozta globális és nemzetgazdasági folyamatok és a kormányzati intézkedések együttes hatása eredményezett.
Az infláció jelentős mértékű emelkedése, a KSH adata szerint 2022. januárjában már 7,9% volt, mely az előző év azonos hónapjához képest 5,2%-os emelkedést jelentett, ami 2022. októberére 21,1%-os történelmi csúcsra ugrott. A magas infláció negatív hatása közvetlenül jelenik meg a bérek értékállóságának csökkenésében, ami az egész önkormányzati szektort negatívan érinti.
Az élelmiszerek jelentős drágulása a szociális- és gyermekétkeztetés költségeit is megemeli.
Az önkormányzati beruházások, felújítások forrásigényét, az építőipari árak tartós emelkedése rendkívüli mértékben kedvezőtlenül befolyásolják.
Kiemelt működési kockázatot jelent az energiaár-emelkedés. A nagymértékű áremelkedés jelentősen megemeli az önkormányzat 2023-as közüzemi kiadásait.
A 2023. évi bevételi és kiadási előirányzatok az előző évi adatok alapulvételével, a kockázatok előrevetítésével és lehetőség szerinti számszerűsítésével kerültek megtervezésre.
II.
A költségvetés-politika céljai és keretei
A költségvetés-politika célja a költségvetés tartósan egyensúly közeli állapotának biztosítása, az önkormányzat fizetőképességének biztosítása, a pénzügyi egyensúly megteremtése, a költségvetés bevételeinek és kiadásainak szabályozása, az egyensúly, a hiány, a többlet szintjének meghatározása.
Ugod Község Önkormányzata arra törekszik, hogy
a lehetőségek kihasználása mellett a jelentkező feladatokat minél magasabb színvonalon tudja ellátni,
a kötelező és az önként vállalt feladatok teljesítéséhez szükséges előirányzatok, ill. azok megvalósítását biztosító bevételek számbavételre kerüljenek,
az önként vállalt feladatok nem veszélyeztethetik a kötelező feladatellátást, és saját bevételből finanszírozhatóak,
a kötelezően ellátandó feladatok zavartalan működtetéséhez szükséges források rendelkezésre álljanak,
az intézményi társulások vezetőivel és a nemzetiségi önkormányzatokkal jól együttműködjenek,
az önkormányzat gazdálkodása szabályozott keretek között, a törvényes és a helyi szabályok előírásainak megfelelően történjen,
a saját bevételek növelésére törekedjék,
tervezett felújításokat elvégezze,
a belső ellenőrzési rendszer hatékonyan működjön, az ellenőrzési tervben foglaltak teljesüljenek.
A helyi önkormányzatok számára kötelező feladatot továbbra is törvény írhat elő, az önkormányzatok eltérő adottságait is figyelembe véve.
A 2023. évre megfogalmazott költségvetési alapelvek a következők:
1. Takarékos, átlátható és biztonságos működtetés.
2. A kötelezően ellátandó feladatok biztosítása.
3. A szociálisan rászorultak támogatása.
4. Az elindított beruházások megvalósítása, a forrás biztosítása.
5. Pályázatok figyelése, kapcsolódás az aktuális pályázatokhoz, a pályázatok önrészének megteremtése.
III.
A Kormány által benyújtott költségvetési törvényben meghatározott források, az igénybevétel feltételei, jogszabályi keretei
A 2013. évben bevezetett új rendszer elsődleges célja volt, hogy a feladatellátás fedezete teljes mértékben álljon rendelkezésre, így működési hiány a jövőben ne keletkezhessen.
A támogatás biztosításakor figyelembe veszi a takarékos gazdálkodást, az önkormányzat jogszabályon alapuló, elvárható saját bevételét, valamint az önkormányzat tényleges saját bevételét.
A feladatalapú támogatást az önkormányzat kizárólag a kötelezően ellátandó feladatinak kiadásaira fordíthatja. Az ettől eltérő felhasználás esetén az önkormányzat köteles a támogatás összegét kamatokkal terhelve a központi költségvetés részére visszafizetni.
