Bakonyszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2022. 10. 11- 2023. 03. 30

Bakonyszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (X. 10.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

2022.10.11.

Bakonyszentlászló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Bakonyszentlászló Község Önkormányzata természetbeni juttatásként Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. mellékletének II. 2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásához jogcím, valamint a BMÖGF/349-16/2022. szám alatti miniszteri döntés alapján szociális célú tűzifát (a továbbiakban: tűzifa) biztosít.

(2) A rendelet célja, hogy a Bakonyszentlászló településen élő szociálisan rászorult személyek részére támogatást nyújtson, meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és elbírálás menetét.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Bakonyszentlászló község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § (1) A kérelmek elbírálása során előnyt élveznek:

1. időskorúak járadékában vagy

2. aktív korúak ellátásában részesül vagy

3. települési támogatásban részesül, különösen, ha lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásban részesül vagy

4. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket/gyermekeket nevelő család, vagy

5. nyugdíjas vagy

6. munkanélküli, vagy

7. kiskorú gyermeket nevelő család, vagy

8. létfenntartási krízishelyzetben van, továbbá, akinek

9. háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 350 %-át (jelenleg 99.750 Ft.),

10. egyszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 500 %-át (jelenleg 142.500 Ft)

(2) A tűzifa-támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől –

1. az a személy, család, aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,

2. azon ingatlan vonatkozásában, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

4. § Háztartásonként legfeljebb 2 m3 tűzifa biztosítható. A tűzifa mennyisége a beérkező kérelmek számától és a rendelkezésre álló készlet mennyiségétől függően kerül kiosztásra.

5. § (1) A BM rendelet alapján megállapított támogatás mértékén felül az Önkormányzat vállalja 1.000 Ft/erdei m3+áfa mértékű önrész, valamint a tűzifa szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek megfizetését.

(2) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

A támogatás igénylésének menete

6. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelemhez csatolni kell a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mellékleteket.

(2) A kérelmeket 2022. október 28. napjáig lehet benyújtani a Bakonyszentlászlói Közös Önkormányzati Hivatalnál. A fenti határidő elmulasztása jogvesztő. A hiányosan kitöltött kérelmek elutasításra kerülnek. A kérelmek elbírálása a rendelkezésre álló forrás erejéig, a kérelmek beérkezési sorrendjében történik.

(3) A kérelmek elbírálásával és a támogatás odaítélésével kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át. A polgármester a kérelmeket legkésőbb 2022. november 15. napjáig bírálja el.

(4) A döntést követő 15 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig a képviselő-testület gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

7. § A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított 75 erdei m3 tűzifa, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 6. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

8. § A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szabályait kell alkalmazni.

9. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. március 31. napján hatályát veszti.

10. § Ez a rendelet 2022. október 11-én lép hatályba.