A Kvtv. rendelkezései alapján 2023. évre az önkormányzat központi alrendszerből származó forrásai:
Önkormányzati
Hivatal
működésének támogatása 86.952.809 Ft,
Településüzemeltetés- zöldterület-gazdálkodás
támogatása 4.227.600 Ft,
Településüzemeltetés- közvilágítás
támogatására 5.293.000 Ft,
Településüzemeltetés- köztemető
támogatására 1.566.465 Ft,
Településüzemeltetés- közutak
támogatására 1.872.535 Ft,
Egyéb önkormányzati
feladatok támogatása 4.800.000 Ft,
Lakott külterülettel kapcsolatos
feladatok támogatására 45.900 Ft,
Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez ny. tám.
3.915.653 Ft,
A települési önkormányzatok egyes köznevelési
feladatainak támogatása 57.248.270 Ft,
A települési önkormányzatok szociális és
gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatására 1.431.000 Ft,
Család- és gyermekjóléti szolgálat
48.724.930 Ft,
Szociális étkeztetés
3.616.690 Ft,
Szociális segítés
25.000 Ft,
Személyi gondozás
62.616.320 Ft,
Bölcsőde, mini bölcsőde
támogatása 11.508.599 Ft,
Intézményi gyermekétkeztetés
- bértámogatás 18.740.082 Ft,
Intézményi gyermekétkeztetés-
üzemeltetési támogatás 12.187.945 Ft,
Szünidei étkeztetés
támogatása 160.398 Ft,
Települési önkormányzatok nyilvános könyvtári és a
közművelődési feladatainak támogatása 2.861.409 Ft,
Települési önkormányzatok kulturális felad. kieg. tám
. 445.446 Ft.
Összesen: 328.240.051 Ft
A települési önkormányzatok által biztosított egyes közszolgáltatásokat érintő 2023. évi béremelésekhez a központi költségvetés bérintézkedések támogatása címen az önkormányzatok költségvetésének beterjesztéséig nem rendelkezik.
A Mötv. 111. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat költségvetési rendeletében működési hiány nem tervezhető.
IV.
Az önkormányzat költségvetésének előirányzatai
A/ Bevételek
Az önkormányzat 2023. évi költségvetési rendelete a bevételeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően, bevételi forrásonként tartalmazza.
Az önkormányzat legjelentősebb bevételi forrását a központi költségvetésből származó támogatások jelentik.
Önkormányzatok működési támogatásai
A települési önkormányzatok részére nyújtott központi források mértékét a Kvtv. 2. melléklete szabályozza. A költségvetésből kapott feladatalapú finanszírozás intenzitása határozza meg leginkább az adott év költségvetési lehetőségeit.
Az önkormányzatot megillető működési támogatások összege a 2023. évre 328.240.051 Ft.
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz (83.952.809 Ft), mely Ugod Község Önkormányzatát, mint székhely szervezetet illeti meg.
A helyi önkormányzat településüzemeltetéssel kapcsolatos bevétele 24.721.153 Ft, amely tartalmazza a zöldterület-gazdálkodásra, a közvilágítás feladataira, a köztemető fenntartására, a közutak fenntartására, egyéb önkormányzati feladatokra, valamint a lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatására kapott összegeket.
A bevételi jogcímek közül jelentős összegű az óvodapedagógusok és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása és az óvodaműködtetési támogatás: 57.248.270 Ft összegben.
A szociális feladatok egyéb támogatása címén 1.431.000 Ft összegben érkező hozzájárulás a helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni segélyezéshez, a gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott étkezés térítési díjának szociális alapon történő egyedi mérsékléshez vagy elengedéséhez biztosít önrészt. A támogatás mértéke az előző év viszonylatához képest, jelentősen csökkent.
A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása által ellátott Család- és gyermekjóléti szolgálat feladat támogatására 48.724.930 Ft bevétel illeti meg az önkormányzatot.
Támogatást igényelt önkormányzatunk a szociális étkeztetésben ellátottak száma alapján: 3.616.690 Ft összeggel.
Az önkormányzatot Szociális segítés jogcímen 25.000 Ft, a Személyes gondozás tevékenység biztosítására 62.616.320 Ft forrás illeti meg a központi költségvetésből.
2019. januárjában megnyitott mini bölcsőde fenntartásához 11.508.599 Ft normatív támogatás illeti meg az önkormányzatot.
A gyermekétkeztetés bértámogatására és üzemeltetésére 30.928.027 Ft támogatással tervezhetünk.
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésére 160.398 Ft-ban részesülünk.
A község lakosságszáma alapján a nyilvános könyvtári ellátási és a közművelődési feladatok biztosításához 2.861.409 Ft támogatásban részesülünk. 2023-ban Települési önkormányzatok kulturális feladatainak kiegészítő támogatása címen 445.446 Ft plusz forrás illeti meg az önkormányzatot.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Államháztartáson belülről kapott működési célú támogatások tervezett összege 25.698.051 Ft.
E jogcímen tervezzük a család és nővédelmi eü. gondozáshoz 7.662.000 Ft, az ifjúság-egészségügyi gondozáshoz 109.200 Ft a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból finanszírozott támogatásokat. Az önkormányzat a 2023. évben is csatlakozik a START munkaprogramhoz, valamint folytatja a megkezdett közfoglalkoztatási programokat, amiért a Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól 6.482.733 Ft bevételt terveztünk. Az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi költségvetéséhez egyes önkormányzatoknak (Bakonyszücs: 1.408.092 Ft, Lovászpatona és Bakonyság: 7.380.131 Ft) szükséges hozzájárulni mely összességében 8.788.223 Ft-ot tesz ki. A Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulása 525.000 Ft-tal járul hozzá az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal költségeihez.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (843.900 Ft)
Felhalmozási célú támogatások tartalmazzák:
a Start munkaprogramhoz kapcsolódó felújítási célú pénzeszköz átvételt (843.900 Ft),
Közhatalmi bevételek
Közhatalmi bevétel címén 31.980.000 Ft került megtervezésre az alábbiak szerint: Helyi adóból, iparűzési adó címén 30.000.000 Ft, idegenforgalmi adóból 1.500.000 Ft, egyéb közhatalmi bevételből (pótlék, bírság, igazgatási szolgáltatási díj) 480.000 Ft bevételt tervezünk.
Működési bevételek
E bevételek tartalmazzák a lakóingatlanok és egyéb épület/építmények bérbeadásából származó díjakból 4.331.770 Ft, térítési díjakból származó bevételből 25.585.271 Ft, a kiszámlázott általános forgalmi adóból 8.006.712 Ft, kamatbevételből 100 Ft befolyó pénzeszközöket. Egyéb működési bevételek címén 10.000 Ft összeget tervezünk (kerekítési különbözetek).
Felhalmozási bevételek
Az önkormányzat a 2023. évi eredeti előirányzatok között nem tervez felhalmozási bevételt.
Felhalmozási célú átvett pénzeszközök
ÁH-on kívüli felhalmozási célú pénzeszköz átvétel háztartástól jogcímen (LTP-as befizetések, illetve érdekeltségi hozzájárulások) 419.308 Ft-ot tervezünk, mely a lakosságnak nyújtott felhalmozási célú kölcsönök visszatérülését tartalmazza.
Finanszírozási bevételek
Előző évi pénzmaradványunk 183.105.659 Ft.
Lekötött bankbetétek megszüntetése: 62.500.000 Ft.
Fentiek figyelembevételével a 2023. évi költségvetés bevételi főösszege: 670.720.822 Ft.
B/ Kiadások
Az önkormányzat 2023. évre tervezett kiadásai az előző évi teljesítési adatok, a költségek alakulását befolyásoló jogszabályok, valamint a várható változások figyelembevételével kerültek megtervezésre.
Személyi juttatások és Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó
A fenti jogcímen belül 34 fő (7 fő önkormányzat, 19 fő Közös Önkormányzati Hivatal, 8 fő közfoglalkoztatott) személyi juttatása és munkaadói járuléka került megtervezésre. A bérkiadások számbavételénél a 2023. január 01-től hatályos minimálbért 232.000 Ft-tal, a középiskolai végzettségűek juttatását pedig 296.400 Ft-tal vettük figyelembe. A munkáltatói járulékok 13,0%-os szinten kerültek beállításra.
A fenti információk tükrében a személyi juttatások 151.196.955 Ft-tal, a munkaadói járulékok pedig 18.266.148 Ft-tal kerültek megtervezésre.
Dologi kiadások
A dologi kiadások 2023. évi tervezett összege 89.423.578 Ft. Ezen költségek előrejelzését az üzemeltetési anyagok beszerzésére fordított összegek, valamint a közüzemi díjak jelentős megemelkedésével számoltuk.
Ellátottak pénzbeli juttatásai
A segélyezési rendszer átalakulását figyelembe véve a szociális rászorultság alapján nyújtható ellátások összeg 3.196.000 Ft.
Egyéb működési célú kiadás
E jogcímen 183.630.758 Ft-ot terveztünk, mely az alábbi kiadásokat tartalmazzák:
Törvényi előíráson alapuló befizetések között a 2022. évi XXV. törvény Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről 2. melléklet I. 160. pontja alapján meghatározott II. 57.4 Önkormányzati szolidaritási hozzájárulási jogcímen 3.781.972 Ft fizetési kötelezettség szerepel.
A működési célú támogatások ÁH-n belülre az Óvodafenntartó Társulásnak, a Közös Fenntartású Ugodi Óvoda és Mini Bölcsőde működéséhez szükséges források átadásának, a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Tárulásnak és a Pápakörnyéki Önkormányzatok Feladatellátó Társulásának fizetendő hozzájárulást és a működési célú pénzeszköz átadást tartalmazza.
Működési célú támogatások ÁHT-n kívülre kiadási jogcím az Ugodi Sportegyesületnek nyújtott támogatás (4.000.000 Ft) és a Rákóczi Szövetség 20.000 Ft-os támogatása szerepel.
Beruházások
Beruházásra 3.200.000 Ft-ot terveztünk, ami tartalmazza:
a település rendezési tervének (belterületbe vonás) módosítási költségét (1.100.000 Ft),
az Ugodi Közös Önkormányzati Hivatal eszközbeszerzését 100.000 Ft,
Falu köszöntő tábla 1.000.000 Ft,
IKSZT információs tábla 1.000.000 Ft összegben.
Felújítások
Felújításokra 58.752.175 Ft kiadást terveztünk, amely az alábbiakból tevődik összeg:
a Vízmű eszközök felújítását 1.305.897 Ft,
a start munkaprogramban vállalt felújítási munkáit 723.900 Ft,
az önkormányzat udvarának, kerítésének, épületének felújítása 48.722.378 Ft,
utak kátyúzása 5.000.000 Ft,
köztéri padok felújítása 3.000.000 Ft összegben.
Egyéb felhalmozási célú támogatásokat a lakásvásárlás címen jelentkező 200.000 Ft-tal, az Ugodi SE részére épület felújítás céljára átadott (700.000 Ft) pénzeszközzel, valamint az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tornacsarnokának építéséhez történő 40.000.000 Ft hozzájárulással terveztük meg.
Belföldi finanszírozás kiadásai
A kiadások között szerepel a 2022. decemberében a Magyar Államkincstártól kiutalt 00.havi normatív támogatás megelőlegezésének visszafizetése 13.111.784 Ft-tal.
Pénzeszközök lekötött betétként történő elhelyezésére 62.500.000 Ft-ot tervezünk.
Tartalék
Költségvetésünk bevételi-kiadási oldalának különbözete: 46.543.424 Ft tartalékba helyezhető összeg, melyet általános tartalékként kezelünk. A tartalék az önkormányzat pályázatainak megvalósításához szükséges önrész, valamint egyéb kiadásainak fedezetéül használható fel. Ezen összeg teljes egészében Ugod Község Önkormányzatának tartaléka.
Összes költségvetési kiadásunk: 670.720.822 Ft.
V.
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
1. Kötelező feladatok
zöldterület-kezelés
közvilágítás
köztemető fenntartása
közutak fenntartása
1. Önként vállalt feladatok
1. az Ugodi Sportegyesület támogatása,
2. a Rákóczi Szövetség támogatása,
3. a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj program támogatása.
VI.
A hiány finanszírozása és az önkormányzat költségvetési adóssága törlesztése
Az önkormányzat e rendelet 2. § (1) bekezdésében megállapított 169.993.875 Ft költségvetési hiányát belső finanszírozási forrásból fedezi.
VII.
Az Áht. 24. § (4) bekezdése által előírt mérlegek, kimutatások indokolása
1. az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban (összes bevétel,
kiadás), lásd 1. melléklet
1. Előirányzat-felhasználási tervét, lásd 17. melléklet
2. A közvetett támogatások (16. melléklet) indokolása
A 16. melléklet 1 sora a korábbi években tartalmazott az iskolai, az óvodai és a bölcsődei intézményi ellátottak részére közvetett támogatásokat, azonban a megjelölt jogcímre érkező 2023. évi állami támogatások nem biztosítanak fedezetet a kedvezmények nyújtására